Įvaikinimo tarnyba atnaujino vaiko perkėlimo iš šeimos tvarką: kada dalyvautų policija?

Praėjusių metų pabaigoje didelio atgarsio viešojoje erdvėje susilaukus vaizdo įrašui, kuriame matyti jėga iš mamos paimamas vaikas, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VTAĮT) peržiūrėjo ir atnaujino savo veiklos algoritmus. Numatyta, kad policijos pareigūnai vaiko teisių gynėjams talkins tik tais atvejais, kai yra būtina ir nepavyksta susitarti tėvais ar kitais trečiaisiais asmenimis. Tuo metu sprendimą dėl būtinybės vaikui užtikrinti saugią aplinką visuomet priims vaiko teisių gynėjai, kurie bus apmokyti išklausyti vaiko nuomonės ir suteikti informaciją tiek jam, tiek tėvams.

„Kolegos keletą mėnesių dirbo ieškodami geriausių sprendimų, kaip turėtų veikti vaiko teisių gynėjai, kaip turėtų veikti policijos pareigūnai, kad vaiko perkėlimo procesas vyktų kaip įmanoma jautriau, empatiškiau, apsaugant vaiką ir nesukeliant jam streso ir žalos. Ir kad tas procesas vyktų kaip įmanoma trumpiau“, – žurnalistams trečiadienį teigė VTAĮT direktorė Ilma Skuodienė.

„Šiame algoritme yra aiškiai apibrėžta, kad procesui vadovauja ir jį koordinuoja vaiko teisių gynėjai. Policijos pareigūnai tik padeda įgyvendinti šitą procesą“, – pabrėžė I. Skuodienė.

Vaiko teisių gynėjams ir policijos pareigūnams – papildomi mokymai

I. Skuodienė pažymi, kad su naujomis tvarkomis tiek vaiko teisių apsaugos specialistai, tiek policijos pareigūnai bus supažindinti artimiausiu metu prasidėsiančiuose mokymuose.

„Bus papildomi mokymai apie skirtingo amžiaus vaikų raidą, kaip jie reaguoja, kaip su jais kalbėti, kaip perduoti informaciją. Svarbiausias to tikslas – kaip įgyvendinti šį procesą, sukeliant mažiausiai streso vaikui ir užtikrinant geriausius jo interesus“, – sakė I. Skuodienė.

Renatas Požėla ir Ilma Skuodienė. P. Peleckio / BNS nuotr.

Savo ruožtu generalinis policijos komisaras Renatas Požėla pabrėžia, kad policijos pareigūnams išties buvo reikalinga daugiau informacijos apie tai, kaip veikti su vaiko teisių apsauga susijusiais atvejais.

„Šitie algoritmai labai aiškiai apibrėžia, ką institucijos gali ir kiek gali. Aiškiai apsirašėme, kad, jei reikia vaikų teisių specialistams mūsų pagalbos, mes detaliai susipažįstame su situacija, įvertiname, kokių paslaugų iš mūsų gali prireikti, įvertiname vietos, kur reikia vykti, saugumą, kiek ten yra asmenų, ko galima iš jų tikėtis ir kokie policijos pajėgumai turi vykti į situaciją“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė R. Požėla.

„Pagrindinės mūsų užduotys – šalinti galimas kliūtis, užtikrinti vaiko teisių specialistų patekimą į aplinką, užtikrinti, kad vaiko teisių specialistai galėtų atlikti savo darbą. (...) Tai yra didžiulis žingsnis į priekį, įgyvendinant įstatymo reikalavimus“, – pažymėjo generalinis komisaras.

R. Požėla atkreipia dėmesį, kad į įvykius reaguojantiems pareigūnams pravers vaiko teisių specialistų rengiami mokymai. Pasak komisaro, pirmieji vaiko teisių specialistų ir psichologų vedami mokymai pareigūnams truks apie valandą ir vyks nuotoliu.

„Labai geras dalykas, kad iškart yra planuojami mūsų pareigūnų mokymai, papildomų kompetencijų įgijimas. Vėlgi, ne visada mūsų pareigūnai turi tas pilnas kompetencijas veikti tokiose situacijose – tą tikrai pripažįstu“, – kalbėjo R. Požėla.

Tai yra didžiulis žingsnis į priekį, įgyvendinant įstatymo reikalavimus.

Tarnyba primena: vaikas iš šeimos gali būti paimamas tik kraštutiniais atvejais

Pranešama, kad vaikas iš šeimos bus paimamas dviem atvejais – kai vaiko teisių gynėjams atvykus į įvykio vietą paaiškėja, kad vaikui yra nesaugu – tėvai yra apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių medžiagų, vaikas yra patyręs prievartą ir pan. Taip pat tais atvejais, kai nustatoma, kad likti šeimoje vaikui yra nesaugu, nes ten kyla pavojus jo raidai, sveikatai ar gyvybei.

Įvaikinimo tarnyba taip pat atkreipia dėmesį, kad jau artimiausiu metu prasidės bendri vaiko teisių gynėjų ir policijos pareigūnų mokymai, kaip kuo jautriau ir saugiau užtikrinti vaiko perkėlimą į saugią aplinką. Mokymų metu bus kalbama, kaip nuraminti, išklausyti nuomonę ir užtikrinti geriausius vaiko interesus bei kaip suprantamai paaiškinti aplinkybes tėvams ir valdyti konfliktinę situaciją.

VTAĮT primena, kad pernai vaiko teisių gynėjai iš viso užfiksavo 7641 atvejį, kai vaikams reikėjo užtikrinti saugią aplinką – 5052 atvejais šeimos nariai buvo apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų ir negalėjo pasirūpinti vaiku, 1504 atvejais kilo realus pavojus vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei. Dar 872 atvejais tėvai negalėjo pasirūpinti vaiku dėl ligos, suėmimo ar buvimo bausmės atlikimo vietose, 452 atvejais vaikas buvo paliktas be priežiūros arba su žmonėmis, kurie negeba juo pasirūpinti. Taip pat tarnyba fiksavo 76 atvejus, kai tėvų buvimo vieta buvo nežinoma arba jie buvo dingę.

ELTA primena, kad pernai, gruodžio pradžioje, viešojoje erdvėje išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos jėga paima vaiką. Tyrimą dėl šio vaizdo įrašo atlikusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė nustatė, jog vaiko nuo motinos atskyrimą vykdę specialistai dirbo netinkamai ir neprofesionaliai.

Kad vaiko paėmimą Palangoje vykdę specialistai ir policijos pareigūnai procesą galėjo atlikti geriau, taip pat įvykyje turėjo dalyvauti daugiau vaiko teisių specialistų, pripažino ir I. Skuodienė. Todėl šių metų pabaigoje tarnyba subūrė tarpinstitucinę darbo grupę, kuriai buvo pavesta sudaryti algoritmą, aiškiau apibrėžiantį, kas turi būti atsakingas už vaiko paėmimo procesą, kada ir kaip gali būti pasitelkiama policijos pareigūnų pagalba užtikrinant vaikui saugią aplinką.

Taip pat visi tiesiogiai su vaikais dirbantys tarnybos darbuotojai įpareigoti sudalyvauti mokymuose apie vaiko nuomonės išklausymą, informacijos pateikimą jam suprantama kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau, jus sukos tiek prisizaisit su tais

manau, jus sukos tiek prisizaisit su tais portretas
vaiku atiminejimais , prekyba vaikais, atidavinejimais tretiems asmenims --kad jus [bet kokio konflikto metu] tautieciai sudraskys y gabalus ...kartu su tais,,teisejais,,, vaikuciu teisiu gynejais,,, ir policajais

Woldemortas

Woldemortas portretas
Tai iskart koki ara siusti, o dar geriau visa kariuomene, va ir bus nauda is tu dveju tanku.

Žemaitis

Žemaitis portretas
Visas tas rašinys, kaip ir anksčiau, persunktas neapykantos šeimai. Grobstymas. . Būsią net kartu su policininkais vaikų grobstymo manevrai su manekenais?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių