Gražutės regioniniame parke atidaromas 11 kilometrų pėsčiųjų takas

  • Teksto dydis:

Zarasų ir Ignalinos rajonuose esančiame Gražutės regioniniame parke sekmadienį atidaromas 11 kilometrų pėsčiųjų takas – Sėlių šventtakis.

Anot Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos, šis takas – pėsčiųjų maršrutas, nusidriekęs per Antalieptes apylinkes, baltų šventvietes, kur „mūsų protėviai šventė šventes, aukojo dievams, gydė ligas ir meldė sveikatos“.

„Siekdami išsaugoti šias mūsų protėviams šventas vietas, subrandinome idėją įrengti pažintinį taką, kuris apjungtų sėlių šventvietes – kultūrinius ir gamtos objektus“, – pranešime cituojamas Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Gražutės regioninio parko patarėjas Vytautas Eidėjus.

Pernai vasarą buvo atlikti projekto parengiamieji darbai, išstudijuota vietos kultūrologų surinkta medžiaga, konsultuotasi su ekspertais, atrinktos sėlių šventvietės bei lankytini gamtos ir kultūros paveldo objektai. Vėliau buvo išbandytas juos apjungiantis maršrutas.

Takas prasideda Antalieptės miestelyje ir miško takais veda iki Šventosios versmės, vietinių vadinamu Šveicarkos šaltiniu, iš ten – prie Šavašos akmens su pėda, toliau – į Lūžų piliakalnį ir Lūžų pilkapius, pasiekia Lūžų akmenį su dubeniu ir galiausiai alkakalnius, esančius prie Jakštų kaimo.

Atidarymo metu žygį ves Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto profesorius Vykintas Vaitkevičius, jame dalyvaus vaidila, dainų kūrėjas Gediminas Žilys, žolynų meistrė Gentvilė Giedraitienė–Giedražolė, Dianos Skvarčinskaitės vadovaujama sutartinių giedotojų grupė.

Naujasis pėsčiųjų takas sukurtas įgyvendinat projektą „Sėlių šventtakis“, jį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių