Valdantieji neparems idėjos dėl pirmalaikių rinkimų: dėl V. Gapšio mandato kalta opozicija

Opozicijai penktadienį pradėjus rinkti parašus dėl pirmalaikių Seimo rinkimų, valdančiųjų atstovai tvirtina šios iniciatyvos nenusiteikę palaikyti. Pasak parlamento daugumos atstovų, Seimas tikrai užsitraukė gėdą palikdamas mandatą laisvės atėmimo bausmę atliekančiam Vytautui Gapšiui, tačiau, įsitikinę jie, dėl to kalčiausia yra pati opozicija.

„Vakarykštis balsavimas yra gėdingas ir tikrai Seimui užtraukia didžiulį debesį virš jo ir tų Seimo narių, kurie lėmė, kad mandatas nebuvo panaikintas. Tačiau opozicijos inicijavimai, kaip ir konservatorių ketinimai inicijuoti pirmalaikius rinkimus, aš manau, kad tai nerimta. Ar tai kažką pakeis, nežinau, nes man ir taip kyla įtarimų, kad nemaža dalis opozicijos nebalsavo už apkaltą. Dabar jie tuo prisidengia ir siūlo nenumatytus rinkimus daryti“, – Eltai teigė V. Mitalas.

„Manau, kad tai yra politinis manevras, o ne nuoširdus noras kažką pakeisti“, – pridūrė „laisvietis“.

Tai, kad opozicijoje bręstančios iniciatyvos nepalaikys akcentavo ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Pasak jo, akivaizdu, kad Sauliaus Skvernelio vadovaujamos partijos iniciatyva nėra nuoširdi, labiau primenanti politinius žaidimus. Juk, pažymi politikas, pati opozicija nebuvo aktyvi žengiant prie urnos balsavimo dėl apkaltos V. Gapšiui metu.

Manau, kad tai yra politinis manevras, o ne nuoširdus noras kažką pakeisti.

„Opozicijos 19 žmonių neėmė biuletenių ir net garsiai sakė, kad nepalaikys. Dabar apsisukę kaltina valdančiuosius, kai visi Laisvės frakcijos nariai balsavo, visi Liberalų frakcijos nariai balsavo. Nebalsavo tik trys konservatoriai – Navickas, Petrošius, Gedvilienė“, – teigė E. Gentvilas.

„Taigi, jie patys nedalyvauja, patys šūkauja apie tai, kad nereikia palaikyti apkaltos Gapšiui. Paskui pamato rezultatus ir sako – čia valdantieji susikompromitavo ir nebalsavo, skelbiame pirmalaikius rinkimus. Man tai keistai atrodo“, – konstatavo politikas.

Anot parlamentaro, pirmalaikių rinkimų idėja apskritai yra nepagrįsta.

„Sutinku – blogai, kad Seimas neatleido Gapšio. Man tai nepatinka, Seimo reputacijai tai tikrai kenkia. Bet paleisti Seimą – nepritariu tam dalykui“, – sakė jis.

Po nepavykusios apkaltos įkalinimo bausme nuteistam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui, Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ pradėjo rinkti parašus dėl pirmalaikių parlamento rinkimų.

Ši iniciatyva iškelta prisiminus praėjusiame Seime opozicijoje dirbusio konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio raginimus surengti pirmalaikius rinkimus po to, kai nepavyko iš parlamento pašalinti priesaiką sulaužiusio Mindaugo Basčio.

Nutarimo projekte siūloma pirmalaikius Seimo rinkimus organizuoti kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais – ateinančių metų birželio 9 d. Taigi, rinkimai į parlamentą būtų rengiami maždaug 4 mėnesiais anksčiau nei eilinių Seimo rinkimų atveju.

Ketvirtadienį Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui – nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

Reaguojant į šį Seimo sprendimą iš opozicijos pasigirdo įtarimai, kad valdantieji turėjo susitarimą nedalyvauti „MG Baltic“ byloje nuteisto V. Gapšio apkaltos procese.

Visgi šiuos Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Agnės Širinskienės viešai išsakytus įtarimus valdantieji atmetė. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad dalies politikų poziciją šiuo klausimu galėjo paveikti „MG Baltic“ byloje vis dar besitęsiantys teisiniai procesai.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimdoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Jau Lietuva degradavo ir su nusikaltėliu seime, ir su vyriausybe! Kur dar taip yra, kad nusikaltėlis kalėjime kurs Lietuvai įstatymus?

Nemiras

Nemiras portretas
Opozicija , pati norėjo kad Gapšys iš kalėjimo dirbtų , o prikirpti bėdą nori valdantiesiems , kokie išradingi parlamentarai , gudrioms lapėms gėda dabar dirbti tokiame seime , tegul atsistatydina , vistiek iš tokių naudos O sveikų.

Egis

Egis portretas
Mazuronis labai stengiasi padėti Gabšiui ,reiktu ir jį ten pasodinti, Vagių šaika ,gėda dėl tokio balsavimo, ar jie visai kvaili ar papirkti ,visus į kalėjimą pas Gapšį, ar gali turėti mandatas ir dirbti iš kalėjimo , tokios šalies ir seimo niekur nerasite
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių