Lietuvoje minima mokslo ir žinių diena

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sekmadienį švenčiama Mokslo ir žinių diena, pažyminti naujų mokslo metų pradžią.

Nuo rugsėjo visos bendrojo ugdymo mokyklos ir darželiai turės priimti specialiųjų poreikių vaikus, jei jų tėvai, pasitarę su specialistais, nuspręs, kad lankyti bendrojo ugdymo įstaigą jų vaikui yra geriausia.

Pasitinkant naujus mokslo metus parengta mokytojams parengta nauja metodinė medžiaga ir atnaujintas švietimo portalas „E-mokykla“. Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje pradės veikti trys nauji STEAM centrai.

Nuo rugsėjo 15,5 proc. padidės mokytojų darbo užmokesčio fondas – 10 proc. bus skirti pareiginėms algoms kelti, o dar 5,5 proc. – pareiginės algos koeficientams didinti už veiklos sudėtingumą, priemokoms ar kitoms išmokoms.

Šiemet atlyginimai mokytojams auga du kartus, taip siekiant, kad pedagogų algų mokyklose vidurkis pasiektų 130 proc. vidutinio Lietuvos darbo užmokesčio.

Taip pat liepos mėnesį patvirtintas valstybinio brandos egzamino išskaidymas – pirmąsias dalis mokiniai laikys III gimnazijos klasėje, o antrąsias – IV gimnazijos klasėje.

Egzaminai, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalį, bus laikomi egzaminų centruose, ne ugdymo proceso, o atskiros sesijos metu.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sekmadienį dalyvaus naujų mokslo metų atidarymo šventėje ir koncerte „Menų pašaukti. Nauja pradžia“ Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje.

Tuo tarpu švietimo viceministras Ignas Gaižiūnas apsilankys Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus mokslo metų pradžios šventėje.

Nepaisant to, jog rugsėjo pirmoji šiais metais bus sekmadienį, daugelyje švietimo įstaigų šventės vyks pirmadienį.

Parduotuvėse sekmadienį nebus nebus galima įsigyti alkoholinių gėrimų.

Rugsėjį naujus mokslo metus pradės apie pusę milijono besimokančiųjų.

Pasak švietimo ministerijos, bendrojo ugdymo mokyklose mokysis keliais tūkstančiais daugiau mokinių nei pernai – iš viso 361,8 tūkst., iš jų 30,3 tūkst. pirmokų.

Praėjusiais mokslo metais mokėsi 357,8 tūkst. mokinių, pirmokų 31 tūkstantis.

Preliminariais duomenimis, profesinio mokymo centruose mokysis tiek pat mokinių kaip pernai – 33,5 tūkst., panašus išlieka ir aukštųjų mokyklų studentų skaičius – 102,7 tūkstančiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras

Gintaras  portretas
Svarbu, kad ir narkotikai nepatektų į mokyklas, nes mūsų jaunimas taip degraduos, kad padidės psichinių ligonių, kurie tik našta visuomenei.

Manau

Manau portretas
Svarbiausia yra vaikams mokykloje atidžiai klausyti mokytojo ir gerai makytis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių