Grupė parlamentarų lytiškumo ugdymą siūlo integruoti į tikybos ir etikos pamokas

Šalyje kilus diskusijoms dėl lytiškumo ugdymo nuo šio rugsėjo mokyklose startavusioje gyvenimo įgūdžių programoje, kelios dešimtys opozicijos parlamentarų pasiūlė lytiškumo ugdymą integruoti į tikybos ar etikos pamokas.

 

Seimo nariai ketvirtadienį įregistravo Švietimo įstatymo pataisą, kad „į dorinio ugdymo (tikybos ir etikos) programas integruojamas socialinių ir emocinių kompetencijų ugdymo komponentas, susijęs su moksleivio lytiškumo ugdymu“.

Pasak iniciatorių, gyvenimo įgūdžių ugdymo programa liktų, tik iš jos būtų išimtas lytiškumo ugdymo komponentas, kuris taptų dorinio ugdymo dalimi.

Siūloma, kad tokia nuostata įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo.

Pataisą įregistravo per 30 parlamentarų iš opozicinių „valstiečių“, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, „darbiečių“ frakcijų, Seimo narių mišrios grupės.

Seimo nariai sako, kad pagal Konstituciją vaikų doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus rūpinasi tėvai, ir šį teisė negali būti ribojama poįstatyminiais teisės aktais.

Tėvai negali pagal savo įsitikinimus pasirinkti tų jos komponenčių, kurios susijusios su vaiko doroviniu ugdymu.

„Pastaruoju metu kilo didelis tėvų susirūpinimas, jog Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai ėmus įgyvendinti privalomojo pobūdžio gyvenimo įgūdžių programą, tėvai negali pagal savo įsitikinimus pasirinkti tų jos komponenčių, kurios susijusios su vaiko doroviniu ugdymu“, – aiškinamajame rašte teigia parlamentarai.

Teikėjai pažymi, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sprendimu gyvenimo įgūdžių programa yra vienodai privaloma visiems moksleiviams, tėvams negalint laisvai pasirinkti alternatyvių ugdymo modelių, kurie susiję su doroviniu vaikų auklėjimu, pavyzdžiui lytiškumo ugdymu, ir atitinka tėvų įsitikinimus.

Pasak iniciatorių, lytiškumo ugdymą įtraukus į dorinio ugdymo pamokas, tėvams pagal savo įsitikinimus renkantis etikos arba tikybos pamokas, jie kartu pasirinks ir jų įsitikinimus atitinkantį lytiškumo ugdymą.

Vienas pataisos teikėjų Petras Gražulis dar parengė Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo informacijos poveikio įstatymo pataisą, kad „nepilnamečių seksualinis švietimas mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose bei renginiuose draudžiamas“. Už draudimo pažeidimą jis siūlo įvesti iki 3 tūkst. eurų baudą.

Nuo šių mokslo metų mokyklose įdiegta gyvenimo įgūdžių programa sulaukė kritikos iš dalies politikų, tėvų organizacijų. Jie kaltina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad per pamokas bus skleidžiama LGBTIQ propaganda, vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savo ruožtu inicijavo peticiją, raginančią stabdyti šią programą.

Gyvenimo įgūdžiai 5 ir 7 klasėse dėstomi po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po vieną pamoką kas dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po vieną savaitinę pamoką.

Gyvenimo įgūdžių bendroji programa integruoja daug temų: socialinį ir emocinį ugdymą, sveikatos ugdymą, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, patyčių ir smurto prevenciją, žmogaus saugą, saugų eismą, pirmąją pagalbą, lytiškumo ugdymą, psichinės sveikatos stiprinimą, lyčių lygybę, pagarbių santykių kūrimą, žmogaus teises ir kitas.

Ministerija teigia, kad apie gyvenimo įgūdžių programą viešoje erdvėje skelbiama klaidinanti informacija, o pedagogai šioms pamokoms yra pasirengę bei dar galės tobulintis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar derinasi

Ar derinasi portretas
mokymas masturbuotis su šiomis dvejomis disciplinos???

kosmaras

kosmaras portretas
tai vietoj sventu paveikslu kabins lytinius organus? ar kitokiu budu mokys lytiskumo? kokiu?

parmazonas pensionas

parmazonas pensionas portretas
Palaukit,o pagaliau kas sukėlė visą tą triukšmą?Ne armonikaitės iškrypėlių gauja lyg Lietuva kitų problemų neturėtų?Žemaitaičiui už juokelius žydų klausimu kelia apkaltą,o čia suveltais kaltūnais papūga savo esąmonėmis kiršina visuomenę dėl kokios tai iškrypusios mažumos ir tai niekam nesukelia klausimo dėl jos neadekvatumo bei atsakomybės neturėjimo prieš didesnę daugumą piliečių,nenorinčių pamint moralės ir dorovės principų?Iš vakarų atšliaužusi angis yra pajėgesnė už mūsų bukalaurus,nusmukdžiusius valstybę žemiau plintuso?Gal nesupratau,bet iš straipsnio pavadinimo išeina ,kad peredastizmas bus integruotas į Kristaus mokymą?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių