KT imasi nagrinėti M. Danielės ir kolegų kreipimąsi dėl pagalbinio apvaisinimo ribojimų

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį priėmė nagrinėti Seimo Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės ir grupės Seimo narių kreipimąsi dėl draudimo pasinaudoti pagalbiniu apvaisinimu vienišoms moterims ir nesusituokusioms poroms.

Anot parlamentarės, šiuo metu Pagalbinio apvaisinimo įstatymas numato teisę į pagalbinį apvaisinimą tik žmonėms, sudariusiems santuoką ar registruotą partnerystę, o visi kiti asmenys diskriminuojami minėto reguliavimo atžvilgiu.

„Toks teisinis reguliavimas, pareiškėjos teigimu, neatitinka daugelio Europos valstybių praktikos, pagal kurią pagalbinio apvaisinimo procedūros užtikrinamos tiek nesusituokusioms poroms, tiek ir vienišoms moterims“, – rašoma KT pranešime.

Kreipimesi, kurį pasirašė 40 parlamentarų, teigiama, jog tokiu būdu pažeidžiamas moterų ir porų orumas, nesuteikiant joms galimybės išpildyti savo egzistencinį, pilnatvės jausmą.

Anot parlamentarų, Konstitucijoje yra įtvirtinta valstybės pareiga užtikrinti žmogaus orumo apsaugą.

Be kita ko, įstatymui, valstybės institucijoms visi asmenys turi būti lygūs ir draudžiama bet kokių jų diskriminacija, o valstybė yra įsipareigojusi saugoti ir globoti šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę.

„Savavališkai ir neteisėtai kišantis į žmogaus privatų gyvenimą kartu yra kėsinamasi į jo garbę ir orumą, o žmogaus privataus gyvenimo apsauga neatsiejama nuo jo orumo apsaugos“, – savo poziciją grindžia kreipimosi autoriai.

Seimo narės duomenimis, Lietuvoje su nevaisingumo liga susiduria apie 50 tūkst. porų ir jų kasmet daugėja. Apie tūkstantį porų kasmet pasinaudoja pagalbinio apvaisinimo paslaugomis, o pagalbinio apvaisinimo pagalba per metus Lietuvoje gimsta apie 400 vaikų.

Pasak M. Danielės, dar tiek pat porų tokių paslaugų Lietuvoje gauti negali, nes nėra susituokę. Pagalbinio apvaisinimo paslauga taip pat negali pasinaudoti tinkamo partnerio nesutinkančios moterys, norinčios ir galinčios susilaukti naujagimių.

Pernai birželį parlamentas atmetė jos siūlymą leisti pagalbinio apvaisinimo procedūromis pasinaudoti nesusituokusioms poroms ir vienišoms moterims.

Projekto kritikai tvirtino, kad pagalbinis apvaisinimas yra medicininė procedūra, leidus ja pasinaudoti vienišoms moterims būtų sprendžiamos nebe sveikatos problemos, o tenkinami asmeniniai norai.

Dabar Pagalbinio apvaisinimo įstatyme nustatyta, kad pagalbinis apvaisinimas gali būti atliekamas tik naudojant apvaisinamos moters ir su ja gyvenančio sutuoktinio ar partnerio lytines ląsteles, išskyrus tam tikrus atvejus atvejus, bet apibrėžta, kad pora turi būti sudariusi registruotos partnerystės sutartį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių