Seime į priekį juda pataisos, kurios leistų šauliams namuose laikyti ginklus

  • Teksto dydis:

Seime į priekį juda pataisos, kurios leistų šauliams ir kariams savanoriams įsigyti bei namuose laikyti pusiau automatinius ginklus  ir šovinius.

Už pataisas, kurios numato teisę įsigyti B ir C kategorijų ginklus, antradienį po svarstymo balsavo 58 Seimo nariai, prieš buvo 7, susilaikė 21 parlamentaras. Pataisų priėmimui dar reikia vieno balsavimo.

Pagal Lietuvos įstatymus, ginklai yra skirstomi į keturias rūšis: pavojingiausi yra A kategorijos ginklai ir šaudmenys, mažiausiai pavojingi – D kategorijos.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys konservatorius Arvydas Anušauskas pabrėžė, kad pataisos būtinos nacionalinio saugumo prasme. Pasak jo, dabartinė situacija yra paradoksali, nes minimus ginklus įsigyti sportui galima, bet šauliams tokia galimybė nesudaryta.

„Įstatymo projektas buvo pateiktas ir pasirašytas faktiškai visų parlamentinių frakcijų atstovų, jame yra suderintas tas interesas, kuris turi atsirasti įsigyjant B, C kategorijos ginklus šalia medžiotojų, sportininkų ir savigynai skirtų ginklų. Taigi nacionalinio saugumo interesas yra ne mažesnis nei kiti laisvalaikio praleidimo būdai“, – sakė A. Anušauskas.

Kaip anksčiau yra pastebėjęs NSGK vadovas „darbietis“ Artūras Paulauskas, šiuo metu pusiau automatinius ginklus leidžiama įsigyti šaudymo būrelių nariams, tad šauliai fiktyviai tampa jų nariais norėdami legaliai turėti minimus ginklus.

Prieš pataisas pasisakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas. Socialdemokratų frakcijos balsai balsuojant dėl pataisų pasiskirstė abejose pusėse, konservatoriai ir liberalai vieningai balsavo už.

„Ar mes paskelbėme karinę padėtį, ar mes gyvename karo laukime, kad mums reikia apginkluoti visuomenę? Šiandien svarstome įstatymą, kuriuo siūloma daugeliui žmonių leisti ne tik namuose turėti šaunamuosius kovinius ginklus, bet ir nešiotis. Šiandien nešiotis gali tiktai tie pareigūnai, kurie atlieka tam tikras pareigas, ir tai – kad tie ginklai nebūtų tiesiogiai matomi“, – kalbėjo J. Sabatauskas ir minėjo tragiškai pasibaigusius atvejus, kai ginklai buvo panaudoti per asmeninius konfliktus.

„Puikiai žinome statistiką – kuo daugiau ginklų namuose, tuo daugiau laidotuvių, tuo daugiau mirčių tų žmonių, kurie yra visiškai nekalti, tarp jų – ir vaikai“, – jam antrino socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė.

„Kalbant apie apie šaulius, vis dėlto, lygindami situaciją su įvairiomis socialinėmis problemomis visuomenėje, baikime juos vertinti kaip potencialius bepročius su ginklu. Na, vieną kartą pasižiūrėkime, organizacija yra ne tik kad rimta, atsakinga, tačiau turi savo vidinės kontrolės mechanizmą. daugelis žmonių, kurie šiuo metu yra ginkluoti ar savigynos, ar medžioklės tikslais, tokių kontrolės mechanizmų nė iš toli neturi“, – į tai atsakė A. Anušauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patriotas

Patriotas portretas
Tokia galimybe yra butina. Tokio istatymo bijo tik kolaborantai. Neveltui socdemai kaip seni komunistai kelia bangas. Brazauskas irgi labai bijojo sauliu ir patriotu, kariuomenes klausimai ir visa kas su tuo susija buvo kiek imanoma sulaikomi. Ir labai paprasta numatyti kodel.. Ju argumentai tokie pat apgaileti kaip ir jie patys. Visokie Butkevic, Vesaites ir Bradauskai sika i kelnias.

h20

h20 portretas
reik manyti tokia atsakomybe teks tik motyvuotiems, sveiko proto vyrams...

Jurgis

Jurgis portretas
Išsišaudys : (
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių