Mėnulio įtaka derliui - neįrodyta

Dienos rūpestis

Mėnulio įtaka derliui - neįrodyta

Gegužę – svarbiausią sėjos mėnesį – daržininkai bei sodininkai suka galvas, kada tinkamiausias metas sodinti.

Daugelis iš jų vis dar vadovaujasi liaudies prietarais, jog derlius priklauso nuo to, kokiai mėnulio fazei esant į žemę buvo subertos sėklos. Šiai minčiai pritaria ir Avestos astrologinė mokykla, kuri daugiausia dėmesio skiria baltajam ir juodajam mėnuliams. Jos šalininkai teigia, kad laiku pasodinus galima sulaukti bent 20 procentų didesnio derliaus. Avestos astrologinės mokyklos atstovai dėmesį atkreipia ne tik į mėnulio fazes, bet ir į šio dangaus kūno padėtį zodiako ženkluose.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo mokslo darbuotoja Rita Nekrošienė tikino, jog mėnulio fazių įtaka derliui kol kas moksliškai nėra pagrįsta. „Žinoma, daugelis sodininkų bei daržininkų jais vadovaujasi.

Tačiau sunku pasakyti, ar mėnulio fazė išties turi įtakos derliui. Manau, tokie prietarai susiformavo dar pagonybės laikais, kuomet žmonės buvo arčiau gamtos“, - kalbėjo pašnekovė.

Liaudies patirtis byloja, jog šaknines daržoves geriausia sodinti per mėnulio pilnatį - tuomet šakniavaisiai bus didesni ir skanesni. Esant jaunačiai į žemę, anot senolių, reikėtų berti javų bei ankštinių augalų sėklas. Jaunas mėnulis intensyvina brendimą, tad tikėta, jog ankštys bei varpos greičiau subręs ir bus pilnesnės. Per priešpilnį ir delčią nerekomenduojama nei sėti, nei sodinti.

R.Nekrošienė sodininkams bei daržininkams patarė vadovautis ne senolių išmintimi, o augalų sodinimo fenologiniu kalendoriumi. Jis sudaromas pagal laukinių augalų žydėjimo datą. „Teisingai elgiasi tie, kurie agurkus sėja pražydus alyvoms. Laukiniai augalai puikiai reaguoja į temperatūros pokyčius, todėl, tarkime, pražydus alyvoms šalnų tikrai nebesulauksime“, - sakė R.Nekrošienė.

Jos žodžiais, minėtas kalendorius keičiasi beveik kasmet. Priežastis paprasta – dėl klimato atšilimo išsiderino gamtos svarstyklės. „Šiais metais gamtoje daugelis reiškinių vėluoja dviem savaitėmis. Bulvės paprastai buvo sodinamos gegužės viduryje. Šiemet šiuos darbus tikrai teks atidėti“, - įsitikinusi R.Nekrošienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių