Meteorologai: praėjusi naktis buvo šilčiausia per visą stebėjimų istoriją, audra siaubė Kybartus

Pirmadienio naktis buvo šilčiausia per stebėjimų istoriją, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Pasak meteorologų, buvo užfiksuotas aukščiausios minimalios nakties temperatūros rekordas: Molėtuose temperatūra nenukrito žemiau 25,1 laipsnio šilumos. Tokios šiltos nakties Lietuvoje nebuvo per visą meteorologinių matavimų istoriją.

Iki šiol šilčiausia naktis Lietuvoje buvo registruota Nidoje 2006 metų liepos 8 dieną, kuomet oro temperatūra žemiausiai nukrito tik iki 24,4 laipsnio šilumos, feisbuke paskelbė tarnyba.

Meteorologų duomenimis, šiais metais tai buvo antra tropinė naktis. Pernai tuo pačiu laikotarpiu jų buvo devynios. Tropinė naktis fiksuojama, kai temperatūra nenukrenta žemiau 20 laipsnių.

Tropinę naktį lydėjo kiti pavojingi reiškiniai. Sekmadienį vakare pietvakariniuose ir vakariniuose šalies rajonuose prasidėję audros tęsėsi ir nakties metu. Jas lydėjo intensyvios perkūnijos, smarkios liūtys stambi kruša, škvalas iki 15-20 m/s. 

Kybartų apylinkes praėjusios nakties audros siaubė itin smarkiai. Šiame miestelyje iškrito stichinis lietaus kiekis. Tačiau dabar galima oficialiai patvirtinti, kad 22:22 val. ten esanti meteorologijos stotis fiksavo uraganinio stiprumo škvalą, kurio metu vėjo gūsiai pasiekė 33,5 m/s greitį. Tai laikoma katastrofiniu meteorologiniu reiškiniu (vėjo gūsiai >= 33 m/s). Netoli esančiame Vištytyje vakar apie 20 val. taip pat iškrito stambi kruša. Ledėkų skersmuo prelimariais duomenimis siekė apie 2-3 cm.

Feisbuko grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ žmonės, paprašyti pasidalinti nuotraukomis iš Kybartų, dalinosi audros padariniais.

Kaip matyti iš gyventojų pateiktų nuotraukų ir pranešimų, prilaužyta daug medžių, nutrauktas elektros tiekimas, apgadinti pastatų stogai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau

Jau portretas
kokios uzsakytos jusu "istorijos",tai uztenka musu medijose paskaityti,kad Japonija atomu ... Rusija o ne JAV vaisino!

senai buvau

senai buvau portretas
nenuplove pieskyno su cigonynu

Vatnykas

Vatnykas portretas
Man patinka toks oras. Jaučiuosi puikiai. Šalčio nemėgstu.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių