KAM siūlo uždrausti kariams vykti ne tik į Rusiją, Baltarusiją, bet ir Kiniją, Moldovą

  • Teksto dydis:

Seime svarstant pataisas, kuriomis Lietuvos kariuomenės profesinės karo tarnybos kariams būtų uždrausta vykti į nedraugiškas šalis, Krašto apsaugos ministerija į tokį šalių sąrašą siūlo įtraukti ne tik Rusiją su Baltarusija, bet ir Moldovoje esančią Padniestrę, Kiniją, kitas valstybes.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) parengė nutarimo projektą, kuriuo Vyriausybė patvirtintų užsienio valstybių ar teritorijų, į kurias profesinės karo tarnybos kariams draudžiama vykti ne tarnybos tikslais, sąrašą. Siūloma, kad jis įsigaliotų nuo sausio.

Į draudžiamų vykti šalių sąrašą būtų įtrauktos Rusija ir jos okupuotas Krymas, Baltarusija, taip pat Armėnija, Azerbaidžanas, Kazachstanas, Kinija, Kirgizija, Moldovos Padniestrės regionas, Tadžikistanas, Turkmėnistanas, Uzbekistanas, Sakartvelo Abchazijos ir Pietų Osetijos regionai.

Taip pat profesinės karo tarnybos kariai negalėtų vykti į užsienio valstybes ar jų teritorijas, į kurias Užsienio reikalų ministerija šalies piliečiams rekomenduoja nevykti arba iš kurių rekomenduoja nedelsiant išvykti.

Registruotame nutarimo projekte įrašyta Moldova, tačiau KAM paaiškino, jog institucijoms derinimui pateiktame nedraugiškų šalių sąraše, į kurias Lietuvos kariuomenės profesinės karo tarnybos kariams būtų uždrausta vykti, įsivėlė techninio pobūdžio klaida.

Pasak ministerijos, teisės akto projekte turėtų būti nurodyta ne „Moldovos Respublika, įskaitant Padnestrės regioną“, bet „Moldovos Respublikos Padnestrės regionas“.

Nutarimo projektu taip pat siūloma nustatyti atvejus ir tvarką, pagal kurią profesinės karo tarnybos karių vykimas į minėtame sąraše esančias užsienio valstybes ar teritorijas būtų galimas tik turint leidimą.

Seimas šiuo metu svarsto Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisą, kuria profesinės karo tarnybos kariams ketinama uždrausti ne tarnybos tikslais vykti į pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui keliančias valstybes.

Pagal projektą, valstybes ar teritorijas, į kurias būtų draudžiama keliauti kariams, turėtų patvirtinti Vyriausybė.

Taip pat numatyta, kad Vyriausybė galėtų nustatyti atvejus, įskaitant išimtis dėl asmeninių aplinkybių, ir tvarką, pagal kurią profesinės karo tarnybos karių vykimas į sąraše esančias užsienio valstybes ar teritorijas būtų galimas turint leidimą arba deklaravus informaciją apie išvykimą.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, minėtas draudimas susijęs su nacionalinio saugumo interesais.

Rugsėjo pabaigoje Nacionalinio krizių valdymo centras paskelbė, kad vykti į Rusiją, Baltarusiją ir kitas Lietuvai grėsmę keliančias šalis negalės su įslaptinta informacija dirbantys žmonės.

Centro duomenimis, šie ribojimai palies apie 56 tūkst. žmonių.

Riboti kai kurių Lietuvos piliečių išvykas į nedraugiškas valstybes nutarta, atsižvelgus į tai, kad jau kurį laiką Baltarusijos žvalgybos tarnybos yra suaktyvinusios veiklą pasienyje.

Lietuvos žvalgybos teigimu, Lietuvos piliečiai apklausiami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą verčiami bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

parmazonas

parmazonas portretas
Labai teisingai,nes kariai bus registruojami Gotlando gynybai.Gal nesupratote-Gotlando ,o ne Lietuvos.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Karių statusui priklauso ir karininkai , generolai ir pats aukščiausias kariuomenės vadasi -PREZIDENTAS.

okupuotas krymas

okupuotas krymas portretas
o kokiu būdu kraponaciai Rusijai priklausantį krymą gavo?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių