Ministerija: Ukrainos įmonė Lietuvoje statys sprogmenų gamyklą

  • Teksto dydis:

Ukrainos įmonė Lietuvoje statys vadinamųjų RDX sprogmenų gamyklą, trečiadienį pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Ji su Ukrainos bendrove pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo. Statybos turėtų prasidėti kitąmet, teigiama pranešime.

Konkreti įmonė ir būsimos gamyklos vieta pranešime neįvardijama, tačiau Vyriausybė praėjusią savaitę rezervavo tris valstybinės žemės sklypus gynybos pramonės poreikiams Panevėžio rajone, Upytės seniūnijoje.

„Su partnere Ukraina aktyviai plėtojame bendradarbiavimą gynybos srityje“, – pranešime sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministerija atsisakė BNS atskleisti konkrečios Ukrainos įmonės pavadinimą.

„Įmonė veikia ypatingai jautriame sektoriuje ir Lietuvos padalinys veiks po bendru Ukrainos gynybos skėčiu, atsižvelgiant į besitęsiantį karą Ukrainoje ir strateginę šios įmonės reikšmę, kol kas įmonės pavadinimas nebus viešinamas“, – komentare BNS nurodė ministerija.

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis BNS teigė, kad Upytė yra „viena iš galimų lokacijų“ šalia „eilės kitų“ potencialių vietų gamyklos statyboms.

Sutartį pasirašiusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina pranešime sakė, kad nauja sprogmenų gamykla yra vienas iš kelių Lietuvos ir Ukrainos planuojamų bendrų gynybos projektų.

„Lietuviai kartu su ukrainiečiais taip pat diskutuoja apie dronų ir kitų gynybos technologijų vystymą“, – teigė E. Kuročkina.

Pasak ministerijos, RDX arba cheminio elemento heksogeno sprogmenys pasižymi greita detonacija, didele sprogstamąja galia, yra brizantiški.

Jie skirti įvairių bombų, minų ir kitų sprogmenų gamybai. Jie gali būti naudojami vieni arba maišomi su kitomis sprogstamosiosmis medžiagomis.

Apie savo planus Lietuvoje šiemet paskelbė dar du gynybos pramonės investuotojai.

Rugsėjo pabaigoje Vilniuje pasirašytas memorandumas su JAV gynybos pramonės milžine „Northrop Grumman“, ji Giraitės ginkluotės gamyklos teritorijoje Kauno rajone iki 2026-ųjų vidurio ketina įdiegti 30 mm kalibro šaudmenų gamybos liniją.

Tuo metu Vokietijos gynybos pramonės koncernas „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Radviliškio rajone ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kur musiskiai lazeriu specai ? ar negalėtu kokio gerulio ginklo tuo pagrindu sukurti,kad pasvilintų moskoliu šiknas ? juk giriamės ,kad vieni iš geriausiu esame pasaulyje... tuos murzius barbarus reikia naikinti kaip piktžoles, kad neplistu kur žmonės nenori... burlioku išgamos

Kur statys?Gal Turniškėse?

Kur statys?Gal Turniškėse? portretas
Teisininkai turi pasidomėti ar tai nekelia grėsmės visuotiniam Lietuvos piliečių saugumo interesui,žinant,kad tokias "bombas" stato šalia didmiesčių ir konflikto atveju,jos yra likviduojamos pirmiausia.

kaunietis

kaunietis portretas
Baikite verkšlent "tautos vardu", morozai. juk neišrinko nei vieno burliokų garbintojo tauta,tad užčiaupkite žabtus,lupenos... o lietuviai rėmė ir rems ukrainiečius, nekreidami dėmesio į kelis iškrypėlius , nesveikai mylinčius agresyviuosius putinoidus...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių