Kantrybės netekę vienuoliktokų tėvai grasina teismu: egzaminų rezultatai – falsifikuojami

  • Teksto dydis:

Dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų byra Švietimo ministerija. Atsistatydino švietimo viceministras. Kad traukiasi pranešė ir ministerijos galva – Gintautas Jakštas, pareiškęs, kad jam dirbti trukdė premjerės Ingridos Šimonytės komanda. Ši atkirto, kad baudžiavos Vyriausybėje nėra, o supykę vienuoliktokų tėvai grasina paduoti G. Jakštą į teismą. Chaosui dėl patikrinimų tęsiantis, planuojami papildomi pokyčiai, kurių sulauks jau būsimi vienuoliktokai. Kokie tie pokyčiai ir kas juos įgyvendins?

Vienuoliktokų tėvai baiminasi, kad tarpiniai patikrinimai griauna jų vaikų šviesią ateitį.

„Vaikų nuotaikos skaudžios ir liūdnos. Ypač, kai pirmasis egzaminas buvo fizikos. Ir ašarų yra buvę, ir psichologiškai, tikriausiai, ne vienas buvo traumuotas“, – kalbėjo skundą pasirašiusi mama Inga Daunoravičienė.

Byra Švietimo ministerija

Panašu, kad labiausiai vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai griauna Švietimo ministeriją.

„Viešai prašau premjerės priimti mano atsistatydinimą iš švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigų“, – antradienį teigė G. Jakštas.

Kartu su ministru išeina ir viceministras.

„Pirmadienį priėmiau viceministro Ramūno Skaudžiaus, kuris buvo nuo pat pradžių atsakingas už tarpinių patikrinimų modelį ir jo įgyvendinimą, atsistatydinimo prašymą“, – šnekėjo G. Jakštas.

Tai jau antrasis G. Jakšto prašymas trauktis. Pirmojo premjerė nepatenkino. Šį kartą prašymas patvirtintas.

„Nėra baudžiavos Vyriausybėje. Jeigu ministrui atrodo, kad jis padarė viską, ką galėjo, matyt, kad taip tą situaciją reikės ir vertinti“, – kalbėjo I. Šimonytė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Postus supurtė virtinė klaidų per vienuoliktokų tarpinius patikrinimus.

„Po kiekvieno tarpinio patikrinimo būdavo iššūkių. Tai nekokybiškas tarpinis, tai techniniai nesklandumai, tai mokiniai reiškė nepasitenkinimą“, – nurodė Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius.

Kaltina komandą

Tačiau didžiausia problema, anot ministro, ministrės pirmininkės komanda.

„Tokiomis sąlygomis mums dirbti yra nelabai įmanoma, kadangi premjerės komanda labiau trukdo nei padeda. Ta darbo kultūra, kuri atkeliauja iš ten, man asmeniškai, mano komandai – nepriimtina“, – tikino G. Jakštas.

„Paprašiau savo komandos padėti ministrui, jis pats tos pagalbos pageidavo. Ministras man neindikavo jokių savo nusivylimų, nepasitenkinimų“, – aiškino I. Šimonytė.

Pasibandyti jau vėlu

Šokdamas iš skęstančio laivo ministras dar priima paskutinius nutarimus. Nuspręsta, kad įvykę tarpiniai patikrinimai tebuvo bandomieji. Todėl, jei vienuoliktoko pažymys netenkins, jis galės kitąmet laikyti pilną brandos egzaminą.

Švietimo specialistas įsitikinęs, kad šiandien pasibandymams jau ne laikas.

„Jeigu tai, kas įvyko šiandien, būtų įvykę pernai, tai neturėtumėme daugybės kilusių kliauzių, problemų ir nesusipratimų“, – tvirtino švietimo ekspertas Gintaras Sarafinas.

Tiesa, gegužę numatyti inžinerinių technologijų, istorijos ir chemijos tarpiniai patikrinimai nebus atšaukiami. Tačiau jau kitąmet antrieji matematikos ir lietuvių kalbos tarpiniai patikrinimai dabartiniams vienuoliktokams neįvyks.

„Mokiniams, šiemet nedalyvavusiems tarpiniame patikrinime, bus sudaryta galimybė dalyvauti valstybiniame brandos egzamine pilna apimtimi kitąmet. Jokios prasmės turėti tą antrąjį tarpinį mes nematome“, – šnekėjo G. Jakštas.

Tad nauja idėja, kad liktų tik dvi egzamino dalys – 80 proc. sudarantis egzaminas dvyliktos klasės pabaigoje bei dabar vienuoliktokų jau išlaikytas patikrinimas.

Tėvai piktinasi

Tačiau dalis vienuoliktokų tėvų piktinasi, kad jų vaikų ateičiai žala jau padaryta. Mat po matematikos patikrinimų, komisijai įvertinus, kad užduotys buvo per sunkios, daliai mokinių pridėti papildomi balai.

„Kantrybė išseko ne tada, kai ta tvarka buvo blogai organizuojama, bet tada, kai pamatėme, kad egzaminų rezultatai bus perskaičiuojami. Ir nebijau to žodžio – falsifikuojami. Visiškai be pagrindo vaikams bus pridedami skirtingo dydžio balai, kai perskaičiuos matematikos A lygio pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatus“, – kalbėjo I. Daunoravičienė.

Suduotas didžiulis smūgis visai švietimo sistemai kaip sąrangai. Pakenkta įvaizdžiui, reputacijai.

Vilniaus licėjaus tėvai skundą dėl esą nesąžiningo matematikos patikrinimo vertinimo išsiuntė ministrui, taip pat prezidentui, Seimo pirmininkei ir premjerei.

Tačiau 220 pasipiktinusių tėvų raštą gavęs atsistatydinantis ministras rimtai į grasinimus teismu, panašu, nežiūri, o kitokių sprendimų, negu jau priimti, nežada.

„Pats siūlymas gana keistas. Jeigu siūloma, kad būtų galima gauti didesnį nei maksimalų balą, tai galima tada siūlyti, kad tie, kurie iš egzamino išėjo pusvalandžiu anksčiau, tie greitesni. Greitis geras įgūdis gyvenime, pridėkime balų“, – sakė G. Jakštas.

Grasina teismu

Tėvai nusiteikę eiti į teismą, jeigu nebus išgirsti.

„Apskritai reikėtų atsisakyti indeksuoti matematikos tarpinio egzamino rezultatus, ypač po antradienį pasklidusios naujienos, kad vaikai galės patys rinktis, ar tą rezultatą jie norės pridėti prie baigiamojo egzamino“, – pabrėžė I. Daunoravičienė.

Švietimo ekspertas tikino, kad dabar didžiausias klausimas – kas imsis taisyti ministerijos padarytas klaidas?

„Suduotas didžiulis smūgis visai švietimo sistemai kaip sąrangai. Pakenkta įvaizdžiui, reputacijai. Dabar yra didelis nepasitikėjimas“, – teigė G. Sarafinas.

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, palikti ministro postą buvo vienintelis tinkamas sprendimas. Ministerija atnaujinti tarpinių patikrinimų planą žada iki birželio pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

 Onė portretas
Aišku,tiek skandalų vyriausyb eje,bet persona toliau savo kailiuką blizgina, padorus save gerbiantis žmogus,jau būtų pasitraukęs.o Jakštas patapo atpirkimo ožiu

boba

boba portretas
Po tokių skandalų demokratinėje valstybėje atsistatydintų premjeras. Bet ne šita nusišnekanti arogantiška, besityčiojanti iš kitų, nevykėlė boba, ar ne?

Anonimas

Anonimas portretas
Durniai, duokit pinigu - diploma israsysiu. Joks susna neprikips. 100% orginalas. o cia tiedziat del kazkokiu nereikalingu egzaminu.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių