Profesinės sąjungos apie pareigūnų skatinimą premijomis: tai – laikinas problemos sprendimas

Nors profsąjungos palankiai vertina sostinės sprendimą policininkų trūkumą mažinti skiriant 10 tūkst. eurų premijas pareigūnams, įsipareigojusiems bent 5 metus dirbti Vilniuje, Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė pripažįsta, kad tai tik laikinas problemos sprendimas. Pasak jos, reikalingi sisteminiai pokyčiai nacionaliniu lygmeniu, kurių vis dar trūksta.

„Kadangi Vilniuje situacija su pareigūnų trūkumu yra kritiškiausia, mes tai (premijų skyrimą – ELTA) vertiname teigiamai. Bet tai tikrai labai trumpalaikis sprendimas, paliesiantis tik 50 pareigūnų. Jis didžiulio sostinės darbo krūvio neišsprendžia“, – Eltai teigė R. Katinienė.

„Čia turėtų būti sprendžiamas policijos profesijos patrauklumas, pats finansavimas nacionaliniu lygmeniu“, – pabrėžė profsąjungos vadovė.

Ir nors savivaldybės linkusios svarstyti įvairias priemones, siekiant paskatinti pareigūnus rinktis tarnybą policijoje, spręsti policijos nekomplekto problemas yra nacionalinių valdžios institucijų atsakomybė, akcentuoja R. Katinienė.

„Yra ir kitų priemonių, nebūtinai finansinių – galbūt tai darželiai, gal gydymo įstaigos, gal galima atrasti kokių nors sprendimų sportu, sveikatinimusi, kad tikrai tą sistemą padarytume patrauklesnę. (...) Bet manau, kad ne savivalda turėtų spręsti šiuos klausimus. Policijos pareigūnų trūksta visoje Lietuvoje. Tai tikrai turėtų būti valstybinis požiūris“, – teigė R. Katinienė.

S. Džiautas: esame už tai, kad savivaldybės prisidėtų prie visuomenės saugumo

Savo ruožtu Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) vadovas Saulius Džiautas pažymi, kad atsakomybė dėl policijos pareigūnų trūkumo tenka tiesiogiai Vidaus reikalų ministerijai (VRM). Nors, taip pat pripažįsta jis, prie visuomenės saugumo, didinant policijos pareigūnų apmokėjimą, aktyviau galėtų prisidėti ir daugiau savivaldybių.

„Esame už tai, kad savivalda prisidėtų prie visuomenės saugumo, nes vis tiek tie pinigai skiriami ne tiesiog policininkams – taip prisidedama prie visuomenės saugumo“, – Eltai teigė S. Džiautas.

Visgi, pažymėjo jis, spręsti sistemines ne tik policijos, bet visų statutinių pareigūnų problemas, yra VRM atsakomybė.

Matome, kad ne ten valstybė prioritetus sudėlioja.

„Tai turėtų būti vidaus ministerijos rūpestis. Pastovus biudžeto nepriteklius, nepakankamas ir ne pagal poreikius skiriamas finansavimas – matome, kad ne ten valstybė prioritetus sudėlioja“, – teigė profesinių sąjungų susivienijimo vadovas.

Šią savaitę Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė siūlymui skirti vienkartines finansines išmokas ir taip pritraukti daugiau pareigūnų į sostinės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (AVPK). Lėšos šiai finansinei paskatai bus skiriamos iš sostinės savivaldybės biudžeto.

Nutarta, kad policininkai bus skatinami vienkartinėmis 10 tūkst. eurų išmokomis. Tokia finansinė paskata bus skiriama policininkams, įsipareigojantiems sostinėje dirbti bent penkerius metus. Sostinės biudžete programos įgyvendinimui numatyta 0,5 mln. eurų.

Pasak Vilniaus miesto mero Valdo Benkunsko, šiuo metu sostinėje trūksta maždaug 400 policijos pareigūnų.

ELTA primena, kad dar sausio pradžioje Vilniaus miesto tarybos socialdemokratai pasiūlė ieškoti motyvuojančių paskatinimų pareigūnams jungtis prie sostinės pajėgų ir skirti finansines išmokas. 10 tūkst. eurų dydžio išmokoms socialdemokratai siūlė miesto biudžete numatyti 700 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puikus pas mus pozela

Puikus pas mus pozela portretas
Tiek milionu sutaupe ant pareigunu.

Su botagu per uzpakali

Su botagu per uzpakali portretas
Ir net uz dyka maldaus dirbti

>ANONIMUI

>ANONIMUI portretas
Skatinimas tiktų ne tik medikams, bet ir pedagogams.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių