Daugybę metų kapaviete besirūpinusi šeima: kapas buvo užgrobtas ir išniekintas

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 60 metų kapavietę prižiūrėjusi šeima tvirtina, kad kapas buvo užgrobtas ir išniekintas.

Kaip skelbia LNK, širvintiškė Marija Zitikienė su giminaičiais rūpinosi kapaviete daugiau nei 60 metų – čia palaidoti jos tėvai, vyras ir brolis. Tačiau neseniai atėjusi tvarkyti kapų, M. Zitikienė pasakojo pamačiusi duobkasius, kasančius duobę.

„Skambinau dukrai ir sakau: Renata, žiūrėk, mūsų kapavietė suniokota. Duobė iškasta, tuoj laidos žmogų. Žiūriu, jau atvažiuoja ir karstas, ir kunigas ateina. Čiut pati neįgriuvau į tą duobę, kai pamačiau, ką jie čia padarė. Suniokojo tą kapą“, – pasakojo M. Zitikienė.

Moteris sakė, kad leidimo laidoti šeimos kapavietėje niekam nedavusi. Negana to ji sužinojo, kad nebeturi jokių teisių į dešimtmečius prižiūrėtą kapą.

„Kur čia matyta? Dabar kažkoks tai svetimas, visai svetimas, aš jo nepažįstu, žmogus bus kapo prižiūrėtoju“, – sakė pašnekovė.

Paaiškėjo, kad be M. Zitikienės žinios kapavietėje buvo palaidotas jos brolio sūnus. O laidojo velionio įsūnis, su kuriuo, kaip sako moteris, nebendrauja.

M. Zitikienei pikta, kad kapavietėje neliko vietos jai pačiai. „Nebelieka man kur laidotis, užėmė mano vietą, aš ją laikiau sau“, – sakė moteris.

Tačiau aiškėja, kad net jei ir būtų vietos, ji pirmiausia turėtų prašyti leidimo iki šiol jos prižiūrėtos kapavietės naujojo šeimininko. O šis jau turi savo planų.

„Palaidojo ir pradėjo dalinti. Sako, čia atskirsim, čia vienoj pusėj bus, čia kitoj. Atsiskirsim. Ir mes pasilaidosime“, – pasakojo M. Zitikienė.

Kapavietės perėmimo istorija piktinasi ir kiti šeimos nariai bei draugai. „Nieko nepridėjo, niekada nieko nedaręs ir netvarkęs, staiga tampa trys dienos kapų tvarkytoju. Sakyčiau, kad įvyko mūsų kapavietės užgrobimas“, – pasakojo kita pašnekovė.

„Kapavietės išniekinimas. Nesiskaitant su šeimos nariais. Skaudu svetimam žmogui žiūrėti. Gerai, kad moteriškė negauna infarkto. Tai būtų antros laidotuvės“, – antrino šeimos draugas Vytautas Norinkevičius. 

Naujasis kapavietės šeimininkas aiškino, kad laidoti į M. Zitikienės prižiūrėtą kapavietę savo įtėvį nusprendė, nes ten palaidotas ir velionio tėvas bei seneliai. Paklaustas, kodėl įtėvį palaidojo ne prie mamos, kurios kapavietė yra kitoje vietoje, vyras paaiškino: „Ten marmurinė plokštė, duobkasys sako, kad nesinori jos nuiminėti.“

Velionio įsūnis neslėpė, kad apie tai, jog nori palaidoti kapavietėje, kurios pats neprižiūrėjo, ja besirūpinančiai šeimai nepranešė.

„Ne manęs reikia klausti. Buvo paskambinta atsakingiems asmenims ir jiems buvo pasakyta, kurioje vietoje laidoti. Aš paklausiau, ar nebus pretenzijų iš artimųjų, tai pasakė, kad ne, nes nėra atsakingų asmenų“, – sakė velionio įsūnis Žygimantas Pivoras.

Leidimą laidoti išdavusi „Širvintų šilumos“ vadovė sako, kad apie naują palaidojimą M. Zitikienės šeimos kape savininkei įmonė nepranešusi, nes moteris nebuvo įregistruota kaip kapo prižiūrėtoja. 

„Kodėl šilumos tinklai turėjo tą moterį informuoti? Pagal tvarką kapo prižiūrėtoju yra paskiriamas tas žmogus, kuris ateina su mirties liudijimu“, – teigė  „Širvintų šilumos“ direktorė Liudmila Braškienė.

Kai M. Zitikienė prieš kelis dešimtmečius laidojo savo artimuosius, dar nebuvo reikalavimo registruotis kapavietės prižiūrėtoju. Tačiau Aplinkos ministerija sako, kad tokiais atvejais kapinių administratorius gali vadovautis senais bylų įrašais.

„Pirmasis, kuris kreipėsi į tuščią kapavietę laidoti, tai tas ir tampa atsakingu žmogumi už kapavietės priežiūrą“, – aiškino Aplinkos ministerijos atstovė Vaiva Rumbutienė. 

Nors yra išlikę to meto laidojimo žurnalai, „Širvintų šilumos“ atstovai sako, kad ten Marijos, kaip laidojusio asmens, pavardės nėra. 

M. Zitikienė su šeima teisę prižiūrėti kapavietę sieks atgauti per teismus. Jau parašė pareiškimą policijai dėl kapavietės išniekinimo. Ar prašys velionį perlaidoti, sako, dar neapsisprendė.

Daugiau – vaizdo įraše:

 

 


Šiame straipsnyje: kapaskapavietėLNK1

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Ar sunku pasamdyti duobkasius, kad tą lavoną iškastų ir kur nors pastatytų ? Oi koks būtų smagus kandalas...

Pil.

Pil. portretas
Atėjo banditu laikai.Už kapaviete Juk kiekvienas sumoka, ji skaitosi privati ,kaip gali kitas ją užgrobti,už valdyti.Visiškai nesvarbu, kad ir būtų neprižiūrima, kapavietės liesti niekas negali.Faktiškai kapai ,ne vieša vieta,ne parkas, kaip kas nori, taip tas prižiūri.Svarbiausia sumoketa yra už ją .Antri metai karantinas ,pandemiją ,dauguma neina i kapus nes buvo taip pasakyta,reikia saugotis.

Cirkas,silumos vadove

Cirkas,silumos vadove portretas
iduoda leidimus laidoti ,nejuokinkit svieto.Seniunijos,savivaldybes visur isduoida,o cia silumos tinklai.))
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių