Prieš rugsėjį Lietuvoje suaktyvėjo švietimo specialistų paieškos: įvardijo, kiek pedagogų trūksta

Likus vos dviem savaitėms iki naujų mokslo metų, pedagogų paieška yra suintensyvėjusi, teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM). Šiuo metu, pasak jos, Lietuvos mokykloms trūksta maždaug 650 specialistų.

„Paieškos suaktyvėjusios, rugpjūtis yra pats intensyviausias metas. Šiuo metu mokyklos ieško apie 650 pedagogų ir mokytojų padėjėjų dirbti įvairaus dydžio etatais. (...) Pernai tuo pačiu metu situacija buvo panaši, mokyklos ieškojo panašaus skaičiaus mokytojų“, – Eltai perduotame komentare nurodė ŠMSM.

„Į šį skaičių įeina ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistai, švietimo pagalbos specialistai, mokinio padėjėjai, neformaliojo ugdymo mokytojai“, – pridūrė ministerija.

ŠMSM duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra ieškoma net 79 matematikos, 64 lietuvių kalbos ir literatūros bei 60 pradinio ugdymo mokytojų. Toliau – 39 logopedų, 37 anglų kalbos mokytojų, 31 lopšelio-darželio auklėtojo, taip pat 31 specialiojo pedagogo, 25 fizikos mokytojų, 24 mokyklos psichologų, 24 muzikos ir 23 chemijos mokytojų.

„Dalies šių pedagogų ieškoma dirbti ne visu etatu, pavyzdžiui, tik šešių fizikos, šešių muzikos ir penkių chemijos mokytojų paieškos skelbimuose nurodytas darbas visu etatu“, – pažymėjo ministerija.

Visgi, anot jos, dėl naujų mokytojų pritraukimo Lietuva yra priėmusi svarbius sprendimus.

„Padidėjusio mokytojų poreikio problema yra aktuali ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. (...) Lietuvoje yra atvertas kelias pradėti dirbti mokytoju ir tuo pačiu įgyti pedagogo kvalifikaciją, skiriamos stipendijos prioritetinėse studijų programose, valstybė skiria finansavimą antrai kvalifikacijai įgyti, yra nuosekliai didinamas darbo užmokestis“, – vardijo ŠMSM.

Ministerija primena, kad kelerius pastaruosius metus žymiai padaugėjo pedagogikos studijas besirenkančių studentų. Be to, didelė dalis šių studijų programų trečius metus iš eilės yra laikomos prioritetinėmis – įstojus į valstybės finansuojamas bakalauro arba gretutines studijas, kas mėnesį galima gauti 357,5 eurų dydžio stipendiją.

Taip pat tiems, kurie sudaro sutartį su savivaldybe ar mokykla ir įsipareigoja baigus pedagogikos studijas ten dirbti ne trumpiau kaip trejus metus per penkerių metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato, kas mėnesį yra skiriama 605 eurų parama.

Jau dirbantys mokytojai gali įgyti papildomų dalykinių kompetencijų ir šalia savo mokomojo dalyko mokyti kito arba pakeisti kvalifikaciją. Šiais mokslo metais, anot ministerijos, daugiau kaip 1 tūkst. pedagogų galės įgyti papildomų dalykinių kompetencijų ir specializacijų.

Numatyta, kad iki 2024 metų pabaigos mokytojų atlyginimas sudarys 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio. Šiemet atlyginimas didėja du kartus: 10 proc. nuo sausio ir 15,5 proc. nuo rugsėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių