Degusiame Šiaulių daugiabutyje – talka: šalino pačius baisiausius padarinius

  • Teksto dydis:

Degusiame Šiaulių daugiabutyje, kuriame žuvo trys žmonės, ketvirtadienį vyko talka. Kelios dešimtys gyventojų ir savanorių valė nuolaužas, tuštino sudegusį butą, praneša LNK.

Du statybiniai konteineriai atliekomis buvo užpildyti vos per valandą. Žmonės šiukšles ir nuolaužas nešė sudarę gyvą grandinę. Viską sutvarkyti dienos neužteks, laiptinė aprūkusi iki pat dvylikto aukšto. Viršutiniai namo aukštai – vis dar be elektros, neveikia liftas.

„Dabar pradžiai vyrai eina, neša visus sunkiuosius daiktus, tada mes, moterys, tvarkysime smulkesnius. Meras lyg yra pažadėjęs, kad atvažiuos speciali įmonė, kuri visas apjuodusias sienas nuvalys, nuplaus“, –  pasakojo namo gyventoja Kristina Trifanova.

„Šaliname pačius baisiausius padarinius devintame aukšte. Tikimės išsivalyti kiek įmanoma daugiau šiandien, gal pavyks išsivaduoti ir nuo suodžių“, – sakė gyventoja Vykinta Bagdanskienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Kad darbas vyktų greičiau ir sklandžiau, žmonės sudarė gyvą grandinę. Per laiptinę visos atliekos iš devinto aukšto per rankas keliavo į konteinerį.

„Vien užlipti ir nulipti iš devinto aukšto jau yra sunku. O kada perduodame per rankas, tai žymiai lengviau“, – teigė gyventojas Andrius Laurinaitis.

„Susiskirstėme, suvadovavome, tie, kurie viršuje, tie, kurie neša, sudarėme gyvą grandinę. Yra sunkios sąlygos darbui, yra smalkių, sunku kvėpuoti“ , – teigė Šiaulių Raudonojo kryžiaus vadovė Aistė Žalevičienė.

Žmonių susirinko nemažai, žinoma, daugiausia namo gyventojų, bet apie 20 savanorių atvedė Raudonasis kryžius.

„Ir priemonėmis, ir vandeniu, ir kombinezonais, ir pirštinėmis padėjome. Kiek galime, tiek prisidedame. Ieškojome savanorių“ , – sakė Raudonojo kryžiaus atstovė Jolita Barsienė.

Greta – ir greitosios pagalbos automobilis.  Kad žmonės nenusilptų, medikai čia budės ir jei reikės, pagalbą suteiks iki talkos pabaigos.

„Gali ir susižeisti nešant. Mes vis tiek turime būti ir budėti“, – teigė slaugos specialistė Birutė Rimkuvienė.

Per talką žmonės viliasi aptvarkyti visas bendro naudojimo patalpas.

„Greičiausiai įveiksime tą pagrindinį aukštą šiandien. Komanda pakankamai koordinuota, vyrai stiprūs, merginos irgi stiprios. Manau, tikrai pašalinsime pagrindinį židinį ir išvalysime bendras patalpas“, – teigė A. Žalevičienė.

„Manau, pirmiausiai užpildysime konteinerius ir po to žiūrėsime, gal dar kartą padarysime talką. Reikia tame bute langus sudėti, nes skersvėjai – didžiuliai“, – teigė A. Laurinaitis.

Darbų sočiai liks ir ateičiai, vien atliekų surinkimo ir valymo čia nepakaks.

Viršutiniai aukštai vis dar neturi elektros, o vandens tiekimas dar ne iki galo atstatytas.

„Visur tikrai nėra. Matau, kad kaimynai sutvarkė skydinę, daugelyje butų jau elektra yra, vanduo yra, kanalizacija veikia. Kol kas dėl liftų neaišku. Dar turi pasakyti, ar bus reikalingi nauji liftai, ar dar bus įmanoma kažkiek remontuoti. Visos liftų instaliacijos yra sudegusios“ , – teigė V. Bagdanskienė.

Daugiabutis dar ilgai turės problemų su liftais. Jie ypač reikalingi senjorams ir žmonėms su negalia, kurie laiptais naudotis negali.

Pirmadienį kilęs gaisras pasiglemžė trijų žmonių gyvybes. Du vyrai rasti sudegę, iš devinto aukšto besigelbėdama iškritusi 17-metė mirė ligoninėje. Medikų pagalbos prireikė keliems gyventojams ir ugniagesiams. Pradėta rinkti parama gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
IR VĖL VISUR MINUSAI SUDĖTI,VISKAS AUKŠTYN KOJOM ŠITOJE KONSEERVATORIJOJE.

Anonimas

Anonimas portretas
Nėra pijaro paprastam žmogui padėti juk nė lakraščei neparašys nė finansiškai apsimoka nėjiokios grištamos vertės

Šiaulietė

Šiaulietė portretas
Kai Alytuje buvo didelė nelaimė, meras Ceciulis kiek padėjo, kiek visko darė, o Visockas tik gražus vaikšto- modelis. Galva Šiaulių. Visi tik prie lovio skuba, o kai kažkas rimčiau nutinka, aukokite. Ukrainai geriau. Bananų šalis.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių