Premjerė su Naujosios Zelandijos kolega aptarė paramą Ukrainai

Premjerė Ingrida Šimonytė NATO viršūnių susitikimo kuluaruose antradienį Vyriausybės rūmuose priėmusi Naujosios Zelandijos ministrą pirmininką Chrisą Hipkinsą (Krisą Hipkinsą) su juo aptarė paramą Rusijos užpultai Ukrainai. 

„Rusijos karo prieš Ukrainą baigtis lems ne tik mūsų regiono saugumą – demokratijų atsakas brėš ribas autoritariniams režimams bet kuriame žemyne. Karinės jėgos naudojimas, tarptautinės teisės ir valstybių suverenumo nepaisymas neturi rasti vietos bendromis taisyklėmis grįstame pasaulyje“, – pranešime sakė I. Šimonytė.

Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, premjerė pažymėjo, kad euroatlantinis ir Indijos-Ramiojo vandenyno regiono saugumas yra susiję, pusiausvyros viename iš jų sutrikdymas neišvengiamai atsiliepia ir kitam, nepaisant atstumo.

I. Šimonytė sakė, kad Lietuvos palaikymas Ukrainai kyla ne tik iš tiesioginių saugumo interesų, tačiau ir istorinės patirties ir aktyvaus Lietuvos piliečių solidarumo su šalimi, besiginančia nuo Rusijos imperinio karo.

Susitikime aptarti ir dvišaliai Lietuvos ir Naujosios Zelandijos santykiai. Pasak Vyriausybės pranešimo, pastaraisiais metais ženkliai išaugo valstybių prekybos apyvarta, tebeturinti didelį augimo potencialą.

„Lietuva mato Naująją Zelandiją kaip vieną bendraminčių partnerių Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, tikime abipuse nauda, kurią artimesni dvišaliai santykiai, intensyvesnė prekyba ir žmonių ryšiai gali suteikti“, – sakė I. Šimonytė. 

Premjerė akcentavo, kad Lietuvos dėmesį Indijos ir Ramiojo vandenyno šalims parodo ir liepą Vyriausybės patvirtintos šio regiono strateginės gairės.

Anot jos, Lietuva suinteresuota plėsti tvarius ekonominius santykius, kurie nepriklausytų nuo „nedemokratiniams režimams būdingų vienašališkų, politiškai motyvuotų ir neprognozuojamų sprendimų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių