Patarimai savivaldybėms: kaip organizuoti socialines paslaugas

  • Teksto dydis:

Karantino metu socialinės paslaugos toliau bus nenutrūkstamai teikiamos jų gavėjams. Siekiant užtikrinti ir paslaugų gavėjų, ir socialinių darbuotojų saugumą, dalis socialinių paslaugų bus teikiamos nuotoliniu būdu.

Įprastu būdu bus teikiamos tokios paslaugos, kurios būtinos pažeidžiamiausiems žmonėms.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė rekomendacijas, padėsiančias  tinkamai organizuoti socialinių paslaugų teikimą karantino metu.

GLOBOS CENTRŲ VEIKLA. Karantino metu socialinių paslaugų teikimas nėra nutraukiamas. Tačiau  turi būti užtikrinami asmenų srautai, laikomasi saugaus atstumo, būtinos higienos ir visuomenės sveikatos saugos, asmenys turi naudotis būtinosiomis apsaugos priemonėmis. Nedėvėti kaukių gali tik žmonės su negalia, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali arba jų dėvėjimas gali pakenkti sveikatai. Šiuo atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Atsižvelgiant į situaciją,  konkrečiose savivaldybėse gali būti nuspręsta riboti socialinių paslaugų teikimą. Tokiu atveju paslaugų teikimas turi būti užtikrinamas nuotoliniu būdu. Rekomenduojama laikinai neteikiančių globos įstaigų darbuotojus pasitelkti  kitų socialinių paslaugų teikimui, pavyzdžiui, ilgalaikei socialinei globai socialinės globos namuose.

PASLAUGŲ TEIKIMAS NUOTOLINIU BŪDU. Socialines paslaugas teikiantiems specialistams rekomenduojama paslaugų teikimą derinti ne gyvai, o telefonu ar kitomis ryšio priemonėmis. Pavyzdžiui, telefonu vertinti klientų kasdienius poreikius, planuoti paslaugų teikimo intensyvumą ir sutarti dėl saugių jos teikimo būdų.

Svarbu ir toliau su globotiniu palaikyti nuolatinį kontaktą. Pagal jo gebėjimus ir galimybes kontaktas gali būti palaikomas socialinių medijų pagalba ar reguliariu pokalbiu telefonu. Jei globotinio būsena reikalauja papildomos pagalbos ar tokia pagalba bus reikalinga ateityje ir šios pagalbos negali organizuoti globos įtaiga, svarbu apie tai informuoti savivaldybės administraciją.

SOCIALINĖ PRIEŽIŪRA NAMUOSE. Kai senyvo amžiaus ar neįgalus žmogus dėl karantino negali gauti paslaugų nestacionarioje socialinių paslaugų įstaigoje, o jo artimieji neturi galimybių juo pasirūpinti, rekomenduojama organizuoti socialinės priežiūros ar dienos socialinės globos paslaugas asmens namuose.

Prieš apsilankant pas globotinį būtina įsitikinti, kad asmeniui nėra pakilusi temperatūra ar nepasireiškia kiti COVID-19 būdingi simptomai, ir išsiaiškinti jo poreikius. Pagalba į namus turi būti teikiama laikantis visų higienos ir visuomenės sveikatos saugos reikalavimų.

APGYVENDINIMAS NAKVYNĖS NAMUOSE. Karantino laikotarpiu nakvynės namų veikla nėra nutraukiama ir nauji gyventojai turi būti priimami. Rekomenduojama naujiems gyventojams užtikrinti atskiras patalpas izoliacijai.

Darbuotojai turėtų prižiūrėti, kad nakvynės namų gyventojai nesibūriuotų bendro naudojimo patalpose, dėvėtų kaukes, laikytųsi saugaus atstumo, asmens higienos ir kitų reikalavimų. Įstaigose turi būti užtikrinamas bendro naudojimo patalpų drėgnas valymas ir dažnai liečiamų paviršių dezinfekavimas.

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VEIKLA. Paslaugos vaikų dienos centruose turi būti teikiamos užtikrinant saugius atstumus, veikla turi būti vykdoma maksimaliai laikantis grupių izoliacijos principo. Vaikai turi nuolatos lankyti tą pačią grupę, skirtingos grupės turi nekontaktuoti, turi būti užtikrinamas 10 minučių laiko tarpas, per kurį patalpos turi būti išvėdinamos ir dažnai liečiami  paviršiai nuvalomi drėgnu būdu.

DARBAS SU JAUNIMU GATVĖSE. Socialinės paslaugos gatvėje gali būti teikiamos tik vienam asmeniui, nesibūriuojant ir laikantis nustatytų higienos ir apsaugos reikalavimų. Rekomenduojama, kad darbuotojai kartu su savimi turėtų dokumentą, patvirtinantį, kad jie tokias socialines paslaugas teikti gali.

DARBUOTOJAI, KURIEMS ĮTARIAMAS ARBA PATVIRTINTAS COVID-19, PASLAUGŲ TEIKTI NEGALI. Jei darbuotojui pasireiškė ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai, karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan., jis nedelsiant turi būti atskirtas nuo kitų darbuotojų ir vykti namo. Rekomenduojama darbuotojui konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai.

Sužinojus, kad darbuotojui nustatyta COVID-19 liga, svarbu informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir nustatyti sąlytį turėjusius asmenis bei jiems taikyti 14 dienų izoliaciją.

GLOBOTINIAMS, KURIEMS ĮTARIAMAS ARBA PATVIRTINTAS COVID-19, NEREKOMENDUOJAMA TEIKTI PASLAUGŲ. Šiuo atveju turi būti užtikrinamas gyvybiškai svarbių paslaugų teikimas tokiu dažnumu, kad būtų patenkinti asmens gyvybiniai poreikiai: suteikiamos sveikatos priežiūros paslaugos, aprūpinama maistu, medikamentais.

Teikiant gyvybiškai svarbias paslaugas globotiniui, darbuotojas turi dėvėti šias apsaugos priemones: respiratorius FFP2, apsauginius akinius, vienkartinius neperšlampamus kombinezonus, vienkartinę kepurę, antbačius, vienkartines pirštines bei būti apmokyti jas teisingai dėvėti. Taip pat būtina globotinių namuose laikytis saugaus atstumo, kai to neįmanoma – atlikti trumpinti kontakto laiką iki 15 minučių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių