Lietuvoje švenčiama Valstybės diena: „Tautiška giesmė“ skambės ir po vandeniu

Minint Valstybės ir Tautiškos giesmės dieną šeštadienį šventiniai renginiai vyks daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių, tradiciškai bus giedama „Tautišką giesmė“.

Lietuvoje ir užsienyje giedama „Tautiška giesmė“ šiemet skambės net po vandeniu – Trakuose esančio Galvės ežere dugne.

„Sugiedoti visus keturis stulpelius po vandeniu – įmanoma, bet bandyti pradėjome nuo vieno, tuomet pabandėme du. Nors mūsų narai ką tik Kaune įvykusiame Pasaulio laisvojo nardymo čempionate įrodė, kad po vandeniu išbūti gali beveik septynias minutes, giedoti – visai kas kita, nes su kiekvienu himno žodžiu iš plaučių išleidžiame orą“, – sakė laisvojo nardymo instruktorius Tadas Jurgaitis.

Kaip ir kasmet, liepos 6-ąją Prezidentūroje vyks valstybės apdovanojimų įteikimo ceremonija, vidurdienį S. Daukanto aikštėje bus iškilmingai pakeltos valstybės vėliavos.

Sugiedoti visus keturis stulpelius po vandeniu – įmanoma.

Vėliau sostinės gyventojai ir svečiai galės geriau susipažinti su Mindaugo valdymo pasiekimais nemokamoje ekskursijoje „Valstybingumo keliu“. Ekskursijos prasidės nuo Karaliaus Mindaugo paminklo.

Vilniaus universiteto Botanikos sodas kviečia į dešimtąją liepą žydinčių augalų parodą „Lelija Mindaugo Karūnai“.

Taip pat Vilniuje vyks jubiliejinės Dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ uždaromieji renginiai – dalyvių eitynės ir Dainų dienos koncertas, kurio metu, 21 val., visi dalyviai ir svečiai giedos šalies himną.

Kaunas Valstybės dieną pradės švęsti iškilminga Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija bei kariliono koncertu Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Miesto gyventojai ir svečiai bus kviečiami į  Kauno miesto muziejaus organizuojamą orientacinį žaidimą „Karaliai, karalienės ir karūnos“.

Minint Valstybės dieną visi norintieji kviečiami nemokamai apsilankyti M. ir K. Petrauskų namuose, J. Gruodžio namuose, Tautinės muzikos muziejuje bei Kauno pilyje.

Tradiciškai vyks tarptautinio festivalio „Operetė Kauno pilyje“ koncertas, kurio metu Kauną pasveikins ir solistai iš Japonijos. Renginyje bus įteikti apdovanojimai nusipelniusiems kauniečiams, skambės „Tautiška giesmė“.

Tuo metu Lietuvos pilių ir dvarų asociacija kviečia dieną praleisti pilių ir dvarų aplinkoje – Valstybės dienos renginiai vyks Kelmės, Trakų Vokės, Raudondvario, Ilzenbergo ir Rokiškio dvaruose.

Taip pat Šiauliuose vyks Valstybės dienai paminėti skirtas elektroninės muzikos roko grupės „Royce“ bei Klaipėdos kamerinio orkestro koncertas, Klaipėdoje –  šventinis plaukimas keltu „Nida“ ir koncertas „Esame mes ir esame čia“.

Šeštadienį švenčiama Valstybės diena žymi Mindaugo karūnavimą Lietuvos karaliumi 1253 metų liepos 6 dieną.

Ši diena valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

..dar gali skambėti

..dar gali skambėti portretas
kiekvienam kamine ir kalėjime :D)

patriarchas

patriarchas portretas
neturėjome mes niekados jokio karaliaus

Rita

Rita portretas
Sveikinimai visiems miestiečiams, kuriems mūsų Valstybė brangi, sava, miela. Kurie vakar iki vėlumos stebėjo ekranuose nuostabią Dainų ir šokių šventę!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių