Siekiant išsaugoti Pasaulio lietuvių apygardą, A. Armonaitė siūlo keisti Rinkimų kodeksą

  • Teksto dydis:

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė siūlo Rinkimų kodekso pataisas, kurios leistų kitiems Seimo rinkimams išsaugoti Pasaulio lietuvių vienmandatę apygardą.

Kaip teigiama trečiadienį išplatintame Laisvės partijos pranešime, pirminiai šių metų Seimo rinkimų rezultatai rodo, kad Pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda, kurioje balsuoja užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai, kituose rinkimuose gali būti panaikinta dėl per mažo balsavusiųjų skaičiaus.

Rinkimų kodekse A. Armonaitė siūlo nustatyti, kad Pasaulio lietuvių vienmandatė rinkimų apygarda būtų sudaroma tuomet, kai paskutiniuose Seimo rinkimuose registruotų rinkėjų skaičius yra didesnis kaip 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

Dabar galiojančiame Rinkimų kodekse reikalavimai apygardai yra griežtesni, nes skaičiuojami nuo balsavusiųjų skaičiaus.

Jame numatyta, kad Pasaulio lietuvių apygarda sudaroma, kai balsavusių užsienyje esančių rinkėjų skaičius, nustatomas iki Seimo rinkimų likus vieniems metams, yra didesnis kaip 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

„Šiuo metu Pasaulio lietuvių vienmandatės apygardos sudarymo tvarka diskriminuoja užsienyje gyvenančius Lietuvos piliečius. Lietuvoje vienmandatės apygardos sudaromos pagal registruotų piliečių skaičių, o užsienyje – pagal balsavusiųjų rinkimuose skaičių“, – pranešime cituojama A. Armonaitė.

Šių metų Seimo rinkimų pirmajame ture apygardoje balsuoti registravosi 53 tūkst. Lietuvos piliečių, tačiau kol kas gauta tik apie 30 tūkst. balsų.

Anot Laisvės partijos, nepaisant to, kad tai yra kur kas daugiau nei kitose Lietuvos apygardose, balsavusiųjų aktyvumo gali neužtekti šios apygardos išsaugojimui 2028-ųjų rinkimuose. Kad tai įvyktų, turi būti balsavę apie 37 tūkst. piliečių.

„Dauguma žmonių užsienyje balsuoja paštu, tačiau dėl prasto pašto darbo daugybė vokų dingsta ir žmonių balsai nebūna suskaičiuojami. Todėl būtų objektyviau Pasaulio lietuvių apygardos nustatymui remtis balsuoti rinkimuose užsiregistravusių piliečių rodikliu“, – teigia A. Armonaitė.

Šią rinkimų nuostatą Seime jau buvo bandoma vieną kartą pakeisti, tačiau tuomet pritrūko parlamentarų palaikymo.

A. Armonaitė pateko į antrąjį rinkimų turą Pasaulio lietuvių apygardoje, čia ji varžysis su konservatore Dalia Asanavičiūte.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na jau ne

na jau ne portretas
Praeitą kadenciją Armonaitė pateko į Seimą užsienio lietuvių balsais . Tai kodėl to nepakartoti ateityje , svarsto ligoniukai ? Kol gali prieiti prie įstatymų leidybos , nori tuo naudotis . Ir dar - tai , kad užsienio lietuviai , negyvendami Lietuvoje ir nesuprasdami jos problemų , aklai balsuoja už konservatorius ar tokius laisviečius , patys sau šauna į koją - dvigubos pilietybės gali nesitikėti . .

senis

senis portretas
Visa Lietuva PUDELI siuncia kur ir rusu laiva.

šiaudo griebiasi,

šiaudo griebiasi, portretas
leftistinė kūt vėla.Dėl jos ir jos kelių atbulinių, keliančių destrukciją reikia keisti rinkimų kodeksą, tai bent!!!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių