NATO oro policijos misiją perima Italijos ir Vokietijos naikintuvai

  • Teksto dydis:

Nuo rugsėjo Baltijos šalių oro policijos misijoje patruliuos Italijos ir Vokietijos karinės oro pajėgos su naikintuvais „Eurofighter“. Jie pakeitė misiją baigusius Ispanijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos kontingentus.

Naujajai rotacijai, kaip nurodo Krašto apsaugos ministerija, vadovaus Italija iš Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose, o misijai sustiprinimą teiksiantys vokiečiai – iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje. Italija ir Vokietija NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaus net dvi keturių mėnesių rotacijas iš eilės.

„Baltijos šalių oro policijos misija yra vienas iš geriausių NATO vienybės pavyzdžių, demonstruojantis įsipareigojimus Aljanso saugumo užtikrinimui. Tai rodo ir Italijos bei Vokietijos karinės oro pajėgų pasirengimas vykdyti oro policijos misiją Baltijos regione taip, kaip planuota, nepaisant koronaviruso pandemijos. Mes savo ruožtu siekiame užtikrinti mūsų partneriams geriausias sąlygas misijos vykdymui iš Karinių oro pajėgų bazės Šiauliuose“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Rugsėjo 1 d. NATO oro policijos misijos kontingentų pasikeitimo ceremonijoje Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose kartu su misiją baigiančiais Ispanijos ir Jungtinės Karalystės kariais dalyvavo misijos perėmimui besiruošiantis Italijos kontingentas.

Oro policijos pagrindinį kontingentą skirianti Italija dėl operacinių reikalavimų oro policijos funkcijas vykdyti pradės nuo rugsėjo 8 dienos. Iki tol visas misijos funkcijas užtikrins Vokietijos sustiprinantis oro policijos kontingentas iš Estijos. Nuo rugsėjo 8 d. misija vėl bus vykdoma dviem kontingentais: pagrindiniu – iš Šiaulių, o sustiprintu – iš Amario.

Tai bus jau ketvirtas Italijos ir dvyliktas Vokietijos kartas, kai šalių karinės oro pajėgos dalyvauja NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, sakoma KAM pranešime. Be to, kad vykdys NATO oro policijos funkcijas, italų ir vokiečių kariai taip pat dalydavus bendrose treniruotėse su Lietuvos, Latvijos, Estijos ir kitais sąjungininkais regione.

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse nenutrūkstamai vyksta nuo 2004 m. Lietuvai, Estijai ir Latvijai tapus NATO aljanso narėmis. Po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje 2014 metais, NATO oro policijos misija Baltijos šalyse buvo sustiprinta. Misijoje Baltijos šalyse budintys sąjungininkų naikintuvai dažnai kyla perimti prie Baltijos valstybių oro erdvės priartėjusių Rusijos naikintuvų, kurie dažnai nesilaiko tarptautinių saugios aviacijos taisyklių. Per aštuonis šių metų mėnesius NATO naikintuvai buvo pakelti daugiau nei 80 kartų.

Naujoji Italijos ir Vokietijos kontingentų misija – jau 54-oji rotacija nuo NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
NATO pyderai, nezdinkites is Lietuvos. Jus okupantai. Okupantus reikia zudyti.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Kokia čia valstybė, jei svetima kariuomenė. Idiotai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių