Policijos profsąjunga: pareigūnams turi būti prieinama informacija apie asmenų psichinę sveikatą

  • Teksto dydis:

Lietuvos policijos darbuotojų profesinė sąjunga (LPDPS) teigia, kad ministerijų siūlymas informuoti pareigūnus apie ginklų savininkų psichinę sveikatos būklę yra nepakankamas.

Pasak profsąjungos, pareigūnai turi gauti pirminę informaciją apie kiekvieno gyventojo sveikatą.

Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos (SAM) ir Vidaus reikalų (VRM) ministerijos pranešė sieksiančios, kad policija būtų geriau informuojama apie ginklų savininkų sveikatos būklę.

Visgi LPDPS pabrėžia, kad ši ministerijų iniciatyva nėra pakankama. Profesinės sąjungos atstovų nuomone, policijai turi būti prieinama informacija apie kiekvieno asmens psichinę sveikatos būklę.

„Informacija, ar asmuo yra registruotas Psichikos sveikatos centre policijai yra labai reikalinga ir net būtina. Nekalbame, kad kaskart būtinai tiksliai žinoti diagnozę, tiesiog apie tai pakaktų aktyvaus langelio duomenų bazėje“, – išplatintame pranešime cituojama LPDPS pirmininkė Ineta Kursevičienė. 

„Konkreti diagnozė būtų reikalinga tik tuo atveju, jei sprendžiama ar žmogui reikia skirti teismo psichiatrinę, psichologinę ekspertizę“, – pridūrė ji.

Profsąjungos vadovės teigimu, tokia informacija pareigūnams leistų dar prieš vykstant į iškvietimą atitinkamai įvertinti grėsmes, taip pat iš anksto pasirinkti bendravimo taktiką ir, anot jos, išvengti nepageidautinų pasekmių.

„Būna, kad su psichinių sutrikimų turinčiu žmogumi yra būtina atlikti procesinius veiksmus. Sakykime, pareigūnai vyksta pas žmogų įteikti jam pranešimo apie įtarimą, o jis staiga ima neadekvačiai kalbėti ir elgtis. Tokios situacijos pareigūnams, jų sveikatai ar net gyvybei, sukuria realų pavojų“, – pabrėžė I. Kursevičienė.

ELTA primena, kad svarstymai, kaip apie asmenų psichikos sveiktos sutrikimus geriau informuoti policiją ir medikus, kilo po to, kai praėjusių metų gruodį Vilniaus rajone pareigūnas nušovė moterį.

Tuomet Policijos departamentas nurodė, kad moteris buvo agresyvi, kastuvu daužė medikų automobilį bei sužalojo paramediką. Atvykus policijai, ji pareigūnus puolė peiliu. Buvo panaudotos dujos, elektros impulsinis prietaisas „Taser“.

Specialiosiomis priemonėmis nepavykus sutramdyti moters, pareigūnas iš tarnybinio pistoleto paleido kelis šūvius. Nuo vieno jų moteris mirė.

Po įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir galimo piktnaudžiavimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesa

Tiesa portretas
Patys pavojingiausi yra nediagnozuoti. Jie gydosi vienas pas kitą, tai yra, prokuroras psichopatas ir jo kalbėtoja per TV elenutė gydosi pas psichiatrą, kuris atvažiuoja lyg ir į sodybą ar netyčia užsuka į tą patį sodininkų mugės paviljoną ir taip pasidalina patirtimi, tiksliau, perduoda kvaišalus ar tiesiai į ranką, ar atsiunčia policininką su tarnybiniu motociklu. Visi žinomų medikų, profesorių, politikų, ministrų, viceministrų, mokslo daktarų, šou žmonių ir visokių "prie meno" vaikai, žmonos jie patys yra pavojingi visuomenei psichopatas, maniakai, idiotai. Tai faktas. Ir teisę turintys nušauti policininkai jiems būtini. Nes jie nušauna ar kitaip sunaikina bėdžius, kurie yra bandomieji triušiai išbandyti vaistukus ir jų poveikį, kad paskui kokio prokuroro dukrai ar kalbėtojai rudu snukiu elenutei kaulų nelaužytų pavartojus dozę.

Komentaras

Komentaras portretas
Žmonės taip pat turi žinoti apie pareigūnų psichinę sveikatą,nes jie ginkluoti ir dažnai elgiasi neadekvačiai.

...

... portretas
Neapsimokes zmoniems su psi problemomis lankytis pas psichiatrus, nes netures privatumo. Mentai gales lengvai nutekinti jo informacija, ypac mazuose miesteliuose greit isplis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių