Geologijos tarnybos vadovas: Lietuva turi didžiulę privilegiją

  • Teksto dydis:

Lietuvai tikrai negresia vandens stygius, užtikrina Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas. Tiesa, kaimo vietovėse gyvenantiems žmonėms anksčiau ar vėliau teks išsigręžti artezinius gręžinius.

Pasak J. Satkūno, mūsų šaliai niekada nereikės imtis tokių priemonių, kaip JAV – šią savaitę į vandens rezervuarus prie Los Andželo išpilta 96 mln. juodų plastikinių rutuliukų, kad vanduo neišgaruotų.

„Lietuvos situacija yra išskirtinė, nes centralizuotam vandens tiekimui naudojame tik požeminį vandenį. Mes nenaudojame jokio paviršinio vandens, todėl mums nereikia saugoti jokių paviršinių vandens telkinių ar talpyklų, ką daryti privalo šalys, neturinčios pakankamai požeminio vandens išteklių.

Taigi Lietuva turi didžiulę privilegiją, didžiulį turtą – gerai apsaugotą, žemės gelmėse slūgsantį vandenį, kuriam negresia nei tarša iš atmosferos, nei kokie nors mikrobiniai pernešimai, nei sausra“, – sako J. Satkūnas.

Lietuvos geologijos tarnybos direktorius atkreipia dėmesį, kad požeminį vandenį sudaro gruntinis vanduo, kurį semiame iš šulinių, ir giliau esantis artezinis vanduo, kurį naudojame centralizuotam vandens tiekimui.

Gruntinis vanduo labai jautriai reaguoja į kritulių pasikeitimus ir temperatūrą. Nuo balandžio mėnesio Lietuvoje jo lygis yra stipriai nukritęs. J. Satkūnas pripažįsta, kad ateityje – anksčiau ar vėliau – kaimo vietovėse gyvenantiems žmonėms teks išsigręžti artezinius gręžinius. Tačiau artezinio vandens esą tikrai nepritrūksime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agne

Agne portretas
Tu tik pyrsteldama neiššauk zemes drebejimo,ok ?

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Atsisakydami nuo mūsų tradicijų, pernelyg anksti sunaikiname mūsų sveikatą: Kodėl reklamuojamas maistas visada skanus? Yra trys paprasčiausi būdai pagerinti skonį: padidinant arba cukraus, arba riebalų, arba druskos koncentraciją (arba kokią nors kombinaciją iš šių trijų). Maistas, kuris yra reklamuojamas Maximoje ar kitose parduotuvėse, kaip sveikas maistas, dažniausiai turi daugiau cukraus, jei yra neriebus. Valgant šį tariamai sveiką maistą, gauname kartais net keturiasdešimt šaukštelių cukraus per dieną. Yra filmas apie blogai pasibaigusį bandymą maitintis tokiu tariamai sveiku maistu (gal kas pageidaujate turėti riebalines kepenis?). Išeitis viena: patiems užsiauginti sau maistą, arba bent jau patiems pasigaminti sau maistą iš gamtos sukurtų sudedamųjų dalių. Aišku, tam reikia darbo ir laiko, ir toks mūsų pagamintas maistas turės mažiau cukraus, riebalų ir druskos, todėl nebus toks skanus, kaip reklamuojamas. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika

TIK

TIK portretas
kodel jis 4k. brangesnis,nei RYGOJE? Pats girdejau vienoje radio laidu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių