Galvosūkis net teisininkams: (ne)galima viešinti girtų vairuotojų tapatybės

  • Teksto dydis:

Neblaivi prie vairo pagauta moteris laimėjo teismą prieš jos veidą išviešinusius žurnalistus. Ar reikia viešinti nusižengimą padariusio privataus asmens tapatybę, nesutaria ne tik paprasti žmonės, bet ir teisininkai. Sutariama tik dėl vieno – galima viešinti viešų asmenų veidus. Tad ar nuo šiol visi vairuojantys stikliuko mėgėjai galės pasislėpti po duomenų apsauga? Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Moteris įpūtė 0,44 promilės, vėliau dar kartą pasitikrino blaivumą ir rodė leistinas alkoholio normas. Ir bausti viešumu, šiuo atveju, buvo perteklinis dalykas“, – teigė žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė.

„Vis dėlto nebuvo ypatingos svarbos pateikti šitą nuotrauką visuomenei. Nebuvo nustatytas kažkoks pažeidimas, žurnalistai nefiksavo to, neprisidėjo prie nusikaltimo išaiškinimo“, – sakė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkė Skirgailė Žalimienė.

Tačiau esą svarbus ir kontekstas. Jei asmuo pripūstų daugiau kaip 1,5 promilės, už ką gresia baudžiamoji atsakomybė arba partrenktų žmogų, tikėtina, sprendimas būtų kitoks.

„Nusikaltimo atvejis jau tenkintų viešą interesą, tokios informacijos skelbimas. Svarbiausia žiniasklaidai teisingai nurodyti asmens statusą – įtariamasis, teisiamasis“, – aiškino G. Ramanauskaitė.

Vieni žmonės galvoja, kad girtų prie vairo asmenų tapatybės atskleisti nederėtų.

„Manau, kad gal nėra tikslo jų viešint“, – sakė praeivis.

„Manau, jeigu žmogus padarė pirmą kartą nusižengimą, jeigu važiavo išgėręs, pirmam kartui nereikia. Bet tuos pastovius tai, kad žmonės žinotų apie juos, manau, kad reikėtų“, – savo nuomonę išsakė vyriškis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau dauguma mano, kad jei jau sėdai neblaivus prie vairo, tai išviešinti tave privaloma.

„Reikėtų viešint ir vis tiek sako, kad baudžiamas bylas veda, taip? Bet mes nežinom, nubaudė ar nenubaudė. Turėtų baust ir turėtų viešint, kad mes žinotume“, – kalbėjo miestietis.

„Žinoma, kad taip, vienareikšmiškai. Tam, kad apsaugoti žmones, vaikus, kad būtų saugu gatvėse. Net nežinau, ar turėtų kilt klausimas“, – teigė pakalbinta moteris.

Tam pritartų ir asmens duomenų apsaugos bylas kremtanti advokatė.

Tam, kad apsaugoti žmones, vaikus, kad būtų saugu gatvėse. Net nežinau, ar turėtų kilt klausimas.

„Pavyzdžiui, jeigu mano kaimynas vairuotų girtas ir parodytų jį per televiziją, aš kitą kartą atidžiau pasižiūrėčiau, galbūt vėl išgėrė, galbūt sudrausminčiau“ – kalbėjo advokatė Asta Macijauskienė.

Tačiau kiti teisininkai sako, kad nesvarbu, ar tiesiog pagautas neblaivus prie vairo, ar net ir partrenkęs kitą žmogų, jei esi privatus asmuo, tapatybės atskleisti negalima.

„Dengti veidą. Nes jums esminė yra žinia, kad kažkas padarė nusikaltimą, policija užkardė, dabar mes visi esam saugesni. Jeigu jums tas pats asmuo nėra kažkoks labai specifinis, žymus, mums, kaip visuomene, nėra būtinasis interesas tai žinoti“, – akcentavo teisininkė profesorė Salvija Mulevičienė.

Kiti teisininkai įsitikinę, kad jei girtumas didelis ar vairuojant neblaiviam padaroma žala, viešinti būtina.

„Būtent tai ir yra toks esminis skirtumas. Tokiu reportažu ar nuotraukomis žiniasklaida nori atkreipti dėmesį į padaromus netinkamus veiksmus. Turbūt siekiama paskatinti kitus asmenis neatlikti, atkreipti dėmesį į jų pavojingumą“, – tikino teisininkas Gintautas Bartkus.

Politikai teismo sprendimo taip pat nustebinti. Neatmetama, kad gali būti koreguojami įstatymai.

Tačiau visi teisininkai sutaria, kad jei prie vairo pagaunamas neblaivus viešas asmuo – ar tai būtų valstybės tarnautojas, ar politikas, ar žinomas verslininkas – jo tapatybę atskleisti niekas nedraustų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Asmens duomenų apsauga , tai visų banditų logistų vaisius , paviešinus bandito nuotrauką , žmonės jau žinotų ko saugotis ir vengti , o dabar žmogžudio paviešinami , GERIAUSIU ATVEJU, tik inicialai , VALIO LIETUVOS TEISĖSAUGAI --PLOTŲ OSTAPAS BENDERIS .

BLAIVININKAS

BLAIVININKAS portretas
Geriau viešinti pavardes tų, kurie girdo vairuotojus.

Kadangi istatymus lt leidia

Kadangi istatymus lt leidia portretas
Korumpai,ir kaimu mazarasciai,tai nieko najo.pedofilai slepiami,korumpai teisejai nesodinami,ir keliu zudikai bus slepiami .
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių