V. Zelenskis Vilniuje: vienintelė politinė platforma taikos deryboms – mūsų pasiūlytoji

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad vienintelė platforma deryboms dėl taikos gali būti pasiūlyta tik Kyjivo.

Taip jis kalbėjo dalyvaudamas Vilniuje vykstančiame Trijų jūrų viršūnių susitikime.

„Vienintelė politinė platforma deryboms dėl taikos yra mūsų pasiūlyta platforma, tai yra birželio mėnesį vyksiantis susitikimas dėl taikos. Didžioji dalis civilizuoto pasaulio, tiems, kam nenusispjaut, dalyvaus šitame susitikime“, – spaudos konferencijos ketvirtadienį metu sakė V. Zelenskis, paklaustas, ar JAV nepatvirtinus paramos Ukrainai, Kijivas būtų privestas sėsti už derybų stalo su Rusija.

„Ten nubrėšime aiškų planą, kaip užbaigti šį karą iš teisingos taikos perspektyvos“, – pridūrė jis.

Šveicarijos vyriausybė trečiadienį pranešė, kad šalyje birželio viduryje bus surengtas susitikimas Ukrainos taikos planui aptarti. Invaziją pradėjusi Rusija pareiškė, kad susitikime nedalyvaus ir kad ši konferencija neturi prasmės.

Anot Ukrainos prezidento, taikos planas bus paremtas Jungtinių Tautų rezoliucijomis, o vėliau šis dokumentas bus apdorojamas „techniniu lygmeniu“.

„Vėliau bus galima prisijungti prie šio formato vienokiu ar kitokiu būdu. Visa tai bus aptariama per pirmą viršūnių susitikimą ir Rusija turės įgyvendinti šiuos žingsnius vardan teisingos taikos“, – dėstė V. Zelenkis.

„Mes matome tik tokį formatą“, – tvirtino jis.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad netekus karinės paramos, Ukrainai „bus labai sunku, neteksime žmonių, neteksime mums labai brangių karių“.

„Klausimas susijęs ne tik su teritorija. Kiti skleidžia Rusijos naratyvą, kad tai susiję tik su teritorija. Ne, tai visų pirma susiję su žmonėmis, bet teritorijos mums taip pat svarbios, nes jei neatstatysi teritorinio integralumo, tu reiškia negerbi savo suvereniteto, paverti tai įšaldytu konfliktu ir tik laiko klausimas, kada Putinas sugrįš“, – sakė V. Zelenskis.

Ukraina nuolat teigia, kad taika su Rusija įmanoma tik tuomet, kai Maskva paliks visas okupuotas šalies teritorijas.

Šiuo metu JAV Kongrese yra įstrigęs 60 mlrd. dolerių (55,34 mlrd. eurų) vertės finansavimo Ukrainai paketas, tačiau yra vilčių, kad artimiausiomis savaitėmis įstatymų leidėjai gali jį priimti.


Šiame straipsnyje: Volodymyras ZelenskisUkrainataikos deryboskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių