L. Kasčiūnas: sprendimo dėl vokiškų tankų įsigijimo dar nėra

Galutinio sprendimo dėl tankų „Leopard 2“ įsigijimo dar nėra, preliminarias derybas Lietuva su Vokietijos gamintojais galėtų baigti rudenį, sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Kaip ketvirtadienį skelbia LRT Tyrimų skyrius, Krašto apsaugos ministerija informavo, kad šiuo metu dar derinamas tarptautinis susitarimas su Vokietijos gynybos ministerija dėl derybų inicijavimo.

„Nėra jokio dokumento teisiškai įpareigojančio. Preliminarios derybos – tai visų galimybių vertinimas kartu su gamintojais. Kada tos preliminarios derybos baigtųsi ar baigsis, kol kas pasakyti sunku. Gali būti, kad tai bus rudeniop. Tada visa ta informacija turi būti pristatyta Valstybės gynimo tarybai“, – LRT tyrimų skyriui teigė L. Kasčiūnas.

Dėl „Leopard 2“ įsigijimo Lietuvoje kuriamai divizijai sausio pabaigoje sutarė Valstybės gynimo taryba (VGT), tuomet Krašto apsaugos ministerijai pavesta pradėti pokalbius su Vokietijos gamintoju ir kitomis įsigyti šios technikos siekiančiomis šalimis.

Paklaustas, ar tankai yra garantuotas Lietuvos pirkinys, L. Kasčiūnas tvirtino girdintis tiek sausį išsakytą karinį patarimą, tiek nuomones ir dėl kitų įsigijimų prioritetų.

Nėra jokio dokumento teisiškai įpareigojančio.

„Girdžiu ir karinį patarimą, kuris remiasi aiškia nuostata, kad, norint turėti ir manevriniame kare su kuo manevruoti, reikia ir šito pajėgumo. Bet girdžiu ir kitą pusę, kuri sako, kad galbūt reikėtų pradėti divizijos kūrimą nuo kitų dalykų, pavyzdžiui, nuo oro gynybos sistemų įsigijimo. Visa tai bus vertinama. Be abejo, VGT sprendimas bus esminis“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Anot jo, tolimesni sprendimai priklausys ir nuo diskusijų dėl papildomo gynybos finansavimo ir kai kurių politikų keliamų sąlygų.

„Na, tarkime, kontekstas toks. Pavyzdžiui, politinė jėga sako: „Gerai, mes pritariam vienai ar kitai mokestinei kompozicijai, bet mes norim, kad už tuos pinigus būtų perkamos oro gynybos sistemos.“ Aš girdžiu, kad kai kurie ir sako, kad su tokia išlyga pritars. Mes turėsime tą įskaičiuoti į visą planavimą, į visą tolesnį matymą“, – LRT sakė L. Kasčiūnas.


Šiame straipsnyje: tankaivokiški tankaiLeopard 2

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
NĖRA PINIGŲ.....VISUS UKROREICHUI IŠTRATINOM

Vygintas

Vygintas portretas
Nu kokiais reikia būti id..otais ir nupušusiais, kas esant dabartinėms karo realijoms kas nors pirktų tankus! Šlamštų šlamštas ir šiukšlių šiukšlė už kosminius pinigus! Juk ir arkliui aišku jog reikia priešlėktuvinės, priešraketinės ginybos ir bele kiek visokiausių dronų!

Antanas.

Antanas. portretas
Būtina statyti fortifikacijas. Ir nedelsti. Pasižiūrėkit Rusijo-Ukrainos fronto judėjimą pirmosiomis karo savaitėmis. Tankas šiuolaikiniame kare gyvuoja labai neilgai ir didelės įtakos nepadaro. Suprantama, jis gerai padeda ten, kur fortifikacijų nėra, taigi - toliau nuo pasienio.Juk tankas - tai mobilus ugnies taškas. Tačiau jis taip ne susietas su lauko reljefu, kaip stacionarus įrenginys. Be to ir kaina jo vieno viršija galimą fortifikacijų kainą ištisam batalionui.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių