Slovėnijos prezidento prašyta paramos

Prezidentas Valdas Adamkus antradienį Varšuvoje susitiko su Slovėnijos vadovu Danilu Tiurku. V.Adamkus pakvietė Slovėniją atidaryti ambasadą Lietuvoje ir paremti Lietuvos keliamą kandidatą į UNESCO generalinio sekretoriaus postą.

Lietuva į šį postą siūlo ambasadorę prie UNESCO Iną Marčiulionytę. Per susitikimą V.Adamkus atkreipė dėmesį, kad dvišalius Lietuvos ir Slovėnijos santykius pagyvino 2007 m. pabaigoje Liublianoje atidaryta Lietuvos diplomatinė atstovybė.

„Manau, kad Jūsų šalies ambasada Vilniuje dar labiau paskatintų verslo struktūras investuoti Lietuvoje ir Slovėnijoje“, - sakė Lietuvos vadovas.

Kaip pranešė Prezidento spaudos tarnyba, aptardami dvišalius santykius, abiejų valstybių vadovai pareiškė įsitikinimą, kad šie ryšiai turi būti plėtojami įvairiais lygiais. Prezidentai kalbėjosi apie poreikį palaikyti nuolatinius kontaktus – keistis regioninio bendradarbiavimo patirtimi, priemonėmis pasaulinės ekonomikos krizei įveikti.

Lietuvos ir Slovėnijos Prezidentai aptarė ES pirmininkaujančios Prancūzijos priimtą sprendimą atnaujinti derybas dėl ES naujos partnerystės sutarties su Rusija. V.Adamkaus nuomone, nors sprendimas jau priimtas, tačiau negalima pamiršti, kad Rusija neįvykdė įsipareigojimų išvesti savo karius iš Gruzijos.

„Negalime nusisukti nuo Gruzijos ir jos žmonių“, - sakė Lietuvos vadovas ir pabrėžė, kad labai svarbu tinkamai panaudoti donorų skirtas lėšas.

V.Adamkus pakvietė Slovėnijos vadovą apsilankyti Lietuvoje jam patogiu laiku.

Antradienį Lietuvos Prezidentas taip pat dalyvavo Lietuvos ambasadoje Lenkijoje surengtame knygos "Alma ir Valdas: mūsų likimas - Lietuva", kurioje pasakojama Valdo ir Almos Adamkų šeimos istorija, pristatyme.

Šis leidinys sudarytas pagal Prezidento prisiminimų knygą „Likimo vardas – Lietuva“ ir knygą „Alma“. Knygoje taip pat publikuojamos kai kurios Lietuvos Respublikos Prezidento kalbos, pasakytos Lenkijoje įvairiomis progomis, ir atspindinčios šių dviejų šalių bendradarbiavimą bei strateginę partnerystę.

Knygos pristatyme dalyvavo buvęs Lenkijos Prezidentas Aleksandras Kvasnievskis, taip pat dabartinio Lenkijos Prezidento kanceliarijos atstovai.


Šiame straipsnyje: AdamkusTiurkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių