Drama: plinta vaizdo įrašas, kaip iš mamos paimamas vaikas

  • Teksto dydis:

Socialiniame tinkle „Facebook“ sparčiai plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip vaiko teisių specialistai ir policija iš mamos atima vaiką, o šis rėkia. Matyti, kaip berniukas tiesiog atplėšiamas nuo mamos.

Šokiruojantys vaizdai

Kaip berniukas plėšiamas iš rankų pasidalijo mama E.B.N. Vaizdo įraše užfiksuota, kaip vaiko teisių apsaugos specialistai, atėję į namus, iš mamos išplėšia berniuką. Vaikas visą laiką rėkė, kad „dabar jam bus viskas“.

Mama socialiniame tinkle „Facebook“ buvo nurodžiusi, kad jos sūnų mušė tėvas, tačiau vaiko teisių specialistai esą vaiką atėmė iš jos. Ir taip jau antrą kartą. Kaip teigė mama, vaikas sutraumuotas tokio specialistų elgesio ir bijo kalbėti. Atimdami sūnų iš mamos esą specialistai nori su ja susidoroti.

Vaizdo įraše nuolat girdimas berniuko rėkimas, kad jis nenori eiti, matyti, kaip jis įsikibęs į mamą verkia, o vaikų teisių gynėjai jį bando atplėšti. Galiausiai tai pavyksta padaryti, bet berniukas nepasiduoda, įsikibęs į duris toliau nenori eiti. Užfiksuota, kaip viena specialisčių paima vaiką ant rankų ir bando išnešti. Tada riksmai persikelia į laiptinę.

Vaizdo įraše matyti, kad vaiko paėmime dalyvavo ir keli policijos pareigūnai. Vienas aiškino mamai, kad vykdomas teismo sprendimas. Vaiko teisių apsaugos specialistai bandė aiškinti, kad vaikas paimamas į saugią aplinką, tačiau nedetalizavo, kas vaiko laukia toliau, esą mama bus informuota. Vaiko mama vis klausinėjo, kur bus vežamas jos vaikas.

Girdėti ir kaip vaikas sako, jog tėvas jį mušė per galvą. „Man bus viskas“, „Nenoriu eiti“ ir panašūs riksmai sklido iš berniuko. Daug kartų jis tiesiog išraudojo kreipimąsi į mamą.

Vaizdo įrašo stop kadras.

Žmonės įsiutę

Žiūrint šį vaizdo įrašą žmonės prisiminė Garliavos istoriją, kuomet vaikas taip pat buvo su riksmais ištemptas iš namų. Socialiniuose tinkluose internautai negailėjo kritikos vaiko teisių apsaugos specialistams, kad taip brutaliai vaikas paimamas iš šeimos.

Socialinių tinklų vaizdo įrašas.

„Galime didžiuotis sukūrę teisinę valstybę, galime girtis kylančiu BVP, bet kodėl iš Lietuvos bėga žmonės ir pirmaujame savižudybių skaičiumi? Gal todėl, kad sistema jau dirba ne žmonėms, bet pati sau, kad išsilaikytų? Teisėta nereiškia teisinga. Artėjame prie to, kad greitai valstybėje bus daugiau teisėtumo ir nebeliks teisingumo. Peržiūrėjęs šį vaizdo įrašą supratau viena – tokio darbo dirbti negalėčiau. Paduoti rankos vykdytojams – taip pat. Atsisakau juos gerbti“, – rašė vienas įrašu pasidalijęs vyras Linas K.

„Tarnyba, pasivadinusi Vaikų teisėmis, labiausiai šiuo atveju ir pažeidžia būtent vaiko teises. Policija privalėjo nutraukti šį prievartinį veiksmą prieš vaiką, nes būtent jie turėjo apginti pirmiausia pačio silpniausio teises – vaiko teises. Visam gyvenimui šiam berniukui įstrigs beširdžiai policininkai, kuriuos jis galbūt iki šio momento idealizavo ar svajojo jais tapti, patikėjęs kad jų reklamuojamas šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti.“ yra tikras“ – savo mintimis pasidalijo Virgilijus K.

„Negalėjau užbaigti žiūrėti. Vaiko noras, klyksmas lygus nuliui. Tipo padeda vaikui, padeda traumuoti visam gyvenimui. Tikiu jis užaugęs suves sąskaitas“, – pasisakė ir Danguolė E.

Vaizdo įrašo stop kadras.

Tarnybų reakcija

BNS skelbė, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pirmadienį pradėjo tyrimą dėl išplitusio vaizdo įrašo su vaiko teisių specialistų bei policija iš mamos paimamu vaiku.

„Vaiko teisių apsaugos kontrolierė gavo kelis kreipimusis dėl minimo vaizdo įrašo ir pradėjo tyrimą dėl aplinkybių, kontrolierė situaciją vertina iš vaiko geriausių interesų užtikrinimo perspektyvos“, – BNS patvirtino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atstovas spaudai Egidijus Meilus.

Pasak E. Meilaus, įstatymas numato trijų mėnesių terminą tyrimui atlikti, bet, įvertinus kilusį rezonansą, sprendimas tikriausiai bus priimtas greičiau.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė LRT portalui patvirtino, kad dar šiltuoju metų laikų pareigūnai vyko į įvykį Palangoje, kurio metu užfiksuotos akimirkos pastarosiomis dienomis išplatintos internete. Pareigūnai, anot A. Grauslienės, buvo pasitelkti užtikrinti viešajai tvarkai.

Kol kas iki galo nėra aišku, kada darytas vaizdo įrašas, kokios buvo aplinkybės, dėl kurių vaikas buvo paimtas iš šeimos. Tačiau viešojoje erdvėje plinta informacija, kad veiksmas vyko rugsėjo mėnesį Palangoje. Nurodoma, kad konfliktas susijęs su skyrybų procesu, o mama galimai nevykdė teismo sprendimo.

Vaiko teisių gynėjų pozicija

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė portalui kauno.diena.lt komentavo, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusiame vaizdo įraše užfiksuotas ypatingai sudėtingas procesas, kurį tenka įgyvendinti vaiko teisių gynėjams – vykdant teismo sprendimą dėl būtinybės apsaugoti vaiką ir paimti jį iš šeimos bei perkelti į saugią aplinką. Tiesa, ji nepatikslino, kuriame mieste vyko aprašyta drama.

„Šis procesas yra visapusiškai jautri patirtis visoms pusėms – tiek vaikui, tiek jo šeimai, tiek tokį sprendimą vykdantiems vaiko teisių gynėjams. Tokiose situacijose labai svarbu įvertinti aplinkybių visumą ir sudėlioti veiksmų planą, kuris bent iš dalies sumažintų jautrius išgyvenimus ir emocinį krūvį, tenkantį vaikui. Vaiko teisių gynėjai informuoja, jog minėtai šeimai pagalbos buvo prireikę jau kurį laiką, o dėl grėsmės, kilusios vaiko saugumui, teko priimti sprendimą perkelti jį į saugią aplinką. Svarbu paminėti, jog šiuo metu vaikas yra saugioje aplinkoje, kartu su jam artimiausiais žmonėmis, vaikui ir šeimai yra teikiama visa reikalinga specialistų pagalba“, – nurodė I. Skuodienė.

Reikėtų paminėti, kad mama su vaiku jau kurį laiką slapstėsi, ėmėsi visų veiksmų, kad vaikas nebūtų sugrąžintas tėvui, su kuriuo buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta.

Pasak jos, šioje konkrečioje situacijoje 2022 m. buvo nustatytas vaiko apsaugos poreikis, dėl kurio teismas, įvertinęs visas aplinkybes, ikiteisminių tyrimų medžiagą, nustatė vaiko gyvenamąją vietą su tėvu ir bendravimo tvarką su mama.

„Reikėtų paminėti, kad mama su vaiku jau kurį laiką slapstėsi, ėmėsi visų veiksmų, kad vaikas nebūtų sugrąžintas tėvui, su kuriuo buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta. Per tą laikotarpį vaikui nebuvo sudarytos sąlygos lankyti ugdymo įstaigos, gyventi įprastą socialinį gyvenimą, bendrauti su kitais artimaisiais. Tad 2023 m. rugsėjo mėnesį teismas skubiai įpareigojo mamą perduoti vaiką tėvui po teismo sprendimo, tačiau mamai nevykdant šio sprendimo, jį įgyvendinti patikėta vaiko teisių gynėjams“, – portalui kauno.diena.lt komentavo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė.

Ji aiškino, kad minėtoje situacijoje, vaiko teisių gynėjams teko užduotis perkelti vaiką į neutralią aplinką, tačiau dažnai tai padaryti esą nėra taip paprasta, nes neretai vaiko artimieji daro vaikui įtaką, nesistengia jo nuraminti, o priešinasi ir aštrina ir taip įtemptą situaciją.

„Šiuo atveju buvo prašoma mamos nuraminti vaiką, bendradarbiauti su vaiko teisių gynėjais komunikuojant su vaiku ir aiškinant jam, kodėl jam reikia laikinai išsiskirti su mama, kur jis važiuos, kas pasirūpins jo gerove, kol bus vertinama šeimos situacija ir priimami kiti sprendimai“, – aiškino I. Skuodienė.

Vaiko teisių apsaugos specialistė teigė, kad tarnyba siekia, jog tokie atvejai nesikartotų. Tokios situacijos esą labai retos.

„Vaiko paėmimo iš šeimos procesas, kuriame su vaiko teisių gynėjais kartu dalyvavo ir policijos pareigūnai bei medikai, vyko šių metų rugsėjo mėnesį ir truko ilgesnį laiką nei visuomenei išplatintame vaizdo įraše, kuriame parodyta tik jautriausia jo dalis, neaprėpianti platesnio konteksto. Apgailestaujame, jei šis vaizdo įrašas sukėlė neigiamų emocijų. Siekiant, kad būtų apsaugotas vaiko atvaizdas ir jo interesai, vaiko teisių gynėjai kreipėsi į policiją“, – nurodė I. Skuodienė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė aiškino, kad vaiko teisių gynėjai visuomet stengiasi vadovautis Tarnybos vertybėmis, kurios pabrėžia vaiko balso, bendradarbiavimo, darbuotojų profesionalumo bei veiklos skaidrumo svarbą, todėl yra atviri prieš visuomenę ir pasiruošę prisiimti atsakomybę už kiekvieną situaciją, kurioje atsiduria ne tik individualus vaiko teisių gynėjas, bet ir visa Tarnyba.

„Tad dėl šio atvejo Tarnyboje šiuo metu vyksta vidinis tyrimas, aiškinamasi situacija, bendradarbiaujama su policijos pareigūnais bei vertinami darbuotojų veiksmai“, – informavo I. Skuodienė.

Kilus klausimams, žmonės kviečiami pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Pasaulis turi pamatyti!!! Kiek daug žiaurumo, ne meilės, nesiklausymo prieš vaiką panaudota. Manęs taip pat negirdėjo. Turėjau gyveti su tėčiu, o geriausia ir mieliausia buvo - kas antras savaitgalis su MAMA. Liūdna, kad vaikų niekas NEGIRDI.

Deivis

Deivis portretas
Visiškas durdomas. Daugiau neturiu ką pridurti apie tokį žiaurų elgesį prieš vaiką ir jo motiną

laimute kudirkiene

laimute kudirkiene portretas
Na cia Tarnubos Sadizmas ar ju vaikai atimami gai buti sveiki jie suluosinami visam gyvenimui taip negali buti sia tarnyba reiketu visa atleisti kad jos jokio darbo niekur negautu nes yra sadistes vaiko atzvilgiu jos turi dirbti taip kad zomogus butu supazindintas su busimom psekmem jos turi graziai isasiknti o ne brutuliu budu ne sadistiskais budais Baisybiu baisybes dedasi LIETUVOJ uztai ir nenori zmones tokios lietuvos tokiu brutuliu darbuotoju kur su jais taip ziauriai elgemasi
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių