Lietuvos karių būrys išlydėtas į NATO misiją Irake

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotajame pėstininkų batalione į misiją Irake išlydėtas Lietuvos kariuomenės pajėgų apsaugos būrys, suformuotas šio bataliono karių pagrindu. Į NATO misiją Irake (NATO Mission Iraq) atlikti pajėgų apsaugos funkcijų Lietuvos kariai vyksta pirmą kartą.

Pasak Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Valdemaro Rupšio, realios karinės užduotys, mūšio laukas, kad ir kur ir koks jis būtų, yra geriausia vieta tobulėti, todėl visuomet reikia stengtis išnaudoti šią galimybę, o iš tarptautinių operacijų kariai grįžta visapusiškai patobulėję – užsiauginę vertybes, kario įgūdžius, įveikę kultūrų ir aplinkos iššūkius.

Į tarptautinę operaciją Irake Lietuvos kariai išvyks lapkričio mėnesį ir dalyvaus iki kitų metų balandžio. Misijos metu Danijos mobilios apsaugos kuopoje Lietuvos kariai atliks pajėgų apsaugos užduotis – užtikrins tiek bazės, tiek už bazės ribų irakiečių karius rengiančio NATO personalo apsaugą. Ši užduotis atliekama siekiant apsaugoti NATO mokymo personalą nuo pavienių ISIS būrių, rengiančių išpuolius prieš vietines saugumo pajėgas, vyriausybės atstovus ir civilius gyventojus.

„NATO karinis įsitraukimas Irake yra pagrindinis Aljanso indėlis į tarptautinę kovą su tarptautiniu terorizmu. NATO operacijos Irake karių skaičiui laipsniškai didėjant, didėja ir Lietuvos, kaip solidarios NATO sąjungininkės, karinis indėlis. Dėkoju mūsų kariams už pasiryžimą dalyvauti šioje operacijoje, o jų artimiesiems dėkoju už jų paramą išvykstantiems kariams. Linkiu kariams visokeriopos sėkmės“, – sakė ceremonijoje dalyvavęs Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Specialų pasirengimą būtent šiai operacijai Lietuvos kariai pradėjo birželį. Rugsėjo – spalio mėnesiais Kęstučio bataliono karių būrys dalyvavo pratybose Danijos Karalystėje, kurių metu buvo vertinamas Lietuvos ir Danijos karių pasirengimas dalyvauti šioje misijoje. Iš viso į pajėgų apsaugos misiją išvyks 34 Lietuvos kariai; dar 2 kariai šiuo metu tarnauja misijos štabe.

NATO misija Irake (NMI) yra nekovinė operacija, kurios tikslas – sustiprinant Irako kariuomenę ir saugumo institucijas įgalinti jas kovoti su terorizmu, užkirsti kelią ISIS veiklai Irake ir stabilizuoti šalį. Pradėti šią misiją buvo nutarta 2018 m. liepos mėn. NATO viršūnių susitikime Briuselyje, gavus Irako vyriausybės prašymą. Šių metų vasarį NATO gynybos ministrų susitikime buvo pritarta šios misijos išplėtimui.


Šiame straipsnyje: Lietuvos kariaimisijaĮrakas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Mūsų kariai į Iraką, o Irako nusikaltėliai pas mus! Puiku!

Katinas

Katinas portretas
Debilu saika reikėjo pasiusti visa armiją ginti demokratijos

kokia cia misija irake?

kokia cia misija irake? portretas
geriau padetu lankam siena saugot... misionieriai supersti...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių