Septyniose apygardose bus perskaičiuoti balsai, Panemunėje gali būti trys kandidatai (atnaujinta)

Dėl mažo skirtumo tarp antros ir trečios vietų laimėtojų balsus planuojama perskaičiuoti šešiose rinkimų apygardose ir vienoje, kur du kandidatai surinko vienodai balsų.

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Linos Petronienės, dar viena šiemet numatoma naujovė – antrajame ture Panemunės rinkimų apygardoje gali kandidatuoti ne du, kaip įprasta, o trys politikai.

„Turime naujovę Panemunės rinkimų apygardoje, kadangi antrą ir trečią vietą užimantys kandidatai gavo vienodą skaičių balsų, gali būti, kad rinkėjai apygardos biuletenyje ras tris kandidatus, nors įprastai randa du“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė ji.

Pirminiais duomenimis, čia į antrąjį rinkimų turą pateko konservatorė finansų ministrė Gintarė Skaistė, surinkusi 29,84 proc. balsų, ir po 12,92 proc. gavę socialdemokratas Audrius Radvilavičius bei partijos „Nemuno aušra“ kandidatas Edgaras Gudynas.

Pirmadienio popietę VRK gavo „Nemuno aušros“ prašymą perskaičiuoti balsus šioje apygardoje, tai planuojama padaryti antradienio vakarą.

Rinkimų kodeksas numato galimybę, kad antrajame ture gali varžytis trys daugiausia balsų surinkę kandidatai.

VRK duomenimis, jau pirmadienį balsus ketinama perskaičiuoti Centro-Žaliakalnio, Saulės, Panevėžio vakarinės, Tauragės, Mažeikių ir Utenos apygardose.

Centro-Žaliakalnio rinkimų apygardoje tarp liberalo Simono Kairio ir partijos „Nemuno aušra“ kandidatės Jolantos Juozapavičienės – 47 balsų skirtumas.

Saulės apygardoje Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Domas Griškevičius tik devyniais balsais lenkia „Nemuno aušros“ keltą Kęstutį Bilių.

Toks pats balsų skirtumas ir Panevėžio vakarinėje apygardoje tarp socialdemokrato Andriaus Busilos bei „valstiečio“ Seimo nario Deivido Labanavičiaus.

Tauragės apygardoje „Nemuno aušros“ kandidatas Tadas Sadauskis 38 balsais aplenkė socialdemokratą Robertą Skirmantą.

Mažeikių ir Utenos apygardose tarp antros ir trečių laimėtojų – 22 balsų skirtumai.

Utenoje dėl dalyvavimo antrajame ture dar varžosi du parlamentarai – socialdemokratas Gintautas Paluckas bei konservatorius Edmundas Pupinis, Mažeikiuose – demokratė Seimo narė Laima Nagienė ir „Nemuno aušros“ iškeltas Dovydas Punia.

Taip pat gautas prašymas perskaičiuoti balsus Dzūkijos vienmandatėje rinkimų apygardoje. Kadangi ten balsų skirtumas siekia 330, sprendimas perskaičiuoti dar nepriimtas.

Rinkimų kodeksas numato, kad balsai privalomai perskaičiuojami, kai antros ir trečios vietos laimėtojus skiria ne daugiau kaip 50 balsų.

Pasak L. Petronienės, per pirmąjį rinkimų turą iš viso jau išrinkti 78 Seimo nariai – 70 daugiamandatėje apygardoje ir aštuoni – vienmandatėse. Po dviejų savaičių antrasis turas vyks 63 vienmandatėse apygardose.

Daugiamandatėje apygardoje daugiausia – 19,36 proc. – balsų gavo opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija. Antra liko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 17,96 proc. palaikymu, trečia – partija „Nemuno aušra“, surinkusi 14,99 proc. balsų. Toliau eina Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ su 9,24 proc. balsų, Liberalų sąjūdis – su 7,70 proc. ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – su 7,02 proc. balsų.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na,

Na, portretas
perskaičiuos, ir bus "taip,kaip reikia", o ne taip, kaip yra...

.

. portretas
Visi geri išrinktieji, tegul dirbs suvieniję jėgas ir nuomones Lietuvos gerovei.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių