Brokerių sertifikavimo egzamino neišlaiko penktadalis

  • Teksto dydis:

Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija (LNTAA) nuo pavasario pradėjusi sertifikuoti nekilnojamojo turto brokerius jau skaičiuoja pirmuosius rezultatus. Maždaug 20 proc. brokerių egzaminą tenka laikyti po antrą kartą.

 

"Lietuvoje nėra jokio teisinio reglamentavimo, kokių kompetencijų reikia norint dirbti brokerio darbą. Ne paslaptis, kad dažnai tuo užsiima kas tik nori, o tai labai kenkia profesijos prestižui. Norėjosi sukurti standartą, kuris leistų tas kompetencijas įvertinti. Iš dalies gerai, kad egzaminas pasirodė įveikiamas ne visiems. Toks ir buvo tikslas – sertifikuoti tik žmones išmanančius savo darbą", – tikino LNTAA direktorius Rimas Kirdulis.

LNTAA vadovas džiaugiasi sulaukęs pozityvaus brokerių atsako dėl pačios sertifikavimo idėjos: "Gaunu daug gerų nekilnojamojo turto ekspertų atsiliepimų, o norinčiųjų laikyti egzaminą skaičius tik didėja, nors jis nėra privalomas. Tai leidžia manyti, kad einame teisinga linkme."

Sertifikuojant tikrinamos brokeriui būtinos techninės, teisinės bei finansinės žinios, mokesčių bazės išmanymas, labai svarbi ir profesinė etika. LNTAA Egzaminavimo grupės vadovas Audrius Gudanavičius teigė, kad būtų sudėtinga išskirti kažkurią vieną sritį, kur per egzaminą brokeriai padaro daugiausia klaidų, kadangi kiekvienas atvejis – individualus.

"Manau, kad dalis brokerių į egzaminą ateina jam nesiruošę, net neperskaitę viešai prieinamos rekomenduojamos medžiagos. Neretai toks didelis pasitikėjimas savimi pakiša koją. Tiesa, buvo atvejų, kai brokeriai bandė sukčiauti, fotografuoti klausimus ir pan. Savaime suprantama, egzaminas jiems baigėsi liūdnai", – pasakojo A.Gudanavičius.

Brokerio sertifikatas galioja du metus. LNTAA sudaryta egzaminavimo grupė nuolat peržiūri, tobulina ir pildo sertifikavimo egzamino klausimus.

Sertifikatus jau turi daugiau kaip 250 brokerių. Jų sąrašą galima rasti LNTAA interneto svetainėje.

Kol kas siekti brokerio sertifikato gali tik LNTAA nariai. Šiuo metu asociacijai priklauso 21 nekilnojamojo turto agentūrų, kuriose dirba apie 750 brokerių.

Komentaras

Klaipėdos nekilnojamojo turto agentūros "Gijoneda" vadovas, Lietuvos nekilojamojo turto agentūrų asociacijos (LNTAA) valdybos narys Edmundas Jankus

Gegužę nekilnojamojo turto brokerių sertifikavimas pradėtas ir Klaipėdos regione. Pirmą kartą laikyti egzaminą čia panoro 15 žmonių, priklausančių Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijai. Galima priminti, kad kol kas tik jos nariai turi šią galimybę. Nepasisekė beveik trečdaliui, tačiau tai – visai natūralu. Nors brokeriams atvirtai prieinama visa egzaminui reikalinga metodinė medžiaga, tačiau kai kuriems sukliudė perdėtas pasitikėjimas savimi. Norint gerai pasirodyti egzamine, patartina pakankamai skirti tam dėmesio ir paruošti "namų darbus". Taip pat matyti, kad koją kišo praktiniai brokerio darbo niuansai, nes kartais tai, kas vyksta realiame gyvenime, įstatymiškai reglamentuota kitaip. Specialistų, asociacijos narių parengtas klausimynas reikalauja tam tikrų teisės, darbo etikos žinių. Planuojama, kad laikančiųjų skaičius ateityje tik augs ir, veikiausiai, jau šį rugsėjį uostamiestyje įvyks pakartotinas egzaminavimas. Ketinantieji jame dalyvauti gali pradėti ruoštis ir sekti informaciją asociacijos internetiniame tinklalapyje. Klaipėdos regione veikiančias nekilnojamojo turto agentūras kviečiame aktyviau įsitraukti į asociacijos veiklą, kuri svarbi ir patiems brokeriams, ir jų klientams. Akivaizdu, kad žmonės po truputį tampa vis labiau sąmoningesni ir, prieš pirkdami paslaugą, prioritetą skiria būtent tiems specialistams, kurie turi apie savo profesionalumą liudijantį dokumentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių