Profesorius apie R. Pratasevičiaus įrašą: veikiausiai iki prisipažinimo jį kankino elektra

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo Universiteto (VDU) profesorius dr. Gintautas Mažeikis aptarė pirmadienį nuotoliniu būdu pasirodžiusio Minske suimto Ramano Pratasevičiaus situaciją. Pasak jo, galima įtarti, kad į Baltarusijos režimo spąstus pakliuvęs vyras buvo mušamas ir net kankinamas elektra. 

„Labai svarbu rodyti visą fotografiją, o ne pusę. Veikiausiai jį iki prisipažinimo perskaitymo labai smarkiai mušė ir kankino elektra. Mėlynės ant kaktos užpudruotos, veikiausiai sulaužyta nosis, gal ir žandikaulis. Paprastai liepiama užtempti ant riešų rankoves, kad nerodytų kankinimų elektra. Šalia cigarečių pakelis su degtukais: ne jo, pasak tėvo ir artimųjų, jis tokių nerūkė. Nuo Gulago laikų yra priimta suprasti: jei labai labai blogai – fotografuotis su pakeliu cigarečių, jei įmanoma – su svetimu. O jei visai galas – su dviem pakeliais.  Kai ką iš to patyriau ir mačiau 1983 metais Sovietų Sąjungoje, Šiaurės jūrų laivyne, tad sprendžiu ne vien pagal kitų tyrimus“, – įžvalgomis dalijosi G. Mažeikis.

Gintautas Mažeikis/A. Aleksandravičiaus nuotr.

Pasak jo, ištverti šiuos kankinimus, ypač pradžioje, labai sunku. Vėliau kalinys pripranta ir organizmas adaptuojasi.

„Todėl ir bandoma psichologiškai ir smurtu paveikti per pirmas 48-64 valandas, bemieges. Protestuotojai niekada nesiruošia tokiems kankinimams ir naiviai elgiasi, yra taikūs. Tai bėda. Tik tokia pat agresija ir represija sustabdo sadistus. Tačiau ką vienas padarys žurnalistas, blogeris? Žinoma, kad gerai, kad prisipažino. Gal liks gyvas, tačiau dar jį kankins, net jei prisipažino, auklėjimui ir malonumui. Baltarusijos opozicionieriams teks imtis kitos, kieto atsako taktikos. Nieko nepadarysi, nemačiau dar, kad sadistus būtų galima įkalbinti“, – socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje rašė profesorius.

G. Mažeikio teigimu, Lietuvoje dar daug naivuolių, manančių, kad neturi nukentėti eiliniai Lietuvos piliečiai.

Mes susidūrėme su neprognozuojamu, fašistuojančiu, haliucinacijose gyvenančiu kaimynu, kuris kas dieną didina represijų apsukas.

„Mes susidūrėme su neprognozuojamu, fašistuojančiu, haliucinacijose gyvenančiu kaimynu, kuris kas dieną didina represijų apsukas. Kažin ar kaimynų šalyje beįmanoma taiki revoliucija, o tik ginkluota, veikiant kartu su kariškiais. Sviatlana Cichanouskaja tiki, kad visuotinis streikas laimėtų. Lietuvos piliečiams reikia skubiai nešdintis iš Baltarusijos, kol jų dar nepaėmė įkaitais. Kuo greičiau visas režimas su visais sūnumis ir jų klanais bus pašalintas, tuo greičiau ir vėl viskas su Lietuvos ekonomika, kelionėmis bus gerai. Teks pakentėti“, – teigė G. Mažeikis.

Primename, kad Baltarusijos valstybinė televizija pirmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sulaikytas opozicijos tinklaraštininkas R. Pratasevičius sakė bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

„Laba diena, aš vardu Ramanas Pratasevičius. Vakar buvau sulaikytas VRM darbuotojų Nacionaliniame oro uoste Minske. Šiuo metu esu Minsko miesto 1-ajame tardymo izoliatoriuje. Galiu pareikšti, kad jokių sveikatos problemų, taip pat dėl širdies ar kokių nors kitų organų, man neiškilo. Darbuotojų elgesys su manimi – maksimaliai korektiškas ir atitinkantis įstatymus. Šiuo metu toliau bendradarbiauju su tyrimu ir duodu prisipažįstamuosius parodymus dėl masinių neramumų organizavimo Minsko mieste“, – vaizdo įraše sakė 26 metų disidentas žurnalistas.

Jis kalbėjo sėdėdamas kažkokiame kambaryje prie stalo dėvėdamas juodą džemperį su gobtuvu, o ant jo veido buvo matyti, regis, šviežių nubrozdinimų žymės. Ant stalo gulėjo cigarečių pakelis ir degtukų dėžutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
MATOMAI TAS PROFESORIUS TOKIAS TARDYMO METODUS PATS KAŽKUR TAIKES,KAD TSIP SPRENDŽIA..TARDYMO METODAI VIENODI.LIETUVOJE VIENĄ TARDĖ,UŽDĖJO DUJOKAUKĘ,UŽSPAUDĖ ŽARNA KELIOM MINUTĖM,O POTO IKIŠO Į CHLORKALKES.TAI VADFINASI LIETUVOS DEMOKRATINIS TEISINGUMAS.

kauniete

kauniete portretas
UKRAJINOJE PER MAIDANA ŠITAS ŽUDIKAS KANKINO DEGINO ŽMONES DOMBASE ŠIS ŠIUKŠLE NE VIENA ŠACHTOJE SUNKEI DIRBANTI ŠACHTININKA NUŠOVE TAI ŠIUKŠLE IKI SAVO 26 METU TURI AUKŠTO LYGIO ŽUDIKO VARDA TOKIUS IR GAUDO KARINEIS LĖKTUVAIS JIS PATS PASAKĖ MANE NUŠAUS TAIP ŠIUKŠE GULI BYLOS KIEK NUŽUDEI MANEI JOS DINGO NE IŠGAMA GABRYS IR STOROŠAS TAU NEPADĖS TAU TRIBUNOLAS

Eilinės sapalionės

Eilinės sapalionės portretas
Liūdna, kai profesorių vardai suteikiami tokiems "būrėjams" iš kavos tirščių.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių