Lietuvoje minima Gedulo ir vilties diena, bus skaitomos tremtinių pavardės

  • Teksto dydis:

Lietuvoje penktadienį minima Gedulo ir vilties diena, skirta sovietų vykdytiems trėmimams prisiminti ir pagerbti jų aukas.

Ta proga minėjimas rengiamas Seime, Seimo Kovo 11-osios Akto salėje, pilietinė akcija „Tenutyla kasdienybės šurmulys. Išgirsk. Įsiklausyk į savo širdies plakimą“. Likus minutei iki vidurdienio aukų atminimas bus pagertas tylos minute.

Vidurdienį Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje bus pakeltos valstybės vėliavos, o po šios ceremonijos iki Aukų gatvės rengiamos Pagarbos eitynės.

Prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Vilniuje vyks pilietinė istorinės atminties akcija „Atminties neištremsi“ – bus skaitomi tremtinių ir politinių kalinių vardai bei pavardės ir jų likimas. Ši akcija planuojama ir kitose šalies vietose.

Popiet atminimo valanda rengiama prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties.

1941-ųjų birželio 14-ąją pradėti masiniai lietuvių areštai ir trėmimai į Sovietų Sąjungos gilumą, Sibirą.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per pirmąją okupaciją sovietai ištrėmė, nužudė, įkalino apie 23 tūkst. šalies gyventojų. Iš viso iki 1953 metų iš Lietuvos ištremta apie 130 tūkst. žmonių, dar apie 156 tūkst. lietuvių buvo įkalinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

0 tolerancijos

0 tolerancijos portretas
Psichologus pasitelkes teisme galeciau Lietuva palaidoti oficialiai - irodyti, kad Lietuva yra man mirusi, nes numenkino ta kancia.

Tikros kancios prasidejo tik grizus

Tikros kancios prasidejo tik grizus portretas
Kancioms nebuvo uzkirstas kelias, nes buvo numenkintos. Kancios is kartos i karta keliavo, menkinamas poziuris nacionaliniu lygmeniu liko ir virto dar didesnemis kancioms, nes nesuvoke tokio menkinimo.

Prakeikti kacapiniai

Prakeikti kacapiniai portretas
okupantai,kiek kančių per juos patyrė lietuvių tauta ..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių