Prezidentūra: išteisinimų skaičius STT tiriamose bylose yra sunkiai paaiškinamas

Prezidentūra sunkiai paaiškinama ir netoleruotina vadina situaciją dėl didelio skaičiaus išteisinimų Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tiriamose bylose.

„Apie trečdalis asmenų, kurie buvo išteisinti baudžiamosiose bylose, kuriose tyrimą atliko būtent šita tarnyba. Šitas skaičius sunkiai paaiškinamas, situacija yra netoleruotina“, – spaudos konferencijoje teigė prezidento nacionalinio saugumo patarėjas Darius Urbonas.

Taip jis kalbėjo penktadienį po prezidento Gitano Nausėdos ir STT direktoriaus Lino Pernavo susitikimo.

„Ar mūsų tyrėjų kompetencija netinkama, ar jau mes pradėjo skirtingai vertinti ir kvalifikuoti, kas yra korupcija, kad mes apskritai nežinome, kas yra korupcija, kad mes turime tokią situaciją“, – teigė patarėjas.

Anot jo, STT, prokuratūrai ir teismams reikia ieškoti sprendimų, išsiaiškinti priežastis ir jas šalinti.

Tuo metu L. Pernavas sako, kad patarėjo pateikti išteisinimų skaičiai yra praėjusių metų duomenys.

„Negalime kalbėti apie visus tyrimus ir neturime kalbėti apie visus tyrimus. Mes tą matome ir analizuojame kiekvieną sprendimą“, – teigė STT vadovas.

Jis teigė pernai susitikęs su prokuratūros ir teismų vadovybe, mokslininkais ir kėlęs klausimą dėl ikiteisminių tyrimų kokybės ir teismų procesų.

Anot jo, vienas iš sprendimo būdų – požiūrio į korupcinius nusikaltimus visuomenėje keitimas.

D. Urbonas taip pat sakė, kad nors per pastarąjį dešimtmetį tarnybos personalas augo, baudžiamajam persekiojimui skirtų pareigūnų skaičius liko panašus.

„Vystant tuos pajėgumus buvo orientuojamasi į prevenciją, į tarptautinį bendradarbiavimą, tai labai svarbios sritys, (...) tačiau pajėgumai, kurie buvo skirti baudžiamojo persekiojimo srityje, jie nebuvo vystomi“, – teigė prezidento patarėjas.

„Mes turime suprasti šios tarnybos paskirtį, baudžiamojo persekiojimo ir kriminalinės žvalgybos funkcijos niekas negali atlikti. (...) Tai išimtinė šios tarnybos teisė ir pareiga“, – pridūrė jis.

Pareigūnų skaičius, kurie tikrina tą informaciją, išlikęs tas pats. Akivaizdu, kad kartais fiziškai neįmanoma patikrinti.

D. Urbonas pažymėjo, kad pasitikėjimas STT pastaraisiais metais išaugo, pranešimų dėl korupcijos skaičius per paskutinius trejus metus išaugo tris kartus.

„Tačiau pareigūnų skaičius, kurie tikrina tą informaciją, išlikęs tas pats. Akivaizdu, kad kartais fiziškai neįmanoma patikrinti“, – teigė patarėjas.

Pasak jo, STT reikia skirti papildomą finansavimą, nes be papildomų asignavimų nepavyks ne tik plėsti tarnybos pajėgumus, bet ir išlaikyti esamus darbuotojus.

„Atkreipčiau nelabai pozityvias tendencijas Valstybės tarnybos pertvarkos. (...) Mes matome tokių pavyzdžių, kai tarnybą paliko ne vienas patyręs darbuotojas“, – sakė D. Urbonas.

Pernai rugpjūtį L. Pernavas teigė, kad baudžiamojo persekiojimo srityje tarnyboje dirba 19 pareigūnų.

„Aš tada pasižadėjau, kad tą skaičių didinsiu, tai šiandien yra plius keturi“, – sakė L. Pernavas.

Anot jo, pareigūnų skaičius išlieka nepakankamas, tačiau iššūkių kelia tai, kad STT pereina dirbti į prokuratūrą, kur pakilo darbo užmokestis.

STT vykdo korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir analitinę antikorupcinę žvalgybą.


Šiame straipsnyje: Darius UrbonasSTTišteisinimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

STT- nusikaltėlių s t o g a s,

STT- nusikaltėlių s t o g a s, portretas
nėra ko nustebti , juk turėti stogą natūralu -- negi per" lietų" nusikaltėliai stovės lietuje.

Nuomonė

Nuomonė portretas
L.Pernavas moka pasakas sekti,vaidinti dirbantį. Tą patį jis darė ir dirbdamas policijoje. Gerų rezultatų kovoje su korupcija nereikia net tikėtis.

Partizanas

Partizanas  portretas
STT ne tuos semia. Ubagus reikia gaudyti tai pasodinimu procentai bus kaip reikiant auksti. Jeigu Dolbajobas is prezidenturos to nesupranta tai tegul nezdinasi von is musu lietuvos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių