Siūlo rinkimų stebėtojams leisti filmuoti asmenis ir be jų sutikimo

Grupė opozicinių „valstiečių“ siūlo leisti rinkimų stebėtojams filmuoti asmenis ir neturint jų sutikimo.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parlamentarai registravo atitinkamą Rinkimų kodekso pataisą, sakydami, kad dėl dabartinės tvarkos stebėtojams yra sudėtinga užfiksuoti galimus rinkimų pažeidimus.

Rinkimų kodeksas numato, kad rinkimų stebėtojai gali fotografuoti, daryti vaizdo ir garso įrašus, užtikrinant asmens duomenų apsaugą ir gavus asmenų sutikimą bei nepažeidžiant teisės į slaptą balsavimą.

„Valstiečių“ seniūnė Aušrinė Norkienė su kitais šios frakcijos nariais siūlo nustatyti, kad sutikimo filmuojant ir fotografuojant stebėtojams nereikėtų.

Taip yra užkertamas kelias užfiksuoti pažeidimą ir tokiu būdu įrodyti pažeidėjo įvykdytą nusižengimą.

„Rinkimų stebėtojui praktiškai nėra galimybės nufotografuoti ar nufilmuoti galimo rinkimų pažeidimo, nes prieš tai stebėtojas turi gauti galimai pažeidžiančio įstatymą ar taisykles asmens sutikimą. Akivaizdu, kad paprašius norimo nufotografuoti ar nufilmuoti asmens sutikimo, jo nebus gauta. Taip yra užkertamas kelias užfiksuoti pažeidimą ir tokiu būdu įrodyti pažeidėjo įvykdytą nusižengimą“, – sakoma pataisos aiškinamajame rašte.

Šiuo metu šalyje vyksta tiesioginių merų rinkimų antrasis turas. Tai pirmieji rinkimai rugsėjį įsigaliojus naujam Rinkimų kodeksui.

Rinkimų kodeksas yra konstitucinis įstatymas, tad jam pakeisti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

būtinai

būtinai portretas
reikėtu stebėti ir filmuoti balsų skaičiuotojus

Neber kantrybes

Neber kantrybes portretas
Vyti lauk tuos stebetojus! Tegul pedofilus stebi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių