N. Grunskienė: prokurorų algos kitąmet turi didėti labiau, nei numatyta

2024 metais prokurorų algų didinimui turėtų būti skirta apie 16 mln. eurų, o ne 8,6 mln. eurų, kaip numatyta kitų metų biudžeto projekte, sako generalinė prokurorė Nida Grunskienė. Pasak jos, dėl nedidelių atlyginimų prokurorai palieka darbą, o naujų neateina.

2024-ųjų biudžeto projekte Generalinei prokuratūrai numatyta iš viso 50,3 mln. eurų asignavimų (8,3 mln. eurų daugiau nei šiemet), iš jų atlyginimams – beveik 44,9 mln. eurų (8,6 mln. eurų daugiau). Šiemet institucijai buvo skirta atitinkamai 42 mln. ir 36,3 mln. eurų.

„Šiuo metu Seime yra užregistruotas ir svarstomas Prokuratūros įstatymo projektas. Iš jo paaiškinamojo rašto matyti, kad prokuroro pareiginės algos koeficiento didinimui papildomai reikia ne 8,5 mln. eurų, bet beveik 16 mln. eurų“, – BNS sakė N. Grunskienė.

„Mes aptarėme šį (biudžete numatytą – BNS) pasiūlymą, šį variantą tiek viduje, tiek su profesinės sąjungos atstovais. Mums šio finansavimo tikrai nepakanka“, – pridūrė ji.

Seimui gegužę priėmus valstybės tarnybos reformos paketą nuo šių metų liepos 1 dienos išaugo teisėjų ir merų atlyginimai. Anot N. Grunskienės, teisėjų ir prokurorų algų skirtumas anksčiau siekė apie 10 procentų, tačiau priėmus reformą jis išaugo.

„Apylinkės prokuratūros prokuroro atlyginimas yra mažesnis beveik 60 proc. nei apylinkės teismų teisėjų ir tai labai demotyvuoja prokurorus. Ne tik dirbančius prokurorus, bet ir tuos, kurie ketino galbūt tapti prokurorais, nes į atranką žmonės nebeateina“, – teigė generalinė prokurorė.

Pasak jos, tokie sprendimai žalingi visuomenei, kenčia darbo kokybė ir žmonės, kurie tikisi greito ir kokybiško proceso.

„Prokurorų mažėja, ateiti niekas nenori, krūviai didėja, tai apie kokybę ir greitą procesą mes galime kalbėti?“ – svarstė N. Grunskienė.

N. Grunskienė sakė mananti, kad papildomi 16 mln. eurų prokurorų algoms padėtų prisikviesti jaunų, motyvuotų, prokuratūroje norinčių dirbti žmonių: „Leistų pasiekti ir tai, kad prokurorai gal nebesidairytų į advokatus, teisėjus, ką paskutiniu metu pastebime“.

Anot jos, vien šįmet iš institucijos išėjo 15 prokurorų, o nuo 2021 metų iki šių metų darbą prokuratūroje paliko beveik 60 prokurorų. Generalinėje prokuratūroje šiuo metu dirba 602 prokurorai.

„(...) Priimtų (prokurorų – BNS) yra tikrai nedidelis skaičius ir tai tikrai yra labai didelė problema. Didžiausia problema yra Vilniuje, krūviai yra labai dideli“, – kalbėjo N. Grunskienė.

Generalinė prokurorė sakė ketinanti kalbėtis su Seimo frakcijomis dėl galimybių didinti prokuratūros finansavimą: „Mes ir dabar kalbame, tik ne visada esame girdimi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip jūs galvojate

Kaip jūs galvojate portretas
Jeigu žmogus nekaltai nuteistas galimai korupcinėje byloje, kur užsakymas ėjo galimai per prokuratūrą. Ar žmogus tą įstaigą laikys teisingumo įstaiga, ar agresine įstaiga? Žinoma agresine. Nes jeigų vykdomi už kyšius asmeniniai o ne visuomenės interesai, toks procesas laikomas priešingas teisingumui. Ar ne taip ponai? Didelę dalį korupcinių bylų galima įrodyti, o nekaltumas žmogaus būtų įrodytas ir po 20 metų. Kodėl nėra išteisinamosios komisijos kaip JAV? Nes bijoma pamatyti kiek yra priteista nekaltų žmonių Lietuvoj. Niekas to nenori. Ar kiek kaltų išsipirkusių galimai. Suprantate aš apie ką.? Tai mano nuomonė!

Prokurorai

Prokurorai portretas
Kuo geresni? Na kas per klausimas.. Ogi tuo, kad galimai dalyvauja užsakant bylas nekaltiems žmonėms, galimai išplitus korupcija iki debesų, galimai padeda tvarkytis bylas įtakingiems politikams, ir apskritai galimai daro ką nori. Tai valstybė valstybėje, kur dažnai sprendžiami ne visuomenės bet savo interesai. Ramiai ponai agresoriai, tai mano nuomonė!

Pro kur oras \\\\\.../////

Pro kur oras  \\\\\...///// portretas
Tik taip,nes turės priminėti valstybiniams banditams palankius sprendims.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių