Siūloma neriboti turizmo informacijos centrų vadovų kadencijų skaičiaus

Grupė parlamentarų siūlo neriboti turizmo informacijos centrų direktorių kadencijų, taip atveriant kelią konkursuose dalyvauti dabartiniams įstaigų vadovams.

Tai numatančias Turizmo įstatymo pataisas po pateikimo ketvirtadienį priėmė Seimas.

Kaip teigė vienas iš projekto autorių konservatorius Paulius Saudargas, įvedus kadencijų skaičių, dalis dabartinių turizmo informacijos centrų vadovų nebegali dalyvauti konkursuose užimti šias pareigas.

„Su­si­da­ro to­kia si­tu­a­ci­ja, ku­ri ypač jaut­ri bū­tent tu­riz­mo in­for­ma­ci­nių cen­trų va­do­vams. (...) Paim­ki­me, pa­vyz­džiui, Mo­lė­tų, Pa­gė­gių, Anykš­čių tu­riz­mo infor­ma­ci­jos cen­trus, kur yra to re­gio­no spe­ci­fi­ka ir žmo­nės. Iš es­mės, ne­la­bai iš daug kur tu pa­im­si kom­pe­ten­tin­gų spe­cia­lis­tų. Jei­gu mes vi­sai už­ker­ta­me ke­lią žmo­nėms to­liau da­ly­vau­ti kon­kur­se, tai, ma­ny­čiau, ne­la­bai lo­giš­ka. Tai­gi mes siū­lo­me ši­tą da­ly­ką tai­sy­ti“, – iš Seimo tribūnos pristatydamas projektą sakė P. Saudargas.

Projekte numatyta, kad turizmo informacijos centrų vadovų kadencijų skaičius neribojamas, vadovai į pareigas priimami konkurso būdu penkerių metų kadencijai.

Be konkurso vadovas galėtų būti skiriamas antrai penkerių metų kadencijai, jei kiekvienais pirmosios kadencijos metais jo veikla buvo įvertinta kaip viršijanti arba atitinkanti lūkesčius, jo vadovaujama įstaiga pasiekė suplanuotus rodiklius.

Jei vadovas neskiriamas be konkurso antrai kadencijai, jis vis tiek gali dalyvauti konkurse.

P. Saudargo teigimu, dabar ne vienam dabartiniam įstaigos vadovui yra užvertos durys dalyvauti konkursuose.

Jei­gu mes vi­sai už­ker­ta­me ke­lią žmo­nėms to­liau da­ly­vau­ti kon­kur­se, tai, ma­ny­čiau, ne­la­bai lo­giš­ka.

„Bai­gė­si (kadencija – BNS), žmo­gus yra dir­bęs dau­giau kaip de­šimt me­tų, vis­kas, jam pa­sa­ko, tu ne­ga­li to­liau da­ly­vau­ti kon­kur­se į šią vie­tą, nors tik­rai žmo­gus yra pro­fe­sio­na­las ir ga­lė­tų. (...) Tai ne­sa­ko, kad mes am­žiams įtei­si­na­me, ka­den­ci­jos yra pen­ke­ri me­tai, bet žmo­gui tu­rė­tų bū­ti ga­li­my­bė da­ly­vauti“, – kalbėjo konservatorius.

Projekto pristatymo metu Seime „laisvietė“ Ieva Pakarklytė klausė, ar nebūtų racionalu pasiremti jau priimtu jos ir konservatorės Jurgitos Sejonienės projektu, kuriuo apribotos gydymo įstaigų vadovų kadencijos.

Seimas prieš dvejus metus nustatė, kad vadovai gali eiti ne daugiau kaip dvi po penkerius metus trunkančias kadencijas iš eilės. Vėliau tai pačiai įstaigai jie gali vadovauti praėjus „atšalimo“ laikotarpiui.

„Tai bu­vo toks laip­tuo­tas per­ėji­mas, nes, tar­ki­me, jei­gu žmo­gus va­do­va­vo svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gai 30 me­tų, tai tur­būt ne­bū­tų są­ži­nin­ga vėl­gi tuos dešimt me­tų su­teik­ti. Bu­vo skir­tin­gas skai­čia­vi­mo lai­kas pa­gal tiek, kiek žmo­gus jau yra to­je po­zi­ci­jo­je. Ar to­kio va­rian­to ne­svars­tė­te – tą laip­tuo­tą perėjimą pa­da­ry­ti?“ – klausė I. Pakarklytė.

P. Saudargas teigė, kad Seimui po pateikimo pritarus, būtų galima registruoti įstatymo pataisas.

„Gal­būt ir jū­sų pa­siū­ly­tas va­rian­tas yra ga­na lo­giš­kas, gal ir taip bū­tų ga­li­ma ei­ti. Mums su ko­le­go­mis pa­vy­ko pa­siū­ly­ti bū­tent to­kį pro­jek­tą, ku­ris at­liep­tų tą si­tu­a­ci­ją, ku­ri su­si­da­ro da­bar, jau šiais me­tais“, – sakė jis.

Projektui Seimas po pateikimo pritarė, jis toliau bus svarstomas Ekonomikos komitete, o į parlamento salę turėtų grįžti balandžio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių