Stebėtojai užfiksavo dešimtis pažeidimų rinkimuose: situaciją įvertino ir R. Požėla

Vykstant rinkimams į Seimą policija gauna įvairių pranešimų ir juos tikrina. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad ypatingų incidentų, renkant 14-ąjį Seimą po Nepriklausomybės atkūrimo, nebuvo užfiksuota.

Policijos vadovas teigia pastebintis, kad daugėja pilietiškų žmonių, jie domisi galimais pažeidimais.

„Pranešimų gaunam, nieko čia naujo, bet kažkokių labai rimtų įvykių nėra, dominuoja trukdytojai, kurie įkaušę ateina ir trukdo, šūkauja. Gaunam pranešimų dėl galimo neteisėto pavežėjimo, agitacijos. Į įvykius reaguoti spėjam, policijos daug“, – sekmadienio vakarą Eltai sakė R. Požėla.

ELTA primena, kad Rokiškyje rinkimų komisijos narei buvo nustatytas beveik 3 promilių girtumas, moteris buvo nušalinta nuo darbo. Širvintų rajone neblaivus vyras rinkimų apylinkėje išsitraukė žaislinį ginklą ir antrankius. Šiaulių rajone neblaivus vyras atėjo į rinkimų apylinkę, trukdė jos darbui, buvo iškviesta policija. Pažeidėjui buvo surašytas protokolas.

„Kažkokių ypatingų dalykų nematom, kad būtų labai geriau ar labai blogiau, yra pranešimų, reaguojam, tikrinam. Žmonės pakankamai pilietiški, daug tokių situacijų, kai žmonės skambina ir klausia tiksliai nežinodami įstatymų reikalavimų, dėl agitacijos. Žmonės – pastabūs, pilietiški. Kai paaiškini, sako: „ačiū, supratau“. Gal tokių daugiau, pastabių žmonių daugiau, kurie reaguoja į galimus pažeidimus“, – sakė policijos vadovas, Eltos paklaustas, ar skiriasi pastarieji rinkimai nuo prieš tai buvusių.

Žmonės – pastabūs, pilietiški.

Policijos generalinis komisaras sakė rinkimų dieną pravažiavęs apie 200 kilometrų, lankėsi pačiose rinkimų apylinkėse Vilniuje, Vilniaus ir Širvintų rajonuose.

„Mes tikrinam informaciją, jeigu yra klausimų, su rinkimų komisijos pirmininku konsultuojamės. Porą šimtų kilometrų nuvažiavau, į vidų (apylinkių – ELTA) buvau užėjęs, Vilniaus mieste tikrai buvo didelės eilės, tikrai daug žmonių, kai kur eilės žemyn laiptais driekėsi, o rajone už Vilniaus – kukliai žmonių palyginti su sostine. Vizualiai viskas ramu. Dar pajuokavom, kad policijai darbo nedaug buvo“, – Eltai sakė policijos generalinis komisaras.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis Eltą informavo, kad nuo sekmadienio ryto iki sekmadienio vakaro buvo gauta iki 20 įvairių pranešimų apie galimus pažeidimus per rinkimus. Daugiausia pranešimų sulaukta dėl neleistinos agitacijos.

„Baltųjų pirštinių“ stebėtojai užfiksavo daugiau nei 60 pažeidimų

Aplankę kone 150 balsavimo apylinkių, „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai iki 17 val. užfiksavo daugiau nei 60 pažeidimų. Dažniausiai fiksuojami pranešimai: neteisingai užplombuotos balsadėžės, balsavimas, keliems asmenims esant vienoje kabinoje bei asmens duomenų apsaugos lakštų nenaudojimas.

„Sulaukėme penkių rinkėjų pranešimų, kad atvykus balsuoti prie savo pavardės rado kito asmens parašą. Rinkėjai pateikė protestus rinkimų komisijoms, tačiau vis tiek negalėjo išreikšti savo valios. Tai gali būti tiesiog žmogiška klaida, kai rinkėjas pasirašo ne prie savo pavardės. Tokiais atvejais raginame rinkėjus iš karto kreiptis į rinkimų komisijos pirmininką ir bandyti spręsti situaciją vietoje“, – teigia „Baltųjų pirštinių“ vadovas Valdemar Baran.

Skaičiuojama, kad „Baltosios pirštinės“ sekmadienį jau sulaukė daugiau nei 100 pranešimų apie galimus pažeidimus iš piliečių. Dažniausiai buvo pranešama apie neleistiną politinę agitaciją. Kaip nurodo „Baltosios pirštinės“, rinkėjai pastebi neleistinus agitacinius įrašus socialiniuose tinkluose, plakatus šalia rinkimų apylinkių, jais pažymėtus autobusiukus.

Vis dėlto, didelė dalis šių pranešimų nepasitvirtino, mat rinkėjai nebuvo iki galo susipažinę su visomis išimtimis, taikomomis agitacijai rinkimų dieną.

Organizacija primena, kad agitacijos draudimas įsigaliojo nuo vidurnakčio rinkimų dieną, o visa agitacija paskelbta socialiniuose tinkluose iki agitacijos draudimo laikotarpio gali likti. Socialiniuose tinkluose negalima skelbti naujos agitacijos, taip pat negali likti aktyvios mokamos reklamos. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad reklama dideliuose lauko stenduose gali likti ir rinkimų dieną.

ELTA primena, kad rinkimų apylinkės sekmadienį duris atvėrė 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

Iki 17 valandos Seimo rinkimuose jau balsavo 44,44 proc. rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko

Ko  portretas
Prisipisot prie pažarnyko
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių