Pakelėse – viryklės, čiužiniai, vaistai

  • Teksto dydis:

Drabužiai, pagalvės, lovų čiužiniai, dulkių siurbliai, dujinės viryklės ir, žinoma, padangos – tokias atliekas kelininkai Lietuvos keliuose randa bene kasdien.

Šiukšlių – šimtai tonų

Akcinės bendrovės „Kelių priežiūra“ duomenimis, vien per devynis šių metų mėnesius iš pakelių jau surinkta kiek daugiau nei 300 t įvairiausių atliekų. Tai beveik tiek pat, kiek iš viso buvo surinkta pernai per dvylika mėnesių.

Kelininkai pabrėžia: šiukšlių neigiamas poveikis gamtai, žmonėms ir gyvūnams – akivaizdus ne vien šią dieną, bet ir ateičiai. Butelis, pagamintas iš polietileno tereftalato (PET), į kurį paprastai pilamas geriamasis vanduo ir kiti gėrimai, suyra per 400–500 metų, įprastinės metalinės (plieno, alavo) pakuotės – maždaug per 50–70 m.

Tyčinis elgesys – palikti atliekas pakelėse – vis dar gajus, tačiau, anot „Kelių priežiūros“, gyventojų sąmoningumas palaipsniui auga.

Gyventojai kitąsyk patys praneša apie vienokias ar kitokias pastebėtas atliekas, pavieniai asmenys, organizacijos savarankiškai organizuoja švaros akcijas aplink savo gyvenamąsias vietoves.

Neseniai Telšiuose aktyvūs moksleiviai surinko viešosiose erdvėse, taip pat ir pakelėse daugiau nei 6 t įvairių atliekų, tarp jų ir padangų, o „Kelių priežiūra“ prisidėjo perėmusi tas atliekas, kad sutvarkytų.

Vytauto Petriko, „Kelių priežiūros“ nuotr.

Teršia, kur pakliuvo

Kai atliekos tiesiog numetamos, paliekamos grioviuose, laukiniai žvėrys juos išplėšo ir šiukšles paskleidžia po visą šlaitą, aplinkinę teritoriją, vėjas kelia jas į orą – kelininkams tenka gaišti daug daugiau laiko, kol tos šiukšlės surenkamos, galimi neigiami padariniai automobiliams, keliama grėsmė eismo saugumui.

Vis dėlto didesnių problemų nei smulkios atliekos kelia stambiosios šiukšlės – gyventojai suveža į pakeles, autobusų stoteles ir poilsio aikšteles didelius kiekius buityje susidarančių niekalų.

Susiduriama su atliekomis, kurios priskiriamos pavojingoms, surinkimu ir utilizavimu: tai padangos, šiferis, akumuliatoriai, vaistai.

Rugsėjo mėnesį vienoje poilsio aikštelėje „Kelių priežiūros“ darbuotojai aptiko aštuonis maišus su žuvies atliekomis.

Baudos – per mažos?

Tyčinių šiukšlintojų neatbaido ir administracines baudos. Aplinkos užteršimas mažesniu kaip 100 kub. dm nepavojingų atliekų kiekiu užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 90 eurų. Jei atliekos pavojingos, už tokį pat kiekį gresia 60–140 eurų bauda.

Baudos dydis atitinkamai kyla, didėjant atliekų kiekiui, – už neleistinoje vietoje išmestą 1 kub. m ir daugiau galima sumokėti 1 400–2 400 eurų baudą.

Pažeidėjai griežčiau baudžiami, kai atliekos paliekamos šaltiniuotose vietose, pelkėse, geležinkelių ir valstybinės reikšmės automobilių kelių pakelėse, apsaugos zonose. Visais išvardytais atvejais dar tektų atlyginti žalą gamtai.

„Kelių priežiūra“ organizuoja nuolatinius ir atsitiktinius stebėjimus, visuomet apie nustatytas pažeidimus informuoja teisėsaugos atstovus. Be to, svarstomas specialiųjų priemonių taikymas šiukšlinimui kelių juostoje užkardyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vieną kartą imkimės

Vieną kartą imkimės portretas
Dididnkit bausas, statykit kameras, apdovanokit pranešančius apie šiukšlininkus- rezultatas bus... Nevalos ir išsigimėliai privalo mokėti baudas, o baudas išieškokime imdami pavyzdį iš kaimyninės Latvijos.

Visos

Visos portretas
siuksles,civilizuotose salyse - yra antrines zaliavos! Ir superkamos is zmoniu,o ne zmones moka uz verteivu bizni! O bananalenduose - atvirksciai. Todel siuksles pakelese ir miskuose,kur ju dar like.

Tiesa tokia

Tiesa tokia portretas
Nemėgau, nemėgstu šiukšlintojų, bet jau kaip viskas užp....tai pradedu pateisinti, bent žmones gyvenančius daugiabučių skrizdėlynuose. Iš jų turėtų būti surenkami baldai ir t.t. Nes ne visi gali pristatyti į aikšteles. O va turtuolius po statybų verčiančius gruzą niekas nestabdo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių