Ministras: po dešimtmečio rinktis rusų kalbą kaip antrąją bus galima tik keliose mokyklose

  • Teksto dydis:

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad rusų kalbą kaip antrąją užsienio kalbą mokytis renkasi vis mažiau vaikų ir po dešimtmečio galimybės ją pasirinkti natūraliai bus labai ribotos – keliose mokyklose.

„Manyčiau, kad rusų kalba nebus vienodo lygio su prancūzų ar vokiečių. Norėčiau tikėtis, kad palaikant tokias tendencijas, kokias turime šiandien, rusų kalbą pasirinkti bus labai ribotos galimybės, kai maža dalis keliose mokyklose galės mokytis rusų kalbos“, – antradienį publikuotame interviu portalui „Bernardinai“ sakė G. Jakštas.

Ministras pažymėjo, kad matant dabartinius mokinių pasirinkimus „rusų kalba tikrai nebus tarp dominuojančių“, be to, šiuo metu stiprinamas kitų užsienio kalbų mokytojų rengimas, kai rusų kalbos pedagogai šiuo metu neruošiami, o daugelis rusų kalbos mokytojų yra vyresnio amžiaus ir išeis į pensiją.

„Matome, kad pokytis vyksta greitai – ar jis galėtų vykti greičiau, aš nemanau. Reikėtų nusiteikti, kad pokyčių tempas sulėtės, nes jei rusų kalbos pasirinkimas nuo 20,3 tūkst. iki 14,1 tūkst. per dvejus metus sumažėjo, yra įspūdinga. Jeigu dar keletą metų palaikytume tokį tempą, galėtume galvoti apie sveiką balansą, kad kalbų pasirinkimų įvairovė būtų visose mokyklose“, – pažymėjo G. Jakštas.

Nesinori drastiškų sprendimų – paimti ir nukirsti rusų kalbos mokymą.

Pasak G. Jakšto, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) rekomenduoja mokykloms atsisakyti rusų kalbos kaip antrosios užsienio kalbos, tačiau drastiškų pokyčių neplanuojama, be kita ko, užtikrinant galimybę šeštoje klasėje pradėjus mokytis antrosios užsienio kalbos tęsti jos mokymąsi iki pat gimnazijos baigimo.

„Nesinori drastiškų sprendimų – paimti ir nukirsti rusų kalbos mokymą. Pokyčius reikia daryti palaipsniui, turime eiti tuo mažėjimo keliu. (...) Tie, kurie šeštoje klasėje jau pradėjo mokytis rusų kalbą, turi turėti galimybę tai tęsti“, – kalbėjo G. Jakštas.

ŠMSM skelbė, kad besirenkančių mokytis vokiečių ar prancūzų kalbą daugėja. Pernai rusų kalbą kaip antrąją užsienio kalbą mokėsi 73 proc. mokinių, vokiečių – 17,8 proc., prancūzų – 7 proc. mokinių.

Pirmosios užsienio kalbos šalies mokyklose pradedama mokytis pradinėse klasėse, nuo 8–9 metų, o antrosios kalbos – 6-oje klasėje ir ji yra privaloma iki 10, arba II gimnazijos klasės. III–IV gimnazijos klasėje būtina mokytis bent vienos užsienio kalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Bus kaip mano vaikams, 30 metų amžiaus teko pradeti mokytis rusiskai ..

Boleslovas

Boleslovas portretas
O kodėl po dešimtmečio? Va, mūsų mokykla ėmė ir pasakė: "nuo kitų metų nebebus". Vilniuje, viename rusiškiausių rajonų, kur daugelis tikėjosi lengvai prasisukti su antra kalba. Bus vokiečių, ispanų, prancūzų. Didžiuojuosi!

Tremyinys

Tremyinys portretas
Jeigu nori prigimtinės kalbos, tai tegul ir skrenda į savo gimtinę. Tremtiniams niekas nedukūrė lietuviškų mokyklų. Todėl jie ir grįžo namo. O tie apsimetėliai bijo nužnikų...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių