Konstantinopolio patriarchatas baigia kurti bažnytinę struktūrą Lietuvoje

Konstantinopolio patriarchatas šią savaitę baigs kurti stačiatikių bažnytinę struktūrą Lietuvoje – egzarchatą, trečiadienį pranešė vienas iš jo dvasininkų.

Struktūra pagal kononinę teisę įsikurs į Lietuvą atvykus egzarchato vadovui kunigui iš Estijos Justinusui Kiviloo (Justinusui Kivilui), teigia kunigas Gintaras Sungaila.

„Su jo atvykimu bus baigta formuoti bažnytinė struktūra Lietuvoje“, – BNS sakė G. Sungaila.

„Sutvarkius kanoninę klausimo pusę, dabar ketiname registruotis kaip religinė bendruomenė pagal pasaulietinę teisę“, – pridūrė jis.

Egzarchas J. Kiviloo į Lietuvą atvyks penktadienį, o pirmąsias pamaldas ves šeštadienį.

Apie ketinimus įsteigti Lietuvoje bažnytinę struktūrą pernai kovą pranešė šalyje viešėjęs Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I, sugrąžinęs į kunigų luomą penkis buvusius Maskvos patriarchatui pavaldžios Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos kunigus.

G. Sungaila sakė, kad egzarchatas sieks tradicinės religinės bendruomenės statuso.

Sutvarkius kanoninę klausimo pusę, dabar ketiname registruotis kaip religinė bendruomenė pagal pasaulietinę teisę.

„Norime turėti teisinį tradicinės religinės bendruomenės statusą, kadangi Lietuvoje mūsų religinė bendruomenė buvo ta, kuri XIV a. įkūrė pirmą oficialią bažnytinę struktūrą – Lietuvos metropoliją. Tai buvo būtent Konstantinopolio patriarchato struktūra“, – teigė dvasininkas.

Stačiatikiai Lietuvoje yra laikomi viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių, todėl Konstantinopolio egzarchatui pripažinti nereikės Seimo nutarimo. Sprendimą dėl jų registravimo priims Teisingumo ministerija.

Egzarchato pripažinimas taip pat leistų šiai organizacijai gauti finansinę valstybės paramą, skirstomą tradicinėms religinėms bendruomenėms.

G. Sungaila sakė, kad atvykęs į Lietuvą egzarchas planuoja susitikti su valstybės institucijų, sprendžiančių dėl religinės bendruomenės registravimo, atstovais.

Pasak jo, dvasininkai kol kas detaliai nesvarstė, kur leistų valstybės paramą, jeigu ją gautų.

Penki egzarchatui priklausantys dvasininkai užpernai Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos buvo pašalinti iš kunigų luomo kaip įvykdę kanoninius nusikaltimus, bet Konstantinopolis konstatavo, jog tai įvyko ne dėl bažnytinių taisyklių pažeidimų, o dėl pozicijos Rusijos invazijos Ukrainoje klausimu.

Baigiamam kurti egzarchatui iš viso priklauso dešimt dvasininkų ir dešimt bendruomenių skirtinguose Lietuvos miestuose.

G. Sungaila sakė, kad šiuo metu Konstantinopoliui pavaldūs stačiatikiai Lietuvoje dar neturi savų maldos namų – juos arba nuomojasi, arba gauna naudotis neatlygintinai iš Romos katalikų ir protestantų religinių bendruomenių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Клаусимёлис

Клаусимёлис portretas
Tą naująją religinę bendruomenę daugumoje sudaro ne Lietuvos piliečiai, o atvykėliai iš kitų šalių Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos piliečiai. Ar ne įtartina, kad tokią bendruomenę siekiama įregistruoti netaikant Lietuvos įstatymų, o išimties tvarka?

Pagonis

Pagonis portretas
Tai šiai naujai įsikūrusiai religinei bendruomenei suteikti valstybės pripažinimo statusą ir net įtraukti į tradicinių bendruomenių sąrašą nebus taikomos tos pačios taisyklės, kaip ir lietuvių senojo baltų tikėjimo ,,Romuvai"?.. Jiems nereikės laukti 25 m po įregistravimo kad tapti valstybės pripažinta religija, jiems negalios Lietuvos konstitucija, kur parašyta kad tradicinių religijų sąrašas negali būti keičiamas? Na ir duoda kryžininkai...

lietuvaitis

lietuvaitis portretas
viskas aisku bus kaip jav pileciai o ne tautieciai daug tautybiu daug religiju pasaulieciai be istorijos be praeities
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių