Po audros – elektros generatorių pirkimo karštinė: ar gelbės ir bute?

Išgirdę ESO raginimą ir išsigandę, kad be elektros dar teks gyventi kelias dienas, lietuviai iššlavė elektros generatorius. Pardavėjai Vilniuje sako, kad dabar nelabai turi ką pasiūlyti – pirmadienį telefonai netilo ir žmonės pirko elektros šaltinius.

Elektros generatorių ir technikos pardavimo padalinio vadovas Darius Utka atsakė, kiek elektros generatorius yra naudingas ir reikalingas gyvenant bute. Ar tikrai jis gali jus išgelbėti? 

– Jūsų akimis, kiek tokie ESO raginimai pasirūpinti elektros generatoriumi yra pagrįsti? Kiek jis gelbėja vartotoją, pavyzdžiui, gyvenantį bute? 

– Bute būtų sudėtinga, nes ir vidaus degimo varikliai išskiria išmetamąsias dujas. Statyti bute ar balkone būtų sudėtinga. Tai būtų aktualiau gyvenantiems name, priemiestyje, ypač rajonuose. 

– Tarkime, neturėjau elektros parą, ar įsigijęs generatorių, pagerinu savo situaciją? 

– Manau, kad taip, nes visi šaldytuvai, vandens katilai, šildymo katilai, telefono įkrovimas. Visa tai aktualu, ypač šiais laikais. Žmonės be to turbūt neapsieina. Jie įpratę patogiai gyventi, šaldikliuose pilna mėsos ir kitų maisto produktų, jie tiesiog gali sugesti. 

Reikia suskaičiuoti matematiškai, kokios galios jums reikia, be ko negalite apsieiti tą dieną.

– Elektros generatorius turi rozetę. Kiek galiu pajungti įrenginių, ir kiek jis man atsiperka? Vėlgi, katilo rozetė, jungiklis – išorinėje pusėje, šaldytuvai dažniausiai yra įmontuoti, kol prie jo prieisiu, kiek jis yra vertingas? 

– Visada reikia skaičiuoti, kiek vartosite, kokius prietaisus norėsite prijungti. Reikia suskaičiuoti matematiškai, kokios galios jums reikia, be ko negalite apsieiti tą dieną. Tarkime, arbatinukas vartoja 2 kilovatus elektros energijos, šilumos katilas – 100 vatų ir panašiai. Jeigu kalbėtume apie integruotą techniką, prie jos prieiti sudėtinga, bet sprendimai įmanomi. Galima nuo automato kažkokią atšaką įrengti, bet čia galėtų pagelbėti kvalifikuoti elektrikai, pačiam, matyt, būtų sudėtinga tai padaryti. 

– Čia ir yra klausimas, kai žmonės įsirenginėja arba statosi namus, galbūt galima numatyti tokį sprendinį. Bet jeigu viskas yra įrengta arba tai senas butas, kaip elgtis tada? 

– Sename bute būtų sudėtinga, bet galbūt galima jungti tiesiai į rozetę tiesiai į pagrindinio maitinimo automatą, kad iš tinklo negautumėte elektros energijos. Žmonės randa sprendimų, reikia tik pasukti galvą. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Ar mobilūs generatoriai yra saugūs naudoti? Ką svarbu žinoti?

– Svarbu žinoti, kokios elektros jums reikia. Liaudiškai tariant, maitinimas reikalingas vienos fazės ar trijų fazių. Priklausomai nuo įrenginių, ką jūs turite namuose ar gamyboje, reikia skaičiuoti pagrindinę galią.  

Namuose būtų gerai naudoti generatorių su automatiniu įtampos stabilizavimo priedėlių funkcija, jog nebūtų įtampos šuolių, nesudegintų buitinės technikos, kuri ypač jautri įtampos šuoliams. Tai įvairūs katilai, kompiuteriai, kita technika. 

– Kaip dažnai žmonės nepagalvoja apie įtampos šuolius? Kada generatorius tampa ne gelbėtojas, o įrangos gadintojas? 

– Gana dažnai, nes žmonės važiuoja į nuomos kompanijas ir tie generatoriai statybų aikštelėje neprivalo būti su įtampos stabilizavimo funkcija, kadangi tiek prietaisai, įrenginiai nėra tokie jautrūs. Jie griebia bet ką, nežinodami, neišmanydami, parsiveža į namus, o tada nutinka įvairių dalykų. Draudimas kartais gelbėja, bet čia vėlgi individualios sąlygos kiekvienam. 

– Gamta vis labiau šėlsta. Jūsų akimis, kiek žmonės pagalvoja ir pasirūpina tiek mobiliais, tiek stacionariais generatoriais? Ar yra susidomėjimas, ar tai pagausėja tik kaip pastarosiomis paromis?  

– Jeigu žmonės statosi namus ir jiems kažkas prieš statybas ar statybų metu pataria, jie įsirengia anksčiau. Kai jau viskas įrengta, laidai paslėpti, remontui apdaila atlikta, gana sudėtinga tą dalyką daryti. Žmonės tiesiog susimąsto, kad galbūt neverta, nes per didelės investicijos ir tai kelia daug nepatogumų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių