Elektros Lietuvoje dar neturi apie 2000 vartotojų

  • Teksto dydis:

Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius AB LESTO informuoja, kad iki gruodžio 7 d., 17 val. vakaro, elektros energijos tiekimas buvo atstatytas didžiajai daliai, daugiau nei 20 tūkst. vartotojų, tačiau didelis gedimų mastas ir kilę papildomi gedimai lemia, kad elektros energijos neturi dar apie 2000 vartotojų visoje Lietuvoje.

Nors elektrikų brigados dirbo ir per naktį, šiandien 17 val. elektros energijos tiekimas dar nebuvo atnaujintas maždaug 500 vartotojų Kelmės rajone, 400 vartotojų Plungės rajone, taip pat 500 vartotojų Tauragės ir Pagėgių rajonuose kartu, kituose rajonuose liko pavieniai gedimų atvejai. Šiandien vakare darbus tęsia 132 brigados, skaičiuojama, kad joms liko pašalinti apie 400 gedimų. Planuojama, kad sekmadienį elektros energijos tiekimas, jei nesutrukdys oro sąlygos, bus atnaujintas didžiajai daliai be elektros energijos likusių vartotojų, tačiau pavieniais atvejais gali likti gyventojų, kuriems elektros energijos tiekimas bus atstatytas tik pirmadienį.

Šiuo metu daugiausia darbų liko žemos įtampos (0,4 kV) oro linijose atokiose vietovėse, kuriomis elektros energija tiekiama nuo kelių iki kelių dešimčių vartotojų. Likusi darbų apimtis dar yra didelė ir užtrunka, kol elektros energijos tiekimas atnaujinamas nutolusių vietovių gyventojams. AB LESTO atsiprašo klientų dėl gamtos stichijų sukeltų nepatogumų ir kiek įmanoma operatyviau šalina gedimus.

Jei gyventojai, gavę SMS žinutę apie atstatytą elektros energijos tiekimą, elektros energijos vis dar neturi, jie turėtų nedelsdami telefonu 1802 registruoti papildomus gedimus – būna situacijų, kad pašalinus vieną gedimą, papildomų gedimų lieka kitose tinklo dalyse.

Gedimų atvejais elektros energijos tiekimo atstatymo darbai organizuojami pagal prioritetus – pirmiausia šalinami gedimai vidutinės įtampos tinkle ir tie gedimai, kurie elektros tiekimo sutrikimus lemia didžiausiam vartotojų skaičiui, objektams su sudėtingais technologiniais procesais, objektams, kur nutrūkus elektros energijos tiekimui gali kilti pavojus žmonių sveikatai ar gyvybei, visuomeninės paskirties objektams.

LESTO vertina, kad situaciją apsunkina tai, kad privačių žemių ir miškų savininkai nevykdo teisės aktuose nustatytos pareigos išgenėti oro linijų apsaugos zonose augančių medžių bei krūmų pagal Elektros tinklų apsaugos taisyklių reikalavimus, todėl gamtos stichijų metu tokie želdiniai tampa potencialia grėsme elektros energijos tiekimui.

LESTO, nesuderinusi su žemių savininkais, želdinių pati išgenėti negali, o suderinti darbų apimtis su savininkais ne visuomet yra įmanoma dėl kontaktinių duomenų trūkumo, pasikeitusios gyvenamosios vietos.

Skirstomieji tinklai nėra apsaugoti nuo tokių stichijų, todėl ir ateityje, jei tokios vėtros kartotųsi, panašių situacijų su oro linijomis nebūtų įmanoma išvengti. Pagal turimas galimybes LESTO keičia elektros skirstymo oro linijas į kabelines, kurios yra atsparesnės gamtos stichijų padariniams. LESTO prižiūri 124 tūkst. kilometrų elektros linijų – jų pakaktų tris kartus apjuosti pasaulį. Apie 20 proc. visų linijų sudaro kabeliai.


Šiame straipsnyje: elektraelektros vartotojaiLesto

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių