Apklausa: 47 proc. gyventojų sutinka dėl moterų pavardės su galūne -a

  • Teksto dydis:

47 proc. gyventojų sutinka arba greičiau linkę sutikti, kad moterys turi teisę turėti pavardes su galūne -a, rodo LRT penktadienį paskelbta naujausia „Baltijos tyrimų“ apklausa.

36 proc. su tuo nesutinka, o 17 proc. neturi nuomonės.

Pokyčius palaikytų 66 proc. 18–19 metų gyventojų ir 60 proc. 30–49 metų gyventojų.

Anot LRT, tyrimą atlikusios viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atstovas Romas Mačiūnas atkreipia dėmesį, kad nors šie skaičiai nerodo absoliutaus palaikymo, naujovę palaiko jaunos moterys ir vyrai, tai yra, ta visuomenės dalis, kuriems šis klausimas yra aktualus.

Registrų centro 2020 metų duomenimis, po santuokos pavardę keičia 86 proc. moterų. Pavardę keičia ir 0,5 proc. vyrų, o maždaug 14 proc. atvejų nė vienas iš sutuoktinių pavardės nekeičia.

Ilgesnį variantą, su galūne -ienė, minimais metais pasirinko 73 proc. moterų, trumpesnį – galūnę -ė – 27 proc. moterų.

Bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ birželio 14–29 d. atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą. Apklausta 1 020 Lietuvos gyventojų (18 metų ir vyresnių), tyrimas vyko 110 atrankos punktų.

Tyrimo rezultatai atspindi 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę pagal lytį, amžių ir gyvenvietės tipą. Vykdytas asmeninis interviu respondentų namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau

Jau portretas
Ir mėsa nebe mėsa , o mėsiukas...

Babos

Babos portretas
Nori nuslėpi savo socialini statusą ;-). Ale , jei akmenį pavadinsi kopūstu , nuo to akmuo nebus skanesnis.

Ne

Ne portretas
Reikia drausti ir bausti po 1000€.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių