Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl A. Anušausko paskelbtos informacijos apie tankų pirkimą

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl įtarto įslaptintos informacijos atskleidimo, krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui paskelbus detales apie ketinimus Lietuvos kariuomenei įsigyti tankų.

Kaip trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras pernai vasarą pradėtą ikiteisminį tyrimą pirmadienį nutraukė konstatavęs, kad nepadaryta nusikalstama veika.

Pasak prokuratūros, toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į kompetentingų institucijų bei specialių komisijų prokuratūrai pateiktas išvadas. Jose konstatuojama, kad krašto apsaugos ministro A. Anušausko pernai liepą viešai paskelbta informacija nevertintina kaip valstybės ar tarnybos paslaptis.

Vis dėlto per ikiteisminį tyrimą taip pat nustatyta, kad A. Anušauskas nesilaikė 2023 metų liepos 24 dieną vykusio Valstybės gynimo tarybos posėdžio dalyvių susitarimo iki tam tikro laiko neviešinti aptartos informacijos, tačiau, prokurorų teigimu, tai negali būti vertinama kaip veika, už kurią numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Prokuroro nutarimas perduotas Seimo Etikos ir procedūrų komisijai įvertinti, ar nepaisydamas minėto susitarimo, ministras nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso reikalavimų.

Komentuodamas prokuratūros sprendimą A. Anušauskas trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė dar liepą žinojęs, jog tyrimas bus nutrauktas, nes jokios įslaptintos informacijos jis nepaviešino, o kalbėdamas apie prokurorų pažymėtą susitarimo nesilaikymą, ministras pabrėžė, kad pareigūnai turėtų kalbėti teisiniais argumentais.

„Aišku, labai gerai, kad jie priėmė sprendimą, bet būtų gerai, kad jie vis dėlto remtųsi teisiniais argumentais. Susitarimas, diskusija, kuri vyko tuo metu, neleidžia man patvirtinti jų teiginio“, – tvirtino ministras.

„Tas komentaras išeina už jų tyrimo ribų. Jį vertinu, kaip skirtą viešiesiems ryšiams“, – pridūrė jis.

Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija sausį paskelbė, kad A. Anušauskas, feisbuke dalydamasis įrašu apie Lietuvos ketinimus įsigyti vokiškų tankų, įslaptintos informacijos nepaskelbė.

Ikiteisminį tyrimą Generalinė prokuratūra pradėjo gavusi parlamentarės Agnės Širinskienės kreipimąsi. A. Anušauskas sulaukė prezidento ir dalies kitų politikų kritikos, kai po Valstybės gynimo tarybos posėdžio viešai paskelbė informaciją, susijusią su ketinimais pirkti tankų Lietuvos kariuomenei.

Prezidentas Gitanas Nausėda po to pareiškė, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie svarstymus pirkti vokiškų „Leopard“ tankų turėjo riboto naudojimo žymą.

Dar pernai liepą vertinimą atlikusi Krašto apsaugos ministerija paskelbė, kad ministro paskelbta informacija neturi įslaptintos informacijos požymių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karys

Karys portretas
Anušauskas,stabdys ginkluotosios Lietuvos pajėgose.

Sūduvis

Sūduvis portretas
Na kaip nenutrauks juk čia konservatorius, o konservatoriai tyri kai srutų duobės vanduo.

Kirvis

Kirvis portretas
Iš kur ištraukė tą nieko nenutuokiantį "ministrą"?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių