Seime – svarstymai dėl agrocheminių tyrimų ir laboratorijos Kaune likimo

Parlamentarai siūlo Vyriausybei spręsti dirvožemio, durpių, vandens ir nuotekų, maisto, pašarų, pesticidų ir trąšų tyrimais užsiimančios Kaune įsikūrusios Agrocheminių tyrimų laboratorijos likimą.

Kėdainių rajone, Dotnuvoje, įsikūrusiam Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centrui priklausančią laboratoriją planuojama  uždaryti dėl prastos finansinės būklės. Laboratorijoje dirba beveik 40 darbuotojų.

„Siūlome Vyriausybei įvertinti laboratorijos potencialą, atsižvelgiant į valstybės poreikius agrocheminiams tyrimams ir jos išsaugojimo galimybę“, – trečiadienį Kaimo reikalų komitete teigė jo vadovas Viktoras Pranckietis. 

Taip pat sutarta kitą savaitę surengti komiteto narių susitikimą su ministerijų, galinčių pasiūlyti išeitį dėl laboratorijos ateities, atstovais.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro direktoriaus Gintaro Brazausko teigimu, laboratorijos uždarymo procesas yra pajudėjęs, bet darbuotojams, kurių pusė yra pensinio amžiaus, įspėjimai apie atleidimą dar nėra įteikti: „Lėšų neturime, kad išlaikytume laboratoriją, o ji užsidirbti negali.“

G. Brazausko teigimu, dėl laboratorijos perėmimo praėjusį gruodį tartasi su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU), bet po situacijos analizės nuspręsta jos neperimti.  

Tuo metu VDU Žemės ūkio akademijos kanclerė Astrida Miceikienė pranešė, kad spaudžiant žemės ūkio verslo atstovams nutarta laboratoriją perimti, tačiau su sąlyga, kai jai atnaujinti bus skirta lėšų.

„Jeigu būtų surastos lėšos šios laboratorijos modernizavimui, VDU spręstų jos perkėlimą į universitetą, žinoma, optimizuojant jos funkcijas (...)“, – komitete sakė A. Miceikienė.

Anot G. Brazausko, panaikinus laboratoriją žemdirbiai dirvožemio tyrimus atliktų kitose laboratorijose.

„Ji ne vienintelė, atliekanti dirvožemio tyrimus, – Žemės ūkio konsultavimo tarnyba taip pat turi prieš kelerius metus įsteigtą laboratoriją“, – pabrėžė jis.

Aplinkos apsaugos agentūros direktorės Mildos Račienės teigimu,Lietuvoje dirvožemio tyrimus atlieka 22 laboratorijos.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos ekspertė Zofija Cironkienė pabrėžė, kad uždarius šią laboratoriją, bus monopolizuota tyrimų rinka, jie brangs; „Ir augintojai bus dar labiau nekonkurencingi Europos Sąjungos rinkoje, augs savikaina“. 

G. Brazausko teigimu, žemdirbiai pernai šių tyrimų užsakė nedaug – pajamos iš jų nesiekė 100 tūkst. eurų: „Tuo tarpu laboratorijos išlaikymas kainuoja virš milijono per metus.“

Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovui Raimundui Juknevičiui pasigedus informacijos, kur atsidurs tyrimų duomenys, jeigu laboratorija bus likviduota, G. Brazauskas tikino, kad jie bus išsaugoti.   

„Archyvas išliks, jeigu bus gautas finansavimas, jis bus skaitmenizuojamas“, – žadėjo G. Brazauskas.

Pasak jo, pernai laboratorija dirbo nuostolingai, o šiemet turi išmokėti darbuotojams vieno mėnesio atlyginimus.

Agrocheminių tyrimų laboratorijos uždarymui kovo 27-ąją pritarė centro Mokslo taryba. G. Brazauskas BNS anksčiau yra sakęs, kad priežastis – nepakankama mokslinė veikla.  

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Justas Nugaras tikino, kad norint išlaikyti akreditacijas laboratorijos darbuotojams, reikia didelių investicijų: „Tiek (laboratorijos – BNS) įranga, kuri smarkiai nusidėvėjusi, tiek infrastruktūra neatrodo, kad įžengė į 21-ąjį amžių“.

Pasak jo, laboratorijos turtas būtų perduotas Turto bankui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių