Keis Sosnovskio barščių naikinimo strategiją

Sosnovskio barščių problemai Lietuvoje gilėjant Valstybinių miškų urėdija ir Aplinkos ministerija teigia keičiančios jų naikinimo strategiją.

Miškų urėdijos Gamtos apsaugos, gamtotvarkos, rekreacijos ir medžioklės skyriaus vadovas Sigitas Kvedaras teigia, jog iki šiol invazinis augalas buvo naikinamas nenuosekliai, todėl išnaikintuose plotuose vėl atsinaujina.

„Problema yra, kad tai daroma fragmentiškai. Jeigu jau užsiimame kokį plotą naikinti, tai turime jį pabaigti iki galo. (...) Priešingu atveju čia gaunasi kova su vėjo malūnais“, – BNS sakė jis.

S. Kvedaro teigimu, strategijoje trūksta bendrystės – privačių plotų savininkai dažnai šio augalo neapsiima naikinti, todėl jis iš naujo plinta šalia esančiuose plotuose.

„Jų paplitimo arealas ne tai kad mažėja ar stabilizavosi, bet, mūsų manymu, jis šiek tiek ir didėja. (...) Jeigu urėdija savo miškuose naikina tuos Sosnovskio barščius, tai miškuose šalia, kažkokio kito valdytojo žemėje, jie nenaikinami vėl sėklomis plečiasi ir tas plotas apsikrečia“, – aiškino S. Kvedaras.

Aplinkos ministerijos specialistė Kristina Jankauskaitė teigė, jog šiai problemai spręsti bus pasitelktos dvi priemonės. Viena jų, kitaip nei iki šiol – finansuoti Sosnovskio barščių naikinimą ir privačiuose plotuose.

„Dvi programos skirtos invazinių rūšių naikinimui, tai būtų viena, skirta savivaldybėms, juridiniams ir fiziniams asmenims, ir tas projektas būtų įgyvendintas jungtinio projekto principu. Aplinkos projektų valdymo agentūra būtų pagrindinė pareiškėja, surinktų parašus iš savivaldybių, juridinių asmenų“, – BNS pasakojo K. Jankauskaitė.

„Privačiuose sklypuose buvo labai sunku išnaikinti tas invazines rūšis, nes nebuvo skirta priemonių, nebuvo skirta lėšų, o jeigu, pavyzdžiui, Sosnovskio barštis auga valstybiniame sklype, o šalia yra privatus sklypas, kuriame nėra tvarkomasi su šia invazine rūšimi, tai jis toliau sėkmingai žydi“, – aiškino ji.

Anot specialistės, programai bus skirta iki 6 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) lėšų.

Be to, šiais metais bus pradedama dar viena programa, skirta invazinių rūšių naikinimui saugomose teritorijose, jai gali būti skirta iki 10 mln. eurų ES lėšų.

„Kitas projektas bus įgyvendintas Valstybinės saugomų teritorijų direkcijos ir irgi naikins invazines rūšis, bet, aišku, jie orientuosis jau labiau į saugomas teritorijas“, – teigė K. Jankauskaitė.

Sosnovskio barštis 2016 metais paskelbtas invazine Europos Sąjungos rūšimi. Iki 3-5 metrų aukščio užaugantis augalas į Lietuvą atvežtas apie 1950 metus ir augintas kaip pašaras gyvuliams. Įprastai jis pradedamas naikinti pavasarį, kai tik pradeda želti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
kad tik pinigus "išplauna" ir niekas jų nenaikina ir niekas netikrina, ar jie naikinami. Važiuojant traukiniu iš Vilniaus i Kauną , ties Karčiupiu, Neveronymis prasideda didžiausi barštynai ir jie tik plečiasi.

kaunietis

kaunietis portretas
Duotu man valdzia ir gera chemija as per savaite visoj Lietuvo isnaikinciau tuos barsciu

užtat kad naikina

užtat kad naikina portretas
visokie atgrubnagiai. Būtų čia kitaicai, mikliai po stiebelį išpešiotų.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių