Per dešimtokų patikrinimą – šimtai dingusių darbų: kieno tai darbo brokas?

Lietuvos švietime, panašu, šviesos ir toliau mažai. Po ką tik įvykusio dešimtokų lietuvių kalbos pasiekimų pagrindinio patikrinimo aiškėja, kad ne visų mokinių darbus bus galima įvertinti. Mat beveik pusės tūkstančio vaikų rašiniai dingo. Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) leidžia suprasti, kad klaida ne jų, o mokinių atsakomybė. Pedagogai ir mokinių tėvai su tuo nesutinka.

Lietuvių kalbos ir matematikos pagrindiniai patikrinimai, dar vadinami PUPP, įvyko. Tad dauguma mokinių jau atsiskaitė ir taip priartėjo prie mokslo metų finišo. 

„Turėjome techninių nesklandumų per bandomąjį matematikos patikrinimą – negalėjome sutartu laiku prisijungti, bet pagrindinėje sesijoje nesklandumų nebuvo“, – tikino Vilniaus Antakalnio gimnazijos direktorė Anželika Keršinskienė. 

Tačiau netruko paaiškėti, jog trukdžių buvo ir rimtų. Beveik 500 lietuvių kalbos ir literatūros patikrinimo rašinio dalies darbų pasimetė. Pedagogai dėl tokio liapsuso laukia švietimo agentūros atsiprašymo. 

„Jeigu jau kalta sistema, tai yra NŠA darbo brokas. Būtų labai garbinga viešai atsiprašyti mokinių ir jų mokytojų“, – teigė švietimo specialistė Lilija Bručkienė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Atsiprašymo negirdėti. 

„Nediskutuojame apie tai, kieno pusėje yra atsakomybė. Šiandien esame susitelkę į sprendimų radimą“, – gynėsi NŠA direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė. 

Švietimo agentūra leidžia suprasti, kad klaida yra ne jų, o mokinių atsakomybė. Mat tie 500 dešimtokų esą viršijo nustatytą 90 minučių trukmę rašiniui parašyti ir mygtuką „Pateikti“ paspaudė praėjus nustatytam terminui. Tad į sistemą darbas nenukeliavo. 

„Remiantis skaičiais, kurie sako, kad 98 proc. buvo aiški informacija, ką jie turėtų atlikti sistemoje, kaip jie turėtų sekti laikrodžio informaciją, teigiame, kad pasiekimų patikrinimas praėjo sklandžiai“, – sakė A. Ranonytė.

Pedagogai ir mokinių tėvai nesutinka. 

„Jeigu sistema leido taip suveikti, kad gali nepateikti darbo, o tu jį padarei, tai pirmiausia yra sistemos klaida“, – akcentavo Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Kęstutis Mikolajūnas. 

„Patikrinimas tokiu būdu vyksta jau ne pirmus metus, tad ir mokytojai, ir mokiniai žinojo. Žinoma, instrukcijose yra tam tikri dalykai nenurodyti ir neparašyti. Labai norėčiau, kad nebūtų kaltinami mokiniai, kad jie kažko nesugebėjo, lygiai taip pat nebūtų kaltinami ir mokytojai“, – kalbėjo gimnazijos direktorė. 

Ką reiks daryti tiems, kurių darbai sistemoje neatsirado, Švietimo agentūra jau sugalvojo. Vienas iš variantų – dešimtokams už rašinį skirti nulį taškų. Tai reiškia, kad visame patikrinime mokinys prarastų 32 taškus. Kitas variantas – keliauti į perlaikymą birželio 10 d. Tėvų tokios alternatyvos netenkina. 

„Jeigu tavo darbo neužskaito, tai lieka didelis apmaudas ir nusivylimas. Prestižo neprideda visai mūsų švietimo sistemai tokie liapsusai ir nesuvaldymai situacijos“, – piktinosi Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas. 

Jeigu tavo darbo neužskaito, tai lieka didelis apmaudas ir nusivylimas.

Tinkamesnių sprendimų laukia ir švietimo specialistai. 

„Galbūt būtų galima įskaičiuoti vaikui metinį pažymį arba būtų galima išvesti pažymį iš tų dalių, kurias jis laikė“, – patarė švietimo specialistė. 

O sostinės Antakalnio gimnazija, kurioje bent kelių dešimtokų darbai vertinimo taip ir nepasiekė, dar viliasi, kad darbai bus atkurti.  

„Turime žinią iš NŠA, kad galbūt tie darbai bus išsaugoti ir bus pateikti vertinimui. Dar neprarandame vilties, kad techninis nesklandumas, apie kurį prieš kelias dienas sužinojome, bus ištaisytas“, – vylėsi A. Keršinskienė. 

Vis dėlto švietėjai įsitikinę, kad tokios klaidos tik įrodo, kad valstybinių egzaminų rengti skaitmeniniu būdu dar ne laikas. 

„PUPP nėra toks reikšmingas, bet jeigu dingtų VBE. 500 nuskriaustų vaikų, kurie turėtų perlaikyti iš naujo. Sunkiai įsivaizduojama“, – teigė L. Bručkienė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paslaptis

Paslaptis portretas
Kaip sako prancuzai- ieskok moters.Dazytos blondes su akiniais juodais remais. Nenuimkit straipsnio. Tegu liaudis pasireiskia.

Gogas Pedagooglas

Gogas Pedagooglas portretas
Tiesiog vaikai per tuos telefonus ir kompus tiesiog debilais tapo. Buvo aiškiai pasakyta - patikros trukmė 90 min, per tiek laiko turi priduoti, tai yra išsiūsti darbą. Nespėjai reiškia nepridavei! Kad nesuprasti tokio paprasto dalyko dar pasistengti reikia.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Raudonkoncervu valdymu LIETUVOJE viskas tik blogėja..Matosi dirba kremliui.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių