Greitosios pacientams ligoninėje atsirado lovų tik prieš vidurnaktį

  • Teksto dydis:

Sekmadienio vakarą Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė (RVUL) atsisakė priimti greitosios automobiliais atvežtus pacientus, todėl į iškvietimus negalėjo reaguoti net devynios brigados. Ligoninė aiškina, kad neatlaiko krūvio, o Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotis sako, kad ligoninė kėlė ultimatumus gyventojų sveikatos sąskaita, praneša LNK.

„Esame didžiausias Skubios pagalbos skyrius ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Sulaukiame daug pacientų, kurie kreipiasi skubios pagalbos“, – sakė RVUL Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulis Uksas.

Nuolat važiuoja ir greitosios automobiliai, tačiau vėlų sekmadienio vakarą atvažiavusios brigados stovėjo spūstyje.

Buvo net devynios brigados, kurios negalėjo patekti į RVUL.

„Buvo net devynios brigados, kurios negalėjo patekti į RVUL“, – stebėjosi GMP stoties laikinoji vadovė Natalija Jasinskienė.

Vienas tokių pacientų – 22.30 val. atvežtas vyras su galvos trauma. Jį kartu su greitosios brigada personalas išprašė lauk. Atvykę savo transportu tikinama, kad buvo priimti. Ligoninės skubios pagalbos skyriaus vedėjas sako, kad didžiausią Baltijos šalyse skubios pagalbos skyrių paralyžiavo trys pacientai.

„Trys pacientai, kurie pateko į reanimacijos palatą, bet vienas po traumos, o du – patyrę insultą. Tačiau yra ir visa kita dalis pacientų, kurie kreipiasi į skubią pagalbą, t.y. terapinio, chirurginio, traumatologinio profilio pacientai. Sekmadienio vakaras neretai būna įtemptas“, – pasakojo P.Uksas.

Pacientai nebuvo priimti, nors skyrius buvo pustuštis.

„Ši situacija – ledkalnio viršūnė. Ji atskleidžia bendrą GMP netvarką. Yra daug kritinių atvejų, kai nesusikalba dvi įstaigos“, – pažymėjo sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Anot stoties vadovo, ligoninė tą vakarą iškėlė ultimatumą – kol neišveš pacientų: vieno – atgal į Zarasus, kito – į Molėtus, tol nauji pacientai nebus priimti.

„Pervežimas buvo priimtas ir turėjo būti vykdomas, bet ultimatumo tvarka buvo nurodyta, kad nepriims mūsų pacientų“, – sakė N.Jasinskienė.

Ligoninės versija kitokia.

„Skambino 21 val. beveik. Mes nekėlėme ultimatumo, prašėme GMP pervežti pacientus į jų gydymo įstaigas, kur jiems numatyta lova, vieta ir gali gauti stacionarines paslaugas“, – akcentavo P. Uksas.

Iki Zarasų – 150 km, tad atlikti taksi funkciją brangu, o ir pacientas galiausiai iš ligoninės pasišalino. Dėl kuriozinės situacijos vėlų vakarą greitosios stoties vadovai kreipėsi į ministeriją.

RVUL buvo labai apkrauta, visos vietos užimtos. Ji informavo GMP tarnybą, kad negali priimti pacientų, kuriuos reikia guldyti į stacionarus, ligonines.

„Pradėjome tyrimą. Pirminiais duomenimis, RVUL buvo labai apkrauta, visos vietos užimtos. Ji informavo GMP tarnybą, kad negali priimti pacientų, kuriuos reikia guldyti į stacionarus, ligonines. Kitus visus jie galėjo priimti“, – teigė T. Bagdonas.

Ir čia versijos skiriasi. LNK žinioms skyriaus vadovas sakė, kad skyrius užsikimšo dėl trijų pacientų skubios pagalbos, o ministerijai – kad nebuvo lovų stacionare. Apie 23.30 val. staiga lovų atsirado ir greitųjų atvežti pacientai buvo priimami įprasta tvarka.

„Mano įsitikinimu, tai prieštarauja pacientų interesams, todėl tikrai negali taip daryti ligoninė“, – stebėjosi N. Jasinskienė.

Anot vadovės, tai ne pirmas kartas, kai nepavyksta susikalbėti su ligonine.

„Yra ne vienas atvejis, kai prašo pervežti į kito miesto ligoninę, tikina, kad Vilniaus mieste visos tokios vietos užimtos. Tačiau patikrinus pasirodo, kad vietų yra“, – pasakojo GMP stoties laikinoji vadovė N. Jasinskienė.

Ministerija žada, kad, įgyvendinus Skubios pagalbos reformą, situacija turėtų pagerėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

medikų peteklius savo kailiu

medikų peteklius savo kailiu portretas
alkūnės trauma, pažeistas nervas, du pirštai 'nušalę". Nuo šeimos daaktarės siuntimo iki gydymo praėjo 7 mėn. Tik gydyti jau vėlu, Galima ką pasiekti per tris mėn. Vėliau pažeidimas negydomas. Ir tik todėl kad gydytojų trūksta.Snukį suspardyt tam kam gydytojų perteklius.

tai

tai portretas
Savo medikus išvijom į užsienius, nes negalim mokėti daugiau, plius teigiama, kad jų turim per daug, lyginant su kitomis šalimis. Kažkur galai nesueina, nes pirmaujam pagal mirštamumą, o gyvenimo trukmė viena trumpiausių. Tai gal ministeriai tegul ima pvz. iš tų valstybių, kur gydytojų mažiau, o sveikatos paslaugos suteikiamo geresnės. Reforma ant reformos, gal pirma savo galvose reikia padaryti reformą, kad sugebėt vadovauti tokiai sistemai.

pažiūrėkit

pažiūrėkit portretas
internete FB kaip žmonės nufilmave tuščias ligonines o čia žmogaus nesugeba paguldyt esant bėdai? Turbūt visi eskulapai dirba tik privačiose savo darbo vietose o valstybinėse med įstaigose dirbt nėra kam Filmuokit tautiečiai tuos niekšelius ir viešinkit. Tai vienintelė priemonė kažkaiptai kovot su piktinančia sistema ir rodyt kaip yra iš tikrųjų.Ne be reikalo medikai bijo kaip velnias kryžiaus kuomet žmonės tokiais dalykais domisi. Iš karto puola vyt lauk iš ligoniniu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių