Kelių policija, „Aras“, kriminalistiniai tyrimai prijungti prie Policijos departamento

Trys buvusios specializuotos policijos įstaigos – Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centras, Lietuvos kelių policijos tarnyba bei Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“ – nuo ketvirtadienio prijungtos prie Policijos departamento.

 

Kaip skelbiama pranešime, Policijos departamentui perduodamos vykdyti visos šiuo metu šių įstaigų vykdomos funkcijos. Padaliniai toliau tęs ligšiolinę veiklą ir darbuotojų pareigybių aprašymai nesikeis, tačiau po sujungimo bus centralizuotos administravimo ir aptarnavimo funkcijos.

Departamento teigimu, šia pertvarka siekiama optimizuoti policijos sistemos įstaigų skaičių, efektyvinti policijos veiklą, stiprinti struktūrinių padalinių valdymą, jį centralizuoti, racionaliau naudoti materialinius, finansinius ir žmogiškuosius išteklius, efektyviau vykdyti veiklos organizavimą ir kontrolę, sudaryti sąlygas užtikrinti strateginį policijos veiklos koordinavimą, atstovavimą, organizavimą ir kontrolę.

Po pertvarkos policijos sistemoje lieka 13 juridinių asmenų – Policijos departamentas, Kriminalinės policijos biuras, Policijos mokykla ir dešimt apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS informavo, kad, atsižvelgiant į tai, kad veiklos funkcijos nesikeičia, įspėjimus apie pareigybių panaikinimą gavo tik šių įstaigų vadovai ir pavaduotojai, kitiems darbuotojams funkcijos nesikeičia ir jie automatiškai perkelti į Policijos departamentą ir tęs savo funkcijų vykdymą.

Turimais duomenimis, darbuotojų, gavusių atleidimo lapelius ir jais pasinaudojusių, yra tik penki.

„Kai kurios šių pareigų buvo laisvos, kitiems pasiūlytos lygiavertės pareigos Policijos departamente. Darbuotojų mažinti šiais pokyčiais tikslo nebuvo. Visi administravimo ir aptarnavimo funkcijas vykdę darbuotojai buvo perkelti į pareigas atitinkamas funkcijas vykdančius padalinius (Aptarnavimo, Informacinių technologijų ir pan.) Turimais duomenimis, darbuotojų, gavusių atleidimo lapelius ir jais pasinaudojusių, yra tik penki“, – rašoma R. Matonio atsakyme BNS.

Kriminalistinių tyrimų valdybos viršininkas Saulius Gagas perkeltas į lygiavertes pareigas, buvęs Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko pavaduotojas Algimantas Petronis laimėjo atranką į Policijos departamento Kelių policijos valdybos viršininko pareigas.

Policijos departamento Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vado funkcijas laikinai (kol įvyks atranka į rinktinės vado pareigas) atlieka buvęs „Aro“ vadovas, dabar Policijos departamento patarėjas Viktoras Grabauskas. Jis rinktinei vadovavo 23 metus.

Tai jau antrasis policijos pertvarkos etapas.

Pirmasis policijos reformos etapas buvo užbaigtas 2021-ųjų spalį, kuomet visose Policijos įstaigose centralizuotos vykdomos administravimo funkcijos – dokumentų valdymo, viešųjų pirkimų, buhalterinės apskaitos, asmenų aptarnavimo, imuniteto ir vidaus tyrimų ir kitos.

Trečiuoju etapu įvyktų visos Policijos sistemos sujungimas į vieną juridinį asmenį, teritorijos priežiūrą pavedant penkiems Policijos departamento padaliniams – apygardų vyriausiesiems policijos komisariatams.

Po šių pokyčių veiklą vykdytų penki Policijos departamento struktūriniai padaliniai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardų vyriausieji policijos komisariatai.

Šie pokyčiai anksčiau planuoti nuo šių metų liepos 1 dienos, tačiau tam kol kas nesulaukta politinio pritarimo – šiuo metu Seime vis dar nėra priimti galutiniai sprendimai dėl galimų pokyčių apskrities vyriausiųjų policijos komisariatų veiklą organizuojant apygardų principu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių